Vita:Szuperhumanizmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szabo Tamas 16 évvel ezelőtt

az angol Wikipedia mintájára

Transhumanism From Wikipedia, the free encyclopedia (Redirected from Superhumanism)

20:44, 20 February 2005 ShaunMacPherson (Talk | contribs) m (#Redirect: Transhumanism)

Nekem személyesen Superhumanizmus közelebb áll (a tapasztalataimhoz és érzelmileg is) mint Transhumanismus (az angol Wikipediaban redirekt van erre)

A mai világban a komplex szoftver sociális hálózatokban keletkezik, teljesen mesterséges intelligencia nélkül (de mégis az egyes ember felülmúló csoport-intelligenciával). A teljesen "buta" de gyors technologia teszi lehetövé az csaknem ingyenes és villámgyors emberi kapcsolatokat globális dimenzióban. A intelligencia-gépesitésnek semmi szerepe a szoftvert iró szociális hálózatokban, a CODE csaknem kézmüves módon készül, 100% emberi intelligenciával. Az embereket segitik a hatalmas, gyorsan elérhetö adatbankok, közösségi forumok, gépi analizis-eszközök, (de nem szintézis) és vizuializálas képekkel az összefüggésekröl, de nem keltkezik (csak nagyon egyszerü) új komplex szoftver a képek alapján, szinte semmi automatizmus nincsen a döntésekben. Ahol eddig megkisérelték a futószalagon, ipari módszerekkel szoftvert irni az már a 80-as években csödöt mondott. Ùgy néz ki, hogy 1998-óta az IBM is lemondott a jövre nézve az ipari szoftverfejlesztésröl.

A Superhumanizmus néhány éve müködik. Elsö meggyözö bizonyiték, hogy az IBM alkalmazta nagygépekere is a Linux-ot. Az emberalapú Open-Source sociális hálózatok ma már messze felülmúlják az egyes emberek intelligenciáját, kézmüvesen jobban teljesitenek mint a legnagyobb iparvállalatok ezen a területen. Az IBM a 90-es évek végétöl az Open-Source-t támogatja a legnagyobb gépeken is. Az angol (vagy német) Wikipedia minden hagyományos Lexikont a sarokba állit (elegendöen nagy emberi eröforrás kell).

Persze az emberalapú Open-Source sociális hálózatoknak is nagy, megoldatlan problémái vannak. A döntések folyamata különös, sokszor messze nem racionális. Nyilvánvaló hibák ebben a környezetben lehet, hogy hamarabb leleplezödnek, a reakcióidö sokka rövidebb mint a hagyományos ipari minöségellenörzésnél. A szoftver területen jobb a helyzet mint a Wikipediaban, egyszerüen géppel ki lehet a gyakorlatban próbalni, hogy valami egyáltalán nagyjából müködik-e (persze soha nem hibátlanul a tudomány mai állapota szerint). A vélemények területén nem lehet géppel kipróbálni, ismert, hogy a többség sokszor tévedett. db007 vita 2007. december 14., 09:13 (CET)Válasz