Vita:Piramisjáték

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Holdkóros 11 évvel ezelőtt a(z) Piramis és nem pilóta témában

Azért az index fórumát mégse kéne forrásnak használni. --Tgr vita / IRC 2007. május 15., 13:24 (CEST)Válasz

Nem inkább piramisjáték? Én ezelőtt nem hallottam a "pilótajáték" fogalmát. A tévében is piramisjátékként szokták emlegetni. --Horsee (会話) 2007. május 15., 13:32 (CEST)Válasz

Ennek a cikknek a szövege pontatlan, bulvárlap-színvonalú.
Nem az a legnagyobb bűn (mert a pilótajáték egy bűncselekmény), hogy "hálózatot épít" - dehogy. A bűn az, hogy olyan kedvező feltételeket, nyereséget ígér az induláskor, amelyeket reális, tényszerű számításokkal nem lehet alátámasztani.
És a cikk elfogult állításával szemben, igenis van termékforgalmazás - csakhogy a nem teljesülő, eleve lehetetlen feltételek miatt csak keveseket "szolgálnak ki". Hírhedt pilótajátékos volt a pécsi Tribuszerné, aki mellett rokonszenvtüntetés (!) állt ki a bíróság épülete előtt - nyilvánvalóan azon kevesekből ,akiket "nem vágott át". Tribuszerné a rendszerváltozás küszübén Lad Szamarákat importált- csak nem mindenkinek jutott.
A név említése nélkül egy friss botrány is talán ide tartozik: egy cég azt ígérte, hogy azoknak, akik gépkocsireklámként a megadott matricákat felragasztják a kocsijukra, a gépkocsi törlesztőrészleteit meghatározott időn át vissztéríti. Egy darabig ment a dolog, azután "felfüggesztették" a vissztérítést - később meg a TV bemutatta, hogy csapot-papot hátrahagyva szétszórták az iratokat.
Mivel bűncseleményről van szó, nem a bulvársajtóból, hanem a büntetőjog oldaláról kellene ezt a témát megközelíteni.
És nem kellene azonosítani az MLM-mel, akkor sem.--Linkoman 2007. május 15., 13:39 (CEST)Válasz
Egy figyelemreméltó vélemény: itt.

Piramis vs. Ponzi[szerkesztés]

Szerintem ennek a cikknek nem az angol Ponzi_scheme -re kellene mutatnia, hanem a Multilevel_pyramid_scheme -re.

Piramis és nem pilóta[szerkesztés]

Az én véleményem szerint is piramisjáték a pontosabb elnevezés. Én még emlékszem a 70-es évekből korábbi változatokra is:
Egy borítékban küldj el (5 vagy) 6 ismerősödnek 10 (esetleg 20 – a hetvenes évek második felében ez volt a legkisebb címletű papírpénz) forintot... Volt egy hasonló "játék" képeslappal is.
A "pilótajáték" nevű, nagyságrendekkel komolyabb összegekkel játszott változata nem sokkal a rendszerváltás előtt jelent meg. --Holdkóros vita 2012. október 24., 17:01 (CEST)Válasz

Valamit összezavartam az előbb... nem a pénzt, hanem csak a pénzt kérő level(ek)et kellett hat ismerősnek elküldeni. --Holdkóros vita 2012. október 25., 03:10 (CEST)Válasz