Vita:Sylvester Stallone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Crystal Clear app camera.png Ez a szócikk témája miatt a Filmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Nélkülözhetetlen
Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán. Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2010. december 23.
Filmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Művésznév vs. becenév[szerkesztés]

Egy parányi észrevételem van a remélhetően még bővülő szócikkhez. Stallone esetében a Sly nem művésznév, hanem becenév. Művésznév az, amit a delikvens igazi neve helyett használ, amivel ismertté vált, becenév pedig az, ahogyan rajongói, kollégái hívják: a Sly nyilván az utóbbi kategória, hiszen Stallone egyik filmjének stáblistáján se szerepel Sly néven. Filmfan 2007. augusztus 28., 12:49 (CEST)

A szócikk még bővülni fog; és teljesen egyetértek az észrevétellel, úgyhogy át is írom a cikket. HG 2007. augusztus 28., 13:13 (CEST)

Leysin[szerkesztés]

A szócikk linkje egy svájci üdülőhelyre vezet, bár sejdítem, hogy nem arról van szó. Valószínű, hogy az USA-ban is van Leysin, mivel úgy tudom, odaát több európai városnak megvan az azonos nevű párja: ha jól tudom, még Budapestnek is. Filmfan 2007. augusztus 28., 14:00 (CEST)

A Leysin szócikkben is szerepel a American College of Switzerland leírása, amely egy nemzetközi iskola, szerintem itt is arról van szó. HG 2007. augusztus 28., 14:38 (CEST)

Jó nevelést kapott a fiú, ha Svájcban járt iskolába. :)) Nyilván az zavart meg, hogy Sly manhattani születésű, s nem gondoltam arra, hogy az USA-n kívül iskolázták, pláne, hogy utána egy nagy valószínűséggel amerikai egyetemen (University of Miami) tanult tovább. Filmfan 2007. augusztus 28., 14:44 (CEST)

Rocky és az Oscar-díj[szerkesztés]

Remélem, nem gondolod, hogy froclizni szeretnélek a hozzászólásaimmal. Szemet szúrt azonban az a mondat, hogy az 1976-ban készült ROCKY még abban az évben Oscar-díjas lett. Mivel tudom, hogy az Oscarokat március vége felé (vagy legalábbis az év elején) szokták osztogatni, kizártnak tartottam, hogy kb. 3 hónap alatt a film elkészült, nominált és díjazott lett volna. Ezért utánanéztem, s az IMDB szerint a filmet 1977-ben díjazták Oscarral. Filmfan 2007. augusztus 28., 15:45 (CEST)

Az enwiki szerint 1976-ban jelölték, és ebben a szócikkben is 1976 szerepel. HG 2007. augusztus 28., 15:52 (CEST)

Ezekben az esetekben – beleértve a Wikipédia vonatkozó szócikkét is – félreértésről van szó. Az Oscart ugyebár az előző év (két Oscar-díjkiosztó közötti időszak) alkotásaira adják. 1976 filmjeiért 1977-ben osztogatták a díjakat. Az IMDB szerint a film bemutatója 1976. november 21-én, majdnem az év végén volt! Az Oscar-díjkiosztó viszont év elején (zömmel márciusban) van, s be nem mutatott film nem lehet díjazott! (Mindkettő tuti tény!) 1977. március 28-án volt az az Oscar-díjkiosztó, ahol a ROCKY nyert. Lásd: http://www.ropeofsilicon.com/awards/oscarhistory.php?y=1977. Azt hiszem, logikusan utánagondolva, ez a verzió a hitelesebb, mellesleg az IMDB-n és még sok más helyen így van. A Wikipédia idézett lapján egyértelműsíteni kéne, hogy az adott év legjobbjai valójában a következő évben vehették át a díjat! Filmfan 2007. augusztus 28., 16:11 (CEST)

Ok, így már világos a dolog :) HG 2007. augusztus 28., 16:36 (CEST)

Bulvárszöveg a szócikkből idehozva[szerkesztés]

Ez az olasz tank nem sajnálja az időt a Body Buildingtől. Rendszeresen edz, mint mikor a Rocky filmet forgatták. Hat hét napot gyakorol, az utolsó két hétben úgy, mint a profi versenyzők. Az eredmény megéri az áldozatot, Stallone keményebben edzett a Rocky filmek kedvérét, mint azt egy közönséges bokszoló tenné versenyei előtt. A bokszoló hat hétig készül a versenyre, ő hat hónapig teszi ezt. Egy profi ökölvívó 35 percig küzd a ringben, Stallonénak tizenkét hétig kellett csúcsformában lennie. Sly a Weider-szisztéma szerint végzi az edzéseit, ez a szupersztár nem a legjobb genetikus örökséggel született. Gyermekkorában nagyon sovány volt , tizenhároméves korában mindössze 57 kg. Mikor a legtöbb gyerek az utcán csavargott, ő figyelte a tornateremben edző fickókat.
Amikor Stallone belép Santa Monicaba a edzőterembe, olyan a hangulat, mint a Rockyban, azonnal körülveszik, hogy üdvözöljék. A terem tulajdonosa gyorsan az ajtóhoz megy és becsukja, hogy kizárja a bámészkodókat. Stallone leveszi a trikóját és a nyakában látható lesz az aranyláncon függő kis barna bokszkesztyű. Ahogy a gyakorlatokak végzi, izzadság csorog fekete haján. Néma az egész terem, őt figyelik. Húsz kilökést olyan gyorsan csinál meg, hogy az szemmel is alig követhető. Remek bicepszével, keskeny csípőjével és masszív hátával kisebbnek látszik, mint a filmvásznon.
Stallone ugyanazt vallja, mint az ókori görög filozófus, Platón: a tökéletesen fejlett ember, egyaránt ép testben és lélekben. Úgy véli, ha valaki elkezdi a Body Buildinget, nem tudja abbahagyni. Tudja, hogy a Weider-féle body building-életmód szenvedéllyé válik, mert ha egyszer elkezded építeni a testedet, tudatára ébredsz annak, milyen fontos a helyes táplálkozás, a drogok elkerülése, az olyan dolgok gyakorlása, az olyan dolgok gyakorlása, amelyek a testnek hasznosak és egészségesek. A Body Building nem csak a testedet változtatja meg, hanem az életformádat is.


" Emlékszem egy történetre, amit egy öreg olasz mesélt nekem. Talált egy darab sodrófát a tengerparton, hazavitte és egy gyönyörű szobrot faragott belőle. Barátja azt mondta: micsoda különleges szobrot csináltál! Az öreg azt válaszolta: én semmit sem csináltam. Minden benne volt, csak le kellet tisztítanom a sallangokat. "


" Én is így érzek - mondja Stallone -, mindannyiunknak megvan a teste, csak le kell tisztítani róla a felesleget. Sokáig tartott, amíg megtaláltam a legjobb módszert, mert nem igazán tudtam, hogyan keverjem az étkezés és az edzések mennyiségét. Azt hittem, hogy a súlyemelés elég a növekedéshez. " Szerinte az embereknél nagyon sokat számít az első benyomás. Azt mondja, ha lomposan, letörten bemész valahová, azt kérdezik: ki ez a fickó? A test nyelve sokat mond. Stallone már korán rájött, hogy a body buildingnek legkitartóbb, leghívebb barátja. Úgyérzi, olyan ez, mint egy jó barátság, ha időt fektetsz bele, mindig vissza is kapsz valamit. Egy végtelen történet, ezért szeretem a testépítést, a Body Buildinget. Nincs célvonal, nincs vég.

Lapvédelem[szerkesztés]

Javasolnám a lap ideiglenes levédését a színész halálhírét terjesztő álhírek miatt. – HG vita 2018. február 20., 10:03 (CET)

Egy napra levédtem, de legközelebb inkább az -n kérd az ilyet, azt többen olvassák. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 20., 12:22 (CET)