Vita:Petri Gábor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 13 évvel ezelőtt a(z) Bevezető visszaállítása témában

Bevezető visszaállítása[szerkesztés]

A bevezetőt jórészt visszaállítottam különböző indokok miatt:

  • Az életműve szempontjából fontos részletek eltűntek belőle, indokolatlanul (a műtéti kórélettan például miért?).
  • Az orvos, sebész jelölés nem redundancia, valamennyi életrajzi lexikon jelöli az orvosi hivatást, pusztán azért, mert például Petrinél sem merül ki orvosi ténykedése a sebészetben, fontos patofiziológiai, immunológiai stb. tevékenysége is. Orvos volt, azon belül legjellemzőbben sebész.
  • A kandidátusi, doktori fokozatot szintén jelölni szoktuk a bevezetőben (a dr.-t nem).
  • Nem foglalkozott nagypolitikával, nem tudom, miért nem szerepelhet egészségpolitikus a bevezetőben.
  • Szegeden Petri ikon, nagyon fontos a klinikavezetői és rektori munkássága ahhoz, hogy a bevezetőben szerepeljen.
  • Országgyűlési képviselősége és ET-tagsága viszont közel nem olyan jelentős, hogy a bevezetőben említsük.
  • Rossz helyesírású (kiskötőjel, 1969-tól) és slendrián dátumokkal (1989-ben már rég halott volt) átírni az eredeti szövegeket nem a minőséget szolgáló lépés.
  • A jelen szócikk bevezetőjének fent vázolt strukturálása megfelel további kétszázötven általam írt akadémikus-szócikkének.
  • A többszörös birtokos összetétel (Az Orvos-egészségügyi Dolgozók Szakszervezete Központi Vezetőségének munkájában semmivel nem szerencsésebb, mint a jelzővel megspékelt változat (az Orvos-egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének központi vezetőségi munkájában). Pasztilla 2010. október 19., 08:31 (CEST)Válasz
Még ha egyenként minden szó megindolokható is volna, a bevezető a visszaállított formájában egy követhetetlen katyvasz, az áttekintést váró olvasó számára érdektelen szakmai részletekkel van tele, miközben lényeges dolgok hiányoznak belőle vagy elvesznek benne, aránytalan megvilágításba kerülnek.
A pontokhoz egyenként.
  • Éppenséggel az az egyik kérdés, mennyire fontosak ezek a részletek. A műtéti kórélettan tipikusan érdektelen részlet az összefoglalásban, az átlagos műveltségű érettségizett olvasó számára semmit nem mond (például nekem sem).
  • A legelső mondatban, ahol munkája, tevékenységi területei a legtömörebb összefoglalást kapják, az orvos bőven elegendő, a sebész megintcsak túlragozás. A második mondatban meg ott is van.
  • A tudományos fokozatoknál is tipikus redundanciaprobléma van: ha egyszer az MTA tagja volt, akkor az összes többi felesleges, mert magától értetődő.
  • Mi az hogy nem foglalkozott nagypolitikával? Az Elnöki Tanács tagja volt másfél évtizeden át, mi a túróval foglalkozott ha azzal nem?!? Ez semmivel sem alátámasztható állítás. Ezzel szemben egészségpolitikus nem volt: nem volt egészségügyi miniszter vagy államtitkár, miniszterhelyettes, és semmi hasonló. Bár a szó jelentésén lehet vitatkozni, de a politikus helyett az egészségpolitikus szó használata nyilván sugalmazni kíván valamit. Csakhogy az nem megalapozott.
  • A rektori tisztésge szerepelt az általad törölt szövegben, az intézetvezetői megintscak redundáns ehhez képest. Miért nem kezdjük egyből azzal, hogy középiskolai diák is volt a rektori kinevezése előtt valamikor?
  • Ez az állítás semmivel alá nem támasztható durva POV. Az egykori Elnöki Tanácsban betöltött tagság nyilvánvalóan olyan jelentőségű, hogy az egyetlen tagjánál sem hagyható ki a bevezetőből. Főleg ha másfél évtizeden át ült ott valaki!
  • A kötőjeleket és az elgépelt dátumokat ki kell javítani, azoknak semmi közük a bevezető tartalmához.
  • Ez tán ízlés kérdése is, de a "központi vezetőségi munka" kifejezésben elvész, hogy a "Központi Vezetőség" a szakszervezet vezető testületének neve, tehát egy választott tisztséget említünk, nem egy elnagyoltan körülírt tevékenységet.
Egyébként nem világos, hogy hány tanéven át volt rektor. 1958-62 között négy van, 1975-84 között kilenc, az együtt 13. Ráadásul ha a végdátum 1983, akkor már csak 12 év marad. Feltéve persze hogy valóban tanévekről van szó és nem kell a pontos dátumokkal kalkulálni.
Ezek alapján új verziót készítek.
Peyerk vita 2010. október 19., 09:14 (CEST)Válasz

Ha nem bánod, nem vitatkoznék veled. Nem is akarok, nem is lehet, meg nem is szabad. Pasztilla 2010. október 19., 09:30 (CEST)Válasz

Az oda-vissza állítgatás semmiképpen sem jó megoldás. A részletekhez, amihez kapásból hozzá tudnék szólni:

  • a műtéti kórélettan közismert volta valóban nem szempont, ha egyszer ez az életműve egyik gerince. Majd a szócikk elmagyarázza, hogy mi az. Számos olyan szócikkünk van, aminek nemhogy a bevezetőjét, a címét se érti az átlagos érettségizett műveltség.
  • az Elnöki Tanács szinte tisztán reprezentatív testület volt működése nagyobb részében, és azt a reprezentatív funkciót is főleg az elnök töltötte be egyedül, ha jól tudom, a testület alig néhányszor ülésezett, egyébként a tagok csak aláírták az előkészített ET-határozatokat. Valóban nem tűnik olyan fontosnak, ahogyan mondjuk Ormos Mária életművében se nyom sokat a KB-szereplése. A szócikk megfelelő helyén megemlítendő, a bevezetőben tényleg indokolatlannak tűnik.

Hirtelen. BennóFolybeszt a WP-be! 2010. október 19., 10:10 (CEST)Válasz

Érdekes a vélekedésed a NET-ről, ha forrásokkal alátámaszthastó volna, akkor bele lehetne írni a róla szóló cikkbe. De szerintem ez egyszerűen nem felel meg a valóságnak, csak jó páran az egykori tagok közül érthető okokból errefelé próbálták torzítani a történetet. De ez tényleg abba a cikkbe tartozik. Amíg azonban ez a vélekedés alapot nem talál, addig fenntartom, hogy a NET-tagság egyetlen érintett személy cikkének a bevezetőjéből sem hiányozhat, hiszen az egyik legmagasabb közjogi tisztsége volt a korszaknak.
Egyébként érdekes, hogy miközben én a semleges és tárgyszerű "tagja volt" formulát használnám, más meg éppen a "munkájában részt vett" megfogalmazást szeretné látni a cikkben - ami viszont épp a te vélekedéseddel homlokegyenest ellentétes. A NET-ben egyébként nem voltak "reszortok" (az a Minisztertanácsban volt), tehát a NET tagja szavazott a tábornoki és nagyköveti kinevezésekről, várossá nyilvánításokról, egyetemi tanári kinevezésekről éppúgy, mint tvr-ekről, állampolgárságtól való megfosztásról és ki tudja még mi mindenről.
Úgy látom, ezeknek az életrajzoknak a bevezetőiben nem vagy alig kapnak szerepet a közéleti és politikai szerepvállalások, illetve ahogy elnézem, a konkrét tisztségek közül is esetleges a válogatás, nem feltétlenül a legjelntősebbek kerülnek elő. Pl. Ormosnál a másfél évnyi KB-tagságot említi, holott a fél éves PIB-tagság és a fél évnyi képviselőség a demokratikus parlamentben sokkal fontosabb. Ha valóban valamiféle megállapodás alapján történt a tisztségek válogatása, akkor sajnos annak az archontológiai végiggondolása nem volt elég alapos. Ha viszont nincs ilyenfajta megállapodás, hanem ez mellékes szempont volt és ahogy esik alapon készültek ezek a mondatok, akkor nem kellene hivatkozni ilyesmire.
Ha otromba személyeskedés nélkül megúszható, fésülgetném ezeket az életrajzokat ilyen értelemben és előrehaladhatnánk egy (újabb) megállapodás felé.

Peyerk vita 2010. október 19., 10:35 (CEST)Válasz

Mostanára eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy nem megúszható. Amit én szócikkírásnak nevezek, azt te katyvasz, konfúzus szövegnek tartod. Amit te fésülgetésnek tartasz, azt én minőségi romlással járó átgondolatlan csapkodásnak nevezem. Ezt a szócikket sem olvastad el, csak húzgáltad ki a bevezetőből, amit nem értettél (a szócikkből megérthetted volna), meg forrássablonozod a források alapján írt szócikket olyan témában (egészségpolitika), amely az irodalomjegyzékéből is visszaköszön. Pasztilla 2010. október 19., 10:43 (CEST)Válasz

Különbség van a "központi vezetőségi munkában résztvevő" és a "Központi Vezetőség tagja" között, az "Elnöki Tanács tagjának lenni" vagy annak "munkájában résztvenni" között. Úgy vélem, egy egykori NET-tag cikkének a bevezetőjében a politikai szerepvállalását nem lehet elhallgatni vagy pontatlan fogalmazással csinosítgatni.
Peyerk vita 2010. október 19., 11:33 (CEST)Válasz