Vita:Véletlen elérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tgr 15 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. június 5.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kedves Vargaviktor,

  1. máskor, mielőtt átírsz egy szócikket, légy oly kedves, és legalább annyit olvass el belőle, amennyiből megtudod, miről szól. A véletlen elérés egy számítástudományi szakkifejezés, a véletlen elérésű memóriáról külön cikk van.


Kedves TGR,

olvastam.

  1. általánosan elfogadott elnevezések helyes vagy helytelen voltáról alkotott magánvéleményed tényként való közlésére egy blog szerencsésebb hely lenne, mint egy lexikon.
  2. furcsa lenne azt állítani, hogy a véletlen elérés „hibás fordítás következtében került be a magyar nyelvbe”, hiszen a random access pontosan ezt jelenti. Minden bizonnyal azt szeretted volna mondani, hogy hibás névadás következtében került be az angol nyelvbe.

miért van az, hogy a "tetszőleges" mint angol jelentése a randomnak senkit nem érdekel? mindenki csak a véletlent használja.

  1. Ebben egyébként nem lenne egyértelműen igazad, mint arra magad is rájöhettél volna, ha a szócikket nem csak írható módban használod. A merevlemez például közvetlen hozzáférésű (tetszőleges sorrendben olvashatóak róla az adatok), de szigorúan véve nem véletlen elérésű (az adatok sorrendje nagyban befolyásolhatja az olvasás sebességét, ezért volt szokás például a kevésbé okos fájlrendszerek idejében rendszeresen töredezettségmentesíteni).

semmi nem véletlen elérésű. ha véletlen elérésű lenne, akkor kérek valamit és vagy azt kapom, vagy nem. :)

Viktor

Legjobb tudomásom szerint a randomnak nincs olyan jelentése, hogy tetszőleges, és a kezem ügyében lévő online szótárak sem hallottak még róla. Mindenesetre a random access egy lényegesen erősebb állítás, mint hogy tetszőleges sorrendben tudod az adatokat kinyerni (ez pl. egy kazettás magnóra is igaz, hiszen tudsz rajta tekerni); azt mondja, hogy a véletlen elérés sebessége optimális. – TgrvitaIRCWPPR 2008. július 13., 15:49 (CEST)Válasz