Vita:Protoromán nyelv

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Amator linguarum 14 évvel ezelőtt

Nagyon érdekes olyan egységes nyelvről beszélni amelynek nincsenek írott dokumentumai. A proto román nem más mint az akkori vulgáris latin alakulása mai formája felé más latin nyelvek esetén is...Nem mondjuk a franciára hogy gall-római. Hogy a szlávok pedig elkülönítették volna a latin népeket...tudtommal nem jártak Rómában, mégis különváltak a többi mai latin nyelveket beszélő népek.

1. Nem a protoromán az egyedüli feltételezett egységes nyelv, amelynek nincsenek írott dokumentumai. A feltételezett egységes indoeurópai nyelvnek sincsenek.
2. De bizony beszélnek gall-római nyelvről a tulajdonképpeni francia kialakulása előtt. 3730-szor jelenik meg a „langue gallo-romaine” szintagma az Interneten.
3. Nem árt figyelmesen elolvasni egy szócikket. Hol van benne az, hogy a szlávok különítették el a latin népeket? Idézet: „A szlávok tömeges betelepülésével a Balkán-félszigetre, ezek nyelve hatott a protorománra. Ugyanez a betelepülés okozta a protoromán nyelvet beszélő lakosság azon csoportjainak az elszigetelődését egymástól, amelyek később a különböző keleti újlatin nyelvek beszélői lettek.” Amator linguarum vita 2010. február 4., 11:05 (CET)Válasz