Vita:Társadalmi felelősségvállalás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 3 évvel ezelőtt a(z) Pénzt kunyerál itt valaki, ha jól értem? témában
Igényesebb fordítás kellene. Stílus, helyesírás.--Linkoman vita 2008. október 26., 01:07 (CEST)Válasz

A forrásként megadott link egy könyvkereskedés weblapjára mutatott, ahol semmilyen a témába vágó információ sem volt. Eltávolítottam, így viszont nincs forrás. – Malatinszky vita 2010. április 13., 16:31 (CEST)Válasz


Nézzük a szövegetmagát[szerkesztés]

Miután a törlési javaslatom kapcsán durván megtámadott egy szerkesztő, részeletesen elemzem, mitől tartom olyan csapnivaló színvonalúnak és elfogultnak az egész szöveget.
A vállalati felelősségvállalás (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) egy üzleti fogalom, ami szerint a vállalatok figyelembe veszik a társadalom érdekeit.
Vagyis ez azt jelenti, hogy a vállalatok egyébként - magyar és szittya kisvállalkozásig - nem veszik figyelembe a közelebbbről meg nem határozott társadalom érdekeit.
" mégpedig azáltal, hogy tekintettel vannak tevékenységük üzletfeleikre, beszállítóikra, alkalmazottaikra, részvényeseikre de ugyanígy a környezetre is kifejtett hatására"
Mert ugye ezekre mind nem lennének tekintettel. A "tevékenységük üzletfeleikre" régóta ott száradó elírás vagy nyelvi hiba.
"Ez a cselekvés a törvényes kötelezettségen túl is terjedni látszik, nevesen úgy, hogy az üzleti szereplők önkéntesen tesznek lépéseket az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javítása céljából."[forrás?]
Tehát a CSR "életszínvonal-javítás???
A CSR gyakorlata számos vita tárgyát képezi. Támogatói azzal érvelnek, hogy ez a tevékenység többszörösen hasznos mivel alapjában véve túlmutat a cégek rövidtávú haszonszerzései érdekein. Ellenzői viszont úgy vélik, hogy nincs összhangban az üzleti világ alapvető céljával [forrás?]; vagy az egész nem más, mint figyelemfelkeltés/reklám, mások szerint pedig a multik ezúton próbálják elterelni az államok figyelmét működésük kártékonyságáról.[forrás?]
Lehet, hogy a törlési vitában negem annyira megsérteni igyekvő szerkesztőtárs figyelmét elkerülte, hogy a Wikipédia nem olyan nívótlan, hogy forrás nélkül hagyjon ledorongoló véleményeket, amelyekről azt sem tudjuk, kitől származnak.
A "nincs összhangban az üzleti világ alapvető céljával" egyik oldalról, "Támogatói azzal érvelnek, hogy ez a tevékenység többszörösen hasznos mivel alapjában véve túlmutat a cégek rövidtávú haszonszerzései érdekein." Vagyis a szöveg azt sugallja, hogy itt egy hálás vitatémáról van szó és valszeg a támogatóknak nincs is igazuk. A támogatók miért fogalmaznának úgy, hogy "túlmutat a rövidtávú érdekein"????? Politikailag behatárolhatóan nem semleges beállítás. Ez ugyanis annyit tesz: "Azt hazudják, hogy nemcsak a munkás kiszipolyozása a céljuk". Ezt mintha már hallottuk volna a munkásmozgalom története során, 1945 előttről.--Linkoman vita 2010. április 15., 14:47 (CEST)Válasz

Törlési megbeszélés eredménye[szerkesztés]

Ezt a cikket korábban törlésre jelölték. A törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyvét itt találod: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Vállalati felelősségvállalás. Szasza char'riss 2010. május 8., 12:06 (CEST)Válasz

A CSR fogalma[szerkesztés]

http://csrblog.blogspot.hu/2005/09/csr-fogalma.html

A CSR fogalma

A vállalatok társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatosan az üzleti világ több, gyakran egymással rokon értelműnek vélt kifejezést használ a vállalati működés iránt támasztott etikai elvárások jelölésére. A vállalati társadalmi felelősséget nemzetközi közegben az angol Corporate Social Responsibility (vállalaton belüli társadalmi felelősség) szó CSR rövidítésével szokták jelölni. A san francisco-i központú Business for Social Responsibility (www.bsr.com) nemzetközi szervezet általános áttekintőjében a következőképpen definiálja a CSR fogalmát:

„…achieving commercial success in ways that honor ethical values and respect people, communities, and the natural enviroment…CSR means addressing the legal, ethical, commercial and other expectations society has for business, and making decisions that fairly balance the claim of all key stakeholders.”

A World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) szerint:

„…a vállalatok társadalmi felelőssége (angol műszóval: CSR – Corporate Social Responsibility) a fenntartható gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás iránti elkötelezettségként határozható meg. Mindezt a munkavállalókkal, azok családjával, a helyi közösséggel és a tágabb értelemben vett társadalommal együttműködve teszik, azzal a céllal, hogy az életszínvonalukat emeljék.”

A CSR a fenti megfogalmazásokban tehát az üzleti siker elérését jelenti olyan módon, mely tiszteletben tartja az etikai értékeket, a törvényi kereteket, valamint a vállalati működés összes érintettjének igényeit és szükségleteit.

Manapság a CSR fogalma kezdi kinőni az üzleti etika szemantikai mezőjét, és manapság az üzleti etikával közel azonos méretű kategóriaként jelenik meg a gazdasági életben. Jenny Rayner A vállalati hírnév kezelése: a veszélyek megfékezése és a lehetőségek kibontakoztatása című könyv és számos más vállalati kockázatkezelésről szóló mű szerzője is felhívja a figyelmet a társadalmilag felelős magatartás vállalati előnyeire:

„…a CSR melletti elköteleződés, az érintettek elvárásaihoz való alkalmazkodás üzleti szempontból jelentős megtérülést hoz. Vagyis nem egyszerű filantrópiáról, altruizmusról szól a történet, hanem arról, hogy az üzletmenet szempontjából fontos szereplők érdekeit a törvényben meghatározott mértéket túllépve is megéri figyelembe venni." – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Oneface (vitalap | szerkesztései) 2014. március 9., 18:05

Pénzt kunyerál itt valaki, ha jól értem?[szerkesztés]

A bemásolt gigntikus méretű anyag szinvonalától függetlenül, szemet szúrt nekem, hogy a szöveg felküldői mintha pénzt szeretnének kunyerálni a vállalakozásoktól. Gondolom, az ilysminek kukában a helye.--Linkoman vita 2020. november 23., 17:07 (CET)Válasz