Vita:Rátz Tanár Úr életműdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A díj elnevezése[szerkesztés]

A díjak nevéről az akadémiai helyesírási szabályzat 195.a) pontja azt írja, hogy a „A díj, érem, emlékérem stb. szót tulajdonnévhez (rendszerint személynévhez) kötőjellel kapcsoljuk...” A 195.b) pont szerint viszont „A több különírt közszóból álló kitüntetés- és díjnevekben az alkotó tagokat nagybetűvel kezdjük...”. A Rátz Tanár Úr Életműdíj elnevezésnél a „díj” szó nem tulajdonnévhez kapcsolódik, (mert két közszó van közben), tehát a 195.a) nem alkalmazható. Elvileg a 195.b) sem alkalmazható, mert nem csupa közszóból áll, de ennek a logikának felel meg a díj hivatalos honlapján is használt Rátz Tanár Úr Életműdíj forma. Ráadásul ebben a formában szerepel az MTA honlapján is. (Lásd Google: rátz tanár site:mta.hu) Vissza kellene állítani tehát az eredti elnevezést.Fizped vita 2012. december 15., 22:06 (CET)[válasz]

Az írásmód részletes indoklása[szerkesztés]

Az, hogy a saját honlapjukon, az MTA honlapján vagy akár magán az oklevélen hogyan írják, csak a díj megnevezésére, de nem az írásmódjára nézve lehet irányadó. (!) Mihelyt elfogadjuk, hogy ezt a díjat az alapítói ténylegesen díjnak szánták (nem pedig valami öncélú, magánjellegű nyomtatványnak, cédulának), tehát hogy ténylegesen egy díjról beszélünk, és a díjak között akarjuk ezt számon tartani, akkor a díjnevekre vonatkozó szabályokat kell alkalmaznunk az írásmódjában. Ez ilyen egyszerű. Ha nem fogadjuk el, hogy ez egy valós díj, elismerés, hanem mondjuk egy irodalmi alkotás vagy egy privát feljegyzés címének tekintjük, akkor persze akárhogyan írhatjuk, tetszés szerint.

Az MTA egészében véve nem nyelvészeti, még kevésbé helyesírási szervezet: ennek „csak” egy intézete a Nyelvtudományi Intézet, és az utóbbinak megint csak egy bizottsága a Helyesírási, ill. újabban Magyar Nyelvi Bizottság. Az MTA oldalán lévő adatokat tehát helyesírási szempontból nem szabad készpénznek venni. Elárulom neked, hogy a helyesírás mélységeit nemhogy az egyéb akadémikusok, de még a maguk a nyelvészek sem ismerik behatóan, csakis az a maroknyi nyelvész, akik kifejezetten a helyesírás kutatásával és szabályozásával foglalkoznak. Egyedül ennek az utóbbi, igen szűk csoportnak lehet hitelt adni az írásmód terén.

A helyesírási szabályzat részletesen kidolgozott (és az Akadémia Nyelvtudományi Intézete által támogatott) kiadása az OH., ahol ezeket a kérdéseket jóval bővebben – hét különböző pontba sorolva, több mint másfél oldalon – fejtik ki. A Wikipédiában is arról egyeztünk meg a WP:HELYES oldalon, hogy ezt a kötetet tekintjük irányadónak. Ebből pedig jól látszik, hogy díj, érem, emlékérem stb. szavakat (az „életműdíj” is ide sorolható) csak abban az esetben írjuk nagybetűvel, ha az elnevezés szerves részét képezik, szószerkezetet alkotva (tehát ha nem távolíthatóak el a szerkezet megcsonkítása nélkül). Ide sorolható a jelző + jelzett szó esete (pl. Állami Díj) és a birtokos jelző + birtok esete (pl. Francia Köztársaság Becsületrendje). Ezzel szemben számos példa támasztja alá, hogy ha a díj vagy hasonló értelmű szó nyelvtanilag nem része a szerkezetnek (azaz kiemelhető a végéről a szűkebb díjnév nyelvtani csonkítása nélkül), akkor minden esetben kisbetűvel íródik (leszámítva persze az egybeírt és a kötőjeles formákat). Ezek közé tartozik az Életfa díj, Főnix díj, Alaprajz díj, Korona érdemrend, Nagy Testvér díj, Közép-európai Örökség díj, valamint Budapest Tájfutó Sportjáért díj, Év Teljesítménye díj, Gyermekekért emlékérem, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj, Magyar Műemlékvédelemért díj, Művelődés Szolgálatáért díj, Népművészet Ifjú Mestere cím, Önkéntes Rendőri Szolgálatért emlékérem.

Ami elvileg szóba jöhető írásmód lenne még, az a Rátz tanár úr életműdíj vagy esetleg a Rátz Tanár Úr-életműdíj alak. Az első ellen szól a már említett Nagy Testvér díj, ahol a Testvér szó is nagybetűs, noha köznév („ a több szóból álló elnevezéseknek nemcsak az első, hanem az összes különírt eleme is nagy kezdőbetűs”). Ezekre egyébként számos latin példa is van: Pro Urbe díj, Pro Cultura Hungarica emlékplakett, Pax Romana érem stb. Ilyenkor csak a kötőszavak maradnak kisbetűsök: Béke és Barátság érdemrend. Ugyanezek a példák cáfolják szerintem a Rátz Tanár Úr-életműdíj formát is, hiszen a fenti példákban egyáltalán nem szerepel kötőjel. Ez csak akkor lenne helyes, ha a Rátz Tanár Úr egészében véve is tulajdonnév lenne, vö. Eötvös Loránd-emlékérem. Ilyen eset még a Rotary Club Budapest-emlékérem és a Soros Alapítvány-életműdíj. Ezekről is elmondható, hogy a díjra utaló köznevet megelőző rész teljes egészében tulajdonnév önmagában is, tehát nem vonatkoznak ide.

Elfogadható írásmódnak tehát egyedül a Rátz Tanár Úr életműdíj forma marad.

Az összes fenti példa az említett OH. 225–227. oldaláról származik.

Ádám 2013. szeptember 22., 19:25 (CEST)[válasz]