Vita:Virtuális memória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Az eredeti szöveg: A futó programokhoz igényelt központi memória egy lemezterület bővítménnyel rendelkezik, amelyet virtuális tárnak nevezünk.

Ezzel a mondattal több bajom is van: 1. Önmagában sem a program, sem pedig a központi memória nem rendelekezik egy lemezterület bővítménnyel. Ha a rendelekezésre álló operatív v. központi memória szabad területe nem elegendő a program és/vagy adatainak elhelyezésére, akkor az operációs rendszer virtuális memóriakezelő része gondoskodik arról, hogy a program és/vagy adatai vagy azok adott részei bekerüljenek az operatív memóriába, ezzel együtt kikerüljenek onnan a nem használt részek. 2. A virtuális memória használat kiterjedhet magára az operációs rendszer bizonyos komponenseire is. 3. A memória "virtuális" része dinamikusan rendelődik - igény szerint az éppen futó programhoz. 4. Javasolnám, hogy a virtuális memóriakezelés felől közelítsük meg a dolgot. A légyeg abban van, hogy egy eljárás gondoskodik arról, hogy mindig azok a programrészek és adatrészek legyenek az operatív, valós memóriában, amelyekre éppen szükség van, a nem használt részek pedig egy tároló területen legyenek (ez esetleg lehet egy átmeneti tároló is). Ami még nagyon fontos: az éppen futó programnak a fent leírt eljárásról nem szabad tudnia, azaz: a progarm írásakor a programozónak a legtöbb esetben semmit sem kell arról tudnia, milyen fizikai méretkorlátai vannak a futtató gép operatív memóriájának.

Mit gondolna a szerző egy ilyen mondatról:

A virtuális memória egy, az operációs rendszer és vagy a digitális számítógép hardvere által nyújtott szolgáltatás, amit általában egy dinamikus külső tároló terület igénybevételével, a futó program számára transzparens módon biztosítja, hogy a program végrehajtáskor a központi vagy operatív memória fizikai korlátai észrevétlenek legyenek.

A következő mondat:

Tehát kibővíthetjük a központi memória méretét úgy, hogy a nem használt memóriablokkot a memória kiírja a merevlemezre és ha szüksége van rá, onnan olvassa be.

A memória természetesen semmit sem ír és nem is olvas be sehova és sehonnan, ez az operációs rendszer memóriakezelőjének, pontosabban a swapping funkciót megvalósító komponense teszi...

Köszönöm!

bg_25 2006. január 23., 10:00 (CET)

Szia! Teljes mértékben egyetértek, az átfogalmazott mondat sokkal precízebb. Én ezt most átírom, de javaslom, hogy legközelebb nyugodtan írd át te magad! Ez vonatkozik a cikk további részleteire és bármilyen más cikkre is. Üdv, --DHanak :-V 2006. január 23., 10:03 (CET)

Ez a szócikk szerintem összkeveri a szezont a fazonnal és legalább két, esetleg három szócikk tartalma keveredik benne!

Van egyszer a swapping, az az ördögtől való szokás, hogy nem merjük megkérni a felhasználót a munkájához szükséges elegendő mennyiségű memória-modul gépbe rakására, ehelyett a vinyóra pakoljuk, ami éppen kilóg és reménykedünk, hogy a rendszer így sem lassul csigává.

Ennek semmi köze ahhoz, amikor egy procira túl kevés lábdrótot teveztek négycsillió terabájt memória megcímzéséhez és ezért EMS/XMS és a többi módszerrel lapozva kell trükközni a teljes terület eléréséhez

Nem kellene a hármas és négyes pontokat kiszedni? Felületes és meseszerű szövegek. NevemTeve vita 2013. december 31., 14:13 (CET)