Vita:Polányi Mihály

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Korovioff 18 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

"A pozitivizmus szerinte egyeseket arra a gondolatra vezethet, hogy a tudományos kutatást az államnak kellene irányítania "

Erre kaphatnank egy idezetet Polanyitol? Ha P. ilyet irt, akkor ok. De egyebkent eleg butasag. EN nem tudok ilyet a pozitivizmusrol. Szoval ha nem tudjuk idezni ezugyben Polanyit, akkor ezt inkabb ki kene venni.

--Math 2006. március 27., 08:12 (CEST)Válasz

Hahó, Math, üdvözöllek. Nekem is volt némi gyanum a szövegrésszel kapcsolatban, de az angol Wiki cikkirója, akitől vettem, érzésem szerint ismerte a témát. Nem lesz mostanában időm alaposabban utánaolvasni, úgyhogy ha gondolod, vedd ki belőle. Idemásolom a szövegrészt előzménnyel, hátha valaki utánnéz: "Az 1930-as évek közepétől Polányi a pozitivista tudományelmélet ellen kezdett el érvelni, ami szerinte nem tudott mit kezdeni a "hallgatólagos" (angolul: tacit) tudás és a képzelet kreatív szerepével. A pozitivizmus szerinte egyeseket arra a gondolatra vezethet, hogy a tudományos kutatást az államnak kellene irányítania (ilyen javaslat a pozitivizmusra egyáltalán nem volt jellemző)." (A zárójeles megjegyzés később betoldott vélemény, vitatható ez is, de ne vitassuk.) --Korovioff 2006. március 27., 18:00 (CEST)Válasz