Vita:Szent György

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt B jonas 10 évvel ezelőtt a(z) Ünnepnap április 23. vagy április 24? témában
Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Image:1915-half-sov-reverse.JPG

http://commons.wikimedia.org/wiki/Saint_George Russia 5 copeche.JPG

Image:Aios Georgios icon.jpg

Szent György[szerkesztés]

A cikk ezt írja:

"Úgy a keleti, mint a nyugati egyház vértanút tisztel benne." Ez azonban ma már nincs így, a Vatikán néhány évvel ezelőtt törölte a szentek sorából, mert nem ltták bizonyítottnak a történeti létezését.

A cikkből teljes mértékben hiányzik annak tárgyaláa, hogy pl. Jung számára a pszichológiában Szt. György milyen fontos jelkép volt. Jung elemzi a sárkányszimbólumot is. A cikk nem említi a trapezuinti hercegnő legendáját, akit Szt. györgy megszabadított, sem Weöres Sándor Octopus, avagy Szent György és a sárkány című színdarabját.

Mindezeket fejből sorolom, tehát ezek NEM ADATOK, ha én lexikonszócikket szerkesztenék, minimum ennyinek utánanéznék KOMOLY LEXIKONOKBAN.

Fábri Péter

Az, hogy a Vatikán bizonyos személyeket - köztük Szent Györgyöt - törölt a szentek sorából, egy nagy félreértés. Nem erről van szó. Szent György, vagy pl. Szent Kristóf ugyanúgy szent maradt (ők valós személyek voltak, vértanúságuk is igazolt, csak - állítólag - legendás történetek szövődtek köréjük), és még a hivatalos katolikus kalendáriumban is benne vannak, csak 1969 óta NEM KÖTELEZŐ róluk venni a misét, azaz nincs kötelező emléknapjuk, amit a világegyházban meg kell tartani. deposi*üzenetek 2009. január 23., 00:37 (CET)Válasz

Hát Fábri Péter, te se lehetsz valami nagy spíler vallástörténetben és teológiában, mégis osztod itt az észt. Már hogy törölték volna a szentek közül?! Nézz már utána, mielőtt égeted magad.

Ünnepnap április 23. vagy április 24?[szerkesztés]

A hirado.hu 2012-es híre szerint Szent György ünnepe április 24-én van, a cikk szerint viszont 23-n. Mitől van ez a kavarodás? Lásd még Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-04-26#Rend.C5.91r-_.C3.A9s_T.C5.B1zolt.C3.B3nap_holnap.3F. – b_jonas 2013. április 26., 10:28 (CEST)Válasz