Vita:Victor Vasarely

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 89.135.22.114 10 évvel ezelőtt a(z) "Kültéri Vasarely alkotás Pécsett" témában
Ez a szócikk témája miatt a Pécs-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Mrszantogabor (vita), értékelés dátuma: 2010. január 29.
Péccsel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Születési év[szerkesztés]

1906 vagy 1908? Van olyan forrás, miszerint 1906, mások szerint 1908. Nincs művészettörténész közöttünk, aki render tenne? Üdv, Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 20., 19:52 (CEST) Válasz: Anyakönyvi adatok alapján 1906-ban született az édesanyja után Csiszár Győző néven. Lásd: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-21550-31480-72?cc=1452460&wc=MMYK-PD5:1410771752Válasz

fogalmazás[szerkesztés]

Véleményem szerint az egész cikkre jellemzö a müvi és rengeteg idegen kifejezést használó szerkesztés. A szócikk utolsó mondatát például én egyáltalán nem értem, de sztem nem vagyok együtt ezzel; "halálának esztendeje között már nem jellemezhetjük váratlan invenciókkal" Mik azok az invenciók, nincs erre közérthetöbb kifejezés?

Rácz Róbert vita 2012. április 14., 19:18 (CEST)Válasz

Teljes mértékben egyetértek Raczroberttel.
Nem lexikonba való, és helyenként még nehezen is érhető a szöveg egy része.
Kivágtam pl. a következő "gyöngyszemet": "A keleti Európa forradalmi korszakának lázadó tisztaságvágya igen jó ütemben érintette meg a hagyományosan baloldali francia értelmiség rétegeit, benne Vasarelyt, aki így egyszerre válhatott a tradíció továbbvitelét garantáló erővé és metaforikus jellemzésére hivatott médium megformálásának letéteményesévé."
Felveszem a kesztyűt, próbáljuk megérteni a mondatot!
VV (1xüsítsük) erővé vált és letéteményessé. milyen erővé? Garantáló erővé. Tradíció továbbvitelét garantáló erővé. Minek a letéteményesévé? Megformálás letéteményeséve. Micsoda megformálásának a letéteményesévé? A " merőben új gazdasági-tudományos-kulturális atmoszféra metaforikus jellemzésére hivatott médium" megformálásának a letéteményesévé. Ezek után már csak az lehet a kérdés, hogyan jellemzi metaforikusan a merőben új gazdasági-tudományos-kulturális atmoszférát, mármint mindezen izé megformálásának letéteményeseként.
Kedves Szerkesztőtársaim! Miközben lánglelkű projektünk gazdagításán fáradoztok, álljatok meg fárdságos munkátok közepette, annak a munkának, amely megformálása letéteményesei vagytok!
Mikor mondjuk meg az ilyen szócikkek szerkesztőinek, hogy nem elég "jogtiszta" szöveget felküldeni, helyesírási hibák nélkül? Egy jól használható lexikonban köldöknéző, hiper-entelektüel szakzsargonnak és agyonbonyolított, maga a szerkesztő által sem minden egyes szavában, kifejezésében értett szövegfordulatokkal való megfogalmazásának NINCS HELYE. (Cyranoval szólván: Mondhatta volna szebben - azaz EGYSZERŰBBEN -, kis lovag!
Örülnék egy kis megegyezésnek az ilyen - számomra - nevetséges fordulatok elkerülésére.--Linkoman vita 2012. szeptember 16., 10:20 (CEST)Válasz
Ja, és nem is beszéltem arról, hogy "igen jó ütemben érintette meg a hagyományosan baloldali francia értelmiség rétegeit", gondolom, erről a "jó időzítésről" a hagyományosan jobboldali magyar értelmiségnek eltérő véleménye lehet...--Linkoman vita 2012. szeptember 16., 10:25 (CEST)Válasz

"Kültéri Vasarely alkotás Pécsett"[szerkesztés]

Lehet, hogy nem jó helyre írok (kissé zavaros nekem ez a vitalap-ügy); ha így lenne, akkor elnézést kérek.

Amiért szót emelek, az a cikkbe belinkelt "Kültéri Vasarely alkotás Pécsett" c. fotó (a Pálosok temploma alatti térplasztikáról). Katasztrófa; egy félig széthullott, felső részén sérült állapotot mutat. Tudomásom szerint már helyre van állítva (én egy éve még épségben láttam). Mindenképp javaslom a kép cseréjét - ha erről az alkotásról nincs jobb, akkor valami másra. Hálistennek van választék.

(Mellékszál, de tán még fontosabb: az angol nyelvű szócikkben ugyanez a minősíthetetlen fotó kapott helyet.)

Tisztelettel:

Terray Gyula

89.135.22.114 üzenőlapja  2013. július 2., 17:52‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz