Vita:Puszta (település)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Palotabarát 3 évvel ezelőtt

A szöveg több sebből vérzik. A településforma leírásánál a major(ság) sajátjait sorolja fel, holott az a pusztáknak csak egy részén (ahol földesúri nagyüzemi gazdaság jött létre) volt jelen. A puszta (település) tulajdonképpen önellentmondás, mert a puszta eredetileg elnéptelenedett falu területét jelenti.

Illyés Gyula "pusztája" önkényes általánosítás a személyes emlékekből, ezért ez valódi forrásként nem használható: egy fajta puszta, pontosabban egy (legfeljebb néhány) major az alapja. A puszta cikk ezt helyesen meg is állapítja.

Sokkal többet mond, pedig alig pár sor és turizmusmarketing-termék, a puszta.com lap leírása. Ez legalább megadja a valódi definíciót: elpusztult település területe.

Most nincs energiám alaposan megadatolni, ezért nem írom át a cikket. E megjegyzést azért teszem ide, mert félő, hogy a szöveg önálló erőre kél és hivatkozási alappá válik.

Peyerk vita 2008. április 19., 21:33 (CEST)Válasz

Tizenkét év elteltével valamelyest újraírtam - nagyobb nem lett, de talán közelebb áll a valósághoz. Elsősorban lexikonok definitív meghatározásait használtam forrásként. Palotabarát vita 2020. december 27., 20:25 (CET)Válasz