Vita:Varsány (keresztnév)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jebusaeus 8 évvel ezelőtt

?


"A Varsány név eredete az írott történelem kezdeteire nyúlik vissza. Kr. e. a 13. században Chorezmben új etnikai elemek bukkantak fel. Ez az időszak a Chorezmi időszámítás kezdete. Szijávus (más változat szerint: Szijávachs) ekkor érkezik Chorezmbe és alakít ott birodalmat. Szijávust Szijávarsan néven már az Aveszta is ismeri. Dinasztiája a Kr. u. 10. századig uralkodik, ő maga fontos helyet foglal el az iráni mitológiában és eposzban. Az iráni mitológiában kezdetben mint istenség lépett fel, majd a zoroaszteri pantheon alakjai másodrangú helyre szorították vissza. Apja Kej-Káúsz király. Anyja egy titokzatos gyönyörű lány, akit Kej-Káúsz (az Avesztában: Kava Usza) harcosai találtak egy erdőben, Turán határán.

Bővebben: Sáhnáme, Aveszta, Bírúní, és a pehlevi (középperzsa) irodalom.

A Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 8. századig a chorezmi pénzérmék lovas istenség képében ábrázolják.[1]"

  1. Sz. P. Tolsztov: Az ősi Chorezm; Hungária Könyvkiadó N. V. 1950. p: 87-90

Perfectmiss vita 2009. július 17., 20:46 (CEST)Válasz

Minden megtörténhet, mégsem valószínű, miszerint a Varsány név Sijavus, Siyavash, avagy Syavarsan mesebeli hős elnevezését tartotta volna fenn. Nevének értelme kb. fekete lóval bíró, illetve fekete csődör.

A Varsány név alighanem török eredetű. A Bars (párduc) cím, illetve a belőle képzett nevek gyakorinak számítottak a hunok és más törökös népek körében, pl. Oibarsios (Ay Bars: Holdpárduc). Nemzetségeket is illettek Bars megnevezéssel. Nem különben szálláshelyüket, pl. Varachan a Keleti-Kaukázusban. A honfoglalónak nevezett bolgár madzsarok között – tanúsítja hasonló nevű megyénk és számos településünk, valamint a szóban forgó személynév – nyilván akadt Bars nevű nemzetség.

Jebusaeus vita 2015. október 5., 11:44 (CEST)Válasz