Vita:Taşlıcalı Yahya Bey

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 7 évvel ezelőtt a(z) Dukagjinik és albánság témában
A(z) Taşlıcalı Yahya Bey szócikket Gerry89 készítette vagy bővítette lényegesen a CEE Tavasz 2017 nemzetközi szócikkíró versenyre. A cikk témája: Történelem, ország: Törökország és Albánia.

Dukagjinik és albánság[szerkesztés]

Ezzel a mondattal több problémám van: „Származása szerint albán, ezt az 1950-es években Robert Elsie albán irodalmár bizonyította, állítva, hogy késői leszármazottja volt a katolikus vallású Dukagjini törzsnek, amely a 15–16. században meghatározó volt a Prokletije hegységben és a Balkánon.”

  • Robert Elsie nem albán, hanem kanadai.
  • Az 1950-es években nem bizonyíthatott be semmit, mert akkor még kisgyerek volt.
  • Elsie nem bizonyította be, hogy albán származású volt, ez már legalább száz éve ismert információ (ott van például a neten is elérhető, 20. század eleji Brill-féle iszlám enciklopédiában is). Az "according to Elsie" a cikk forrásául szolgáló enwiki-szócikkben csupán arra utalhat, hogy irodalomtörténetében Elsie is átvette ezt az információt, és az enwiki-szócikk írója rá hivatkozik.
  • A Dukagjini egy nagy hatalommal bíró család volt, nem törzs. Századokkal később valóban akadtak nyugat-koszovói albánok, akik dukagjinasoknak mondták magukat, de a családról elnevezett földrajzi vidékről, Dukagjinról vették az elnevezésüket. A Shkodra melletti dukagjinasok pedig a Shala és Shoshi törzsekhez tartoztak.
  • Már az 1390-es években uralmuk alatt volt Lezha, Mirdita és Dukagjin vidéke. Hatalmuk 1479-ben ért véget, amikor utolsó erősségükből is kiverték őket a törökök. Tehát 14–15., nem 15–16. század.
  • 16. század kapcsán Prokletijét említeni számomra időspirál, de ez az én egyéni szocproblémám. Pasztilla 2017. április 17., 19:06 (CEST)Válasz