Vita:Polgári házasság Magyarországon

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pásztörperc 14 évvel ezelőtt a(z) Kedves Linkoman! témában
Sikerült teljesen félreérteni a cikk címét.
A hatályos magyar Csjt nem beszél "polgári" házasságról, csupán házasságról.
A "polgári" házaaság" az egyházi házasságkötés kizárólagosságával szemben használt kifejezés volt a 19. század végétől.
A cikk tehát nem a mai házasság szabályait kell, hogy tartalmazza, mert azok a Házasság szócikkbe tartoznak, hanem igenis a Pallas cikkében foglaltakat, mert azok szólnak a témáról, tehát az állam illetve az egyház előtt kötött házasságok történeti problémáiról.
Sajnálattal látom, hogy egyes szerkesztőtársaim annyira felületesek és elfogultak a Pallas szövegével szemben, hogy mihelyt egy Pallas-szöveget látnak, rögtön idejétmúltnak tartják a tartalmát.
Tehát kár volt a Pallas szövegét törölni.--Linkoman vita 2009. május 7., 12:48 (CEST)Válasz

Ma is használják a kifejezést az egyházi házasságtól való megkülönböztetés érdekében. Ettől függetlenül, az eredeti cikk egy formázatlan, régies szövegű rettenet volt. – Alensha sms 2009. május 7., 12:52 (CEST)Válasz

Alensha, nem az én véleményemet cáfolod, hanem olyasmit mondasz, amit bezzeg egy kezdőnek nem mondanál. Vagyis egy lektorálás előtt Pallas-szöveget "rettenet"nek minősítesz. Én ezeket a szövegeket modernizálom, korrektúrázom. De itt a lényeg veszett el. Na, mindegy. Mindenesetre látom, hogy velem kapcsolatban nem léteznek azok a minimális udvariassági szabályok, amelyeket kezdőkkel szemben annyira nagyra tartotok. Vagyis: teljes szövegcsere előtt szóvá lehetett volna tenni, mit gondoltok.--Linkoman vita 2009. május 7., 13:01 (CEST)Válasz

Úgy képzeltem, hogy a szerkesztésemmel segítek, mert a törlési megbeszélésen mindenki azonos véleményen volt. Mivel Linkoman kifejezte az ellenvéleményét, a szerkesztésemet visszavontam, a törlési megbeszélés lezárásán szintén. – Hkoala 2009. május 7., 14:57 (CEST)Válasz

Kedves Linkoman![szerkesztés]

Nincs „mai házasság”, mivel ma is van mind egyházi, mind polgári házasság Magyarországon. A szekularizálás a nem hívő emberexámára minden, a hívexámára sok, de nem minden szempontból elegendővé tette a polgári házasságot. Napjainkban azonban ez az intézmény (is) kiüresedett, és a házasságkötés nélküli élettársi kapcsolattal szinte teljesen helyettesíthető.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiépítése éppen hogy a polgári házasság jogi tartalmát szünteti meg teljesen, az egyházi házasságét nem érinti. Szükségképpen a polgári házasság elhalása, az egyházi házasság továbbélése prognosztizálható. Ebből nagyon-nagyon nem az adódik, hogy „a házasság” napjainkban automatikusan a polgári házasság lenne. Mi több: olybá tűnik, hogy az egész polgári házasságosdi a szekularizáció időszakának egyfajta mellékterméke egy rövid történelmi szakaszban.

Amint pedig ezt a törlési javaslatban jeleztem volt, a Pallas szövegével nem az a fő probléma, hogy régies (attól még sokkal olvashatóbb, mint számos szerkesztőtársunk passzív szerkezetei), hanem az, hogy jelen idejű. Olyan állítások, hogy itten 1894-es tv.-ek lennének hatályban, az egész Wikit kompromittálják, méghozzá igencsak.

P/c vita 2009. május 7., 15:50 (CEST)Válasz