Vita:Spoiler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Meg kellene fogalmazni rendesen a szónak ezt a legújabb jelentését, mivel a legátfogóbb angol nyelvű szótárlap, a [1] alatt nem igazolja ezt az értelmét.
A szó magyarul az aerodinamikában és főleg a gépkocsiknál terjedt el, légterelő a becsületes magyar neve, de angolul is használják. Pl. az origón szinte csak ebben az értelmében.--Linkoman 2006. október 16., 10:43 (CEST)

Definíció[szerkesztés]

Godson vitalapján jó kis összefoglalót írt Adam78 arról, hogy a spoiler szó kettős jelentésű, és eredetileg -- szemben azzal, amit a szócikk most állít -- nem a figyelmeztetést jelentette (mert az a spoiler-warning), hanem magát a poéngyilkosságot. Meg kell mondjam, én a magam részéről a mai napig nem is találkoztam olyan szónasználattal, amely szerint a spoiler az a figyelmeztetés volna... Bővebben l. az angol wikit. Feanor 2006. október 16., 23:33 (CEST)

Önhivatkozás[szerkesztés]

Nem tudom, vonatkozik-e ide az a lap, hogy Kerüld az önhivatkozást, de ha nem, akkor érdemes lenne beilleszteni a Wikipédia:Cselekmény részletei oldalt, mint a sok közül egy lexikon (történetesen a Wikipédia) irányelvét mutatóba a spoilerek kezeléséről. Adam78 2006. október 17., 02:51 (CEST)

Szerintem próbáld ki: illeszd be, ahova gondolod (én nem tudom, hogy lenne jó, de jó lenne), és ha nem zavar senkit, akkor az azt jelenti, hogy nem vonatkozott ide az a bizonyos lap. ;-) Feanor 2006. október 17., 03:06 (CEST)

A "Spoiler" szóhoz tartozó jelentésekhez külön szócikkek intézése.[szerkesztés]

A szerkesztő illető rosszul oldotta meg a szócikk bevezetőjét, ugyanis nem választotta külön azt a két jelentést amit leírt.

"1. A spoiler az autózásban egy szélterelő lemez. https://www.google.hu/search?q=spoiler&espv=2&biw=1024&bih=639&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiVkqLV6rvLAhXEB5oKHeFoAbkQsAQIJA

Van első és hátsó spoiler. Ezeknek a lemezeknek az a célja, hogy jobbá tegyék az autó haladását, csökkentve a légáramlás autót lassító hatásait. Elöl a légellenállást, hátul pedig a turbulenciát.

2. A spoiler irodalmi művekre, filmekre, videojátékokra stb. vonatkozó információ: leggyakrabban a végkifejlet elárulását jelenti, de kulcsfontosságú pontok (főleg hosszabb alkotások esetén) nem csak a mű végén találhatók."

A megoldás egy egyértelműsítő lap létrehozása, és abba tenni ezt a szócikket és a másikat. (attól függően hogy az előző melyik volt

A cikkben még felmerülnek apróbb helyesírási hibák is, és szerintem nem túl helyes oda az a Google keresés. Ahelyett berakhatott volna a szerkesztő egy képet, hozzá egy magyarázattal.