Vita:Románd

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

A település jelképeinek szabályozása[szerkesztés]

"minta szabályozás"

Románd község 5/2002 (VIII. 1.) Ör rendelete Románd község jelképeiről és azok használatának rendjéről

Kihirdettem: Románd, 2002. augusztus 1. Bárdos Dezső körjegyző

Románd község 5/2002 (VIII. 1.) Ör rendelete Románd község jelképeiről és azok használatának rendjéről Románd község Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tör-vény 1. §. (6) bekezdése a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján Románd község jelképeiről és azok használatának rendjéről az alábbi rendeletét alkotja:

1. §. A község jelképei

A község jelképei a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer és a zászló.

2. §. A címer leírása

(1) A község címere: teljes párducalak címerpajzsban, a ferde osztás felső részé-ben a párduc felsőteste zöldszínű, ezüst mezőben. Alsó részében a párduc alsóteste ezüstszínű, zöld mezőben. A párduc kettős keresztet fog a kezében. (2) A címer rajz pontos képét és magyarázatát az 1. számú melléklet tartalmazza. 3. §. A zászló leírása (1) A község zászlaja: 3: 2 oldalirányú fekvő négyfelé osztott téglalap alakú, a zászlórúdtól számított első felső téglalap és a középpontra tükrözött alsó téglalap közép zöld színű, a másik két téglalap ezüstszínű. A téglalap mértani közepében a rúddal párhuzamos hossztengellyel a község címere. (2) A zászló rajzát és pontos színleírását a 2. számú melléklet tartalmazza.

4. §. A jelképek használatának köre (1) A község jelképeit az 5. §-ban meghatározott módon ünnepélyes és díszítő szerepű, a községre utaló jelképként lehet felhasználni. (2) A címer használható.

  • a.) a községi zászlón és annak változatain,
  • b.) az önkormányzat hivatali helyiségeiben, tanácskozó termeiben, házasságkötő termében,
  • c.) a községgel kapcsolatos kiállításokon és ünnepi rendezvényeken,
  • d.) a polgármester, a képviselők, az önkormányzat megbízásából eredő tevékenysége során használt levélpapíron és borítékokon,
  • e.) az önkormányzati és a nem önkormányzati szervekkel kötött szerződéseken, megállapodásokon,
  • f.) történeti, ismeretterjesztő, a község életével, fejlődésével foglalkozó vagy ilyen jellegű kiadványokon (pl.: községprojekt, turisztikai, idegenfogalmi kiadvány, községtörténet, a községi marketing munkában) és emléktárgyakon (pl.: községi képeslap, öntapadós matrica)
  • g.) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, ki-tüntető vagy emlékérmeken,
  • h.) a képviselő testület meghívóin, jegyzőkönyvein,
  • i.) a községen átvezető utak mellett a közigazgatási határnál lévő táblákon (az építésügyi szabályok betartásával),
  • j.) a községi intézményekben, falugondnoki, tűzoltó gépjárművön.

(3) Az állami és az önkormányzat által alapított címer együttes használata esetén az állami címernek elsőbbséget kell biztosítani vagy a címer elhelyezésével, vagy annak méretezésével. (4) A község címere hatósági eljárás vagy hatósági tevékenység során nem alkalmazható. (5) A község zászlaját az önkormányzat hivatalos székhelyén az állami ünnepek alkalmával ki kell tűzni. (6) A község zászlaja az alábbi esetekben használható: a.) nemzeti ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság zászlajával együtt, b.) a község életében jelentős események, ünnepségek, rendezvények alkalmával, c.) a képviselő-testület ülése alkalmával az ülés helyszínén. d.) megkülönböztetésül a több település részvételével tartott rendezvényen, e.) települések közötti kapcsolatokban, f.) Cserezászlóként – a képviselő testület döntése alapján – a juttatás jellegének zászlón való feltüntetésével, g.) Minden a községgel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével szervezett rendezvényen, h.) Nemzeti vagy községi gyászesemény alkalmával, a fekete zászlóval együtt.


5. §. A községi jelképek használatának rendje (1) A község címerét és zászlaját kizárólag hiteles alakban, a méretarányok és színek megtartásával szabad ábrázolni. (2) A címer kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles áb-rázolást. (3) Amennyiben nincs lehetőség a község címerének, zászlajának eredeti színeiben való ábrázolására, akkor csak a hordozó tárgy anyagának (pl.: fém, fa, bőr, kerámia, kő) színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával használható. (4) A címer nyomdai úton való előállítása esetében az fekete fehér színben is használható. (5) A község zászlaja kis és nagy méretben, lobogó formájában is használható. (6) A zászlónak kicsiben is meg kell felelnie a 3. §.-ban foglaltaknak, megjelené-sében talpazatba tűzhető, enyhén dőlt rúddal és arról leomló zászlólappal, amelyen a címer hossztengelye a rúddal párhuzamos marad.

6. §. A községi jelképek használatának engedélye (1) A község jelképeinek a 4. §-ban foglaltaktól eltérő használatát nem önkormányzati szerv (magán-, és jogi személy) részére kérelemre, eseti felhasználásra, vagy huzamosabb időtartamra a polgármester engedélyezi. (2) A község jelképeinek használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell: • a kérelmező szerv, személy nevét és címét, • a jelkép előállításának módját, használatának célját, • az előállítandó mennyiséget, illetve példányszámot, • a terjesztés illetve forgalombajozás módját, • a jelkép használatának tervezett időpontját, • a jelkép használatáért felelős személy megnevezését, (3) Az előző bekezdésben írt kérelemhez csatolni kell a jelképpel díszített kiad-vány vagy tárgy mintáját, fénymásolatban, 1 példányban. (4) A község jelképeinek használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell: • a jelkép használatáért felelős személy nevét, címét, • az engedélyezett használat céljának megjelölését, • az engedély érvényességének időtartamát. (5) Az engedélyezési eljárás díj és illetékmentes. A jelkép használatának engedélyezésért külön megállapodásban előírt díjat kell megfizetni, mely a romándi önkormányzat saját bevételét képezi.

7. §. A jogosulatlan használat és jogkövetkezményei (1) Aki a község jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérő, vagy a közösséget sértő módon használja fel, az szabálysértést követ el. (2) A rendelet 4. §. (2) bekezdése, (3), (5) és (6) bekezdése a, b, c, d, e, f, g, h,) pontjai illetőleg az 5. §. (1), (2), (3) és (6) bekezdései megsértése esetén szabálysértési eljárást kell kezdeményezni, melynek lefolytatására a kör-jegyző jogosult. (3) A rendeletben elfogadott rendelkezések megsértése esetén 30. 000 Ft -ig terjedhető pénzbírság szabható ki.

8. §. Záró és hatálybaléptető rendelkezések (1) A rendelet 2002. augusztus 1.-én lép hatályba és a folyamatban, lévő ügyekben is alkalmazni kell. (2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik. Románd, 2002. július 22.



Müller Gábor s.k. Bárdos Dezső s. k.

polgármester körjegyző


1. számú melléklet címerkép Magyarázata:

A címerben szereplő párduc az 1700-as évek kapcsán került a címerbe, amikor a török dúlás miatt korábban több évtizedre elnéptelendett faluba német telepesek érkeztek. A betelepítés két irányból történt. Egyrészt stájer telepesek Ausztriából, másrészt már korábban betelepített németajkú telepesek érkeztek Moson-, és Vas megyékből. A párducalak címeresített változata stájer jelkép. A címerben a zöld színű mező a mezőgazdasági szerepkörre utal. A kettős kereszt magyar (hatalmi) nemzeti jelkép, mely bizonyítja, hogy az egykori telepesek leszármazottai ma-gyarnak vallják magukat. Ugyanakkor utal az itt élő lakosság keresztény érzüle-tére, illetve az itt uralkodó római katolikus vallásra.