Vita:Spenót (növényfaj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P Leaf Green.png Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Magyar neve paraj. Németes neve "spenót". Jó lenne a magyar nevét használni. (A burgonya sem krumpli egy lexikonban.) --Linkoman vita 2008. július 26., 13:00 (CEST)

Viszont a spenót kb. 10-szer elterjedtebb alak. Én inkább finomkodásnak érzem, ha egy étlapon parajfőzelék van spenót helyett. SyP 2008. július 26., 15:40 (CEST)

Ha következetesek vagyunk, akkor a Burgonya szócikket is át kellene nevezni Krumplira?--Linkoman vita 2008. július 26., 17:54 (CEST)

Mondjátok már meg nekem, mi az a "németes neve" én mindig is spenótként hívtam. A burgonya pedig lehet krumpli is, mivel mond már azt, burgonya paprikást akarok készíteni. A lexikonnak nem az a lényege többek közt, hogy minél több emberhez szóljon.laca vita 2008. július 26., 18:04 (CEST)

Ui javaslom ilyenkor írjátok be a Google-be és amelyik több oldalt dob ki az legyen az elfogadott.laca vita 2008. július 26., 18:04 (CEST)

reSzekelyla: A szócikk címéről van itt szó, nem arról, mintha a spenót szó ne lenne használatos.

Ez egy lexikonprojekt, tehát nem az egyedüli szempont az, mit hogyan nevez a köznyelv. Most is megtalálható a spenót szócikk paraj keresőszóval is. Én csupán azt ajánlom, hogy legyen fordítva. Tehát a paraj a címszó, a spenót a redirekt.

Kár volt idézőjelbe tenned azt az állításomat, hogy a spenót szó német közetítéssel került a magyar nyelvbe. Ezt nem kell tudni, de ha tudjuk, nem kell szégyellni. A tájékozatlanság nem alap a gúnyolódásra.
A Google csak azt mutatja meg, hogy melyik szót használjuk gyakrabban és sajnos azt is megmutatja, hogy milyen sok helyesírási vagy stilisztikai hibával kerülnek fel szövegek a netre.
Ha csak ezt néznénk, akkor nem lexikonprojektet építenénk, hiszen aránytalanul kevés a fogalmak hivatalos vagy tudományos néven való említése ablogok, csetrúmok és egyéb, nyelvileg igénytelen lapok szóhasználatával szemben. Üdv.--Linkoman vita 2008. július 26., 19:48 (CEST)

Természetesen nem mondom, hogy az egyszerű Google-többség mérvadó, mindenesetre a burgonya és a krumpli alakok kb. azonos mennyiségben fordulnak elő, a paraj:spenót esetében viszont kb. tízszeres az arány a spenót javára. Szerintem ez azért jelentős. Bennem nincsenek a német nyelvvel szemben ellenérzések, mindkét szót magaménak érzem, akár német közvetítéssel került át, mint a spenót, akár az ófranciából, mint a paraj. Üdv, SyP 2008. július 26., 23:01 (CEST)

Miért megbízhatatlan a Wikipédia?[szerkesztés]

"A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani."

Az ilyen megfogalmazások miatt! Szeretem a spenótot de nekem még nem választotta el a hasnyálmirigyemet és nem is azért eszem, hogy jó legyen az epekőképződésem. És vajon a nitráttartalma mennyi lehet? Egy bolond -százat csinál, mert tele van a fenti idézettel a net. Nagyjából 884 találat. - Üdv. » KeFe « Társalgó 2012. augusztus 6., 04:43 (CEST)

  • Ezen jót somolyogtam. Remélem kiszeded, amit zavarosnak találsz, meg amire nincs egy olyan elfogadható forrás, ami biztosan nem erre a cikkre vezethető vissza.
--Karmela posta 2012. augusztus 6., 16:39 (CEST)