Vita:Pannonia (provincia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.
Tragic comic masks - roman mosaic.jpg Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

SN[szerkesztés]

NPOV. Egyáltalán nem pártatlan, jelenlegi - szélsőségesnek tűnő - csoportok szóhasználata, mindenféle tényanyag nélkül. A szerző nem hallott pl. a római Alsó- és Felső-Pannoniáról, amely igenis átnyúlik a mai, de az 1918 előtti Ausztria területére is. Kik nevezik a Csallóközt, Szigetközt stb. Pannóniának és miért?

Azért, hogy az Árpád-sávos lobogóról szót lehessen ejteni? Aki nem nyugszik bele, hogy 2004. május 1 után nemcsak Ausztria, hanem Magyarország és Szlovákia is az Európai Unió tagja, annak nem a Wikipédiában kell véleményt nyilvánítania. Ez egyszerűen törlendő.

--Millisits

Látom, ez a sületlenség senki mást nem zavar! Tessék szépen elolvasni egy független forrást, az osztrák nemzeti kultúrális honlapról:

Ott egészen más áll. De a Magyar Történelmi Fogalomtárban is az áll, hogy Pannónia "magába foglalta a Bécsi-medence, a mai Burgenland, a Dunántúl és a Dráva-Tisza közének területét." Megismétlem: törlendő.

--Millisits

Miért nem javítottad ki inkább? Deja vu. --grin 2004. október 3., 00:10 (CEST)

cikkből (POV)[szerkesztés]

Mai Pannónia[szerkesztés]

Ma Pannóniának hívják a szlovákiai magyarok szűkebb hazájukat,szülőföldjüket is Szlovákián belül. A Pannónia zászlója 8 sávos piros-fehér zászló, alulról fehér, legfelül piros. Az egykori Árpádsávos zászlóra hasonlít.A szlovákok ezt a vidéket Dolnyáctvo-nak vagy Juzsné Szlovenszko-nak nevezik.Az itt élőket dolnyácinak hívják.A magyar megfelelője pannonok(dolnyáci).Pannon-magyarokról van elsősorban szó.De az itt élő szlovákokat is így hívják dolnyáci-pannonok.Pannónia területe nagyjából 10 ezer km2.Ami felette van az a terület a mindenkori Felvidék .Tulajdonképpen Pannónia a 2.VH alatt visszacsatolt (Magyarországhoz csatolt) területet.Az etnikai határ a szlovákok és magyarok között Pannónia és az etnikai Szlovákia között húzódik. Pannónia alkotja Szlovákiában a magyar etnikai területet. Ennek a területnek az autonómiájáról-önigazgatásáról(önkormányzatáról) politikai viták folynak.Pannónia fővárosának a Selye János magyar egyetem különös szerepet biztosít.

Kedves Grin,

Úgy látszik, én is kezdem úgy vélni, mint az utóbbi hetekben sajnálatosan nem jelentkező User:Ratonyi, aki nem írja át rögtön a súlyosan kifogásolható tartalmú próbálkozásokat. Persze, igazad van, megírom. De azért előbb örültem, hogy a véleményemet is elmondhattam. Egyben a te közreműködésedért is köszönetet mondok. --Millisits --


Csuth-- Ásatások leleteivel és természetesen történelmi elismert ténnyel tudjuk bizonyítani, hogy CHUTH herceget kit a névtelen jegyző Svatoplugnak, a görögök Suethinek, a németek Chuthnak és maguk a szlovákok Csuthynak nevezetek a mai Csalló és Szigetköz területén volt a szállásterülete és itt építette át, apja Baján herceg a " ring " néven elhíresült védelmi vonalat, melyet már a rómaiak kezdtek el ( limes)kiépíteni. Komáromi honfoglaláskori sírok őrzik a nagy csata áldozatainak a maradványait, mely a a médok-pain és médok-kelta-morva Chuth ( Csuth) és a médok-megyer Árpád vitézei között zajlott le. Csallóköz és Szigetköz többszáz évig a neve réz és fametszeteken CHUTH volt, ez ténykérdés.Csuth méd-morva-pain volt,a mogor nem. ből származott , mint Atilla.

Pannónia[szerkesztés]

Megcsináltam, de még lehet részletezni. Remete

Irasmod[szerkesztés]

Latinul: Pannonia - magyarul: Pannónia. Mindketto hasznalatos. --Steller 8-) 2005. október 3., 12:22 (CEST)

De nem szakmai igényű esetekben. Márpedig egy lexikoncikk legyen mindenképpen szakszerű. Arról nem is beszélve, hogy Pannónia Inferior és Pannónia Superior elég hülyén fest. A hosszú Ó maradjon meg a sajtnak.--Mathae V 2005. október 3., 15:00 (CEST)

Mivel római dologról van szó, a latin nyelv használata szerintem elengedhetetlen. Sőt, a magyarban meghonosodott "Pannónia" kiejtés különben is helytelen - a rómaiak rövid O-val ejtették. (Lásd latin nyelvkönyvek.) A magyarítás különben sem áldásos dolog (Verne Gyula...)--Mathae V 2005. október 3., 15:10 (CEST)

Amennyiben latin elnevezeseket hasznalunk, pl. Pannonia Inferior, abban az esetben termeszetesen meghagyjuk az eredeti latin elnevezest, vagyis rövid o-val irjuk. (Mielott velemenyt mondasz, olvasd el, mi van elotted. Senki nem irta a P.I-t, vagy a P.S.-t hosszu ó-val.) De ha magarol Pannóniáról beszelünk, (de mondjuk a légió is ugyanez a kategória - vagy szerinted "kategoria", netan a késői latin categoria, a görög κατηγορια-bol, amit ugye nem kell hosszu ó-val irni, mert a latin nyelvkönyvek szerint rövid o-val ejtjük), akkor közepkori elnevezest hasznalunk. Ez eppen az oltari nagy tevedesed. Ugyanis a Pannónia a közepkorban is hasznalatos elnevezes volt, s akkor mar hosszuval ejtettek ki. Ezt vettük at, s magyarositottuk. Lasd: közepkori latin nyelvkönyvek. --Steller 8-) 2005. október 3., 18:06 (CEST) - Figyelj jobban oda Bak Bori, vagy Szögi Laszlo eloadasain. Erszegit is felveheted, ha tanit meg. Marha jok. --Steller 8-) 2005. október 3., 18:13 (CEST)

Egyebkent majdnem mindenki a sajat nyelven emlegeti, az angolt kiveve: en:Pannonia de:Pannonien eo:Panonio fi:Pannonia fr:Pannonie it:Pannonia la:Pannonia nl:Pannonia pl:Panonia pt:Panónia ro:Panonia ru:Паннония sr:Панонија

Tisztelt Doktornő! Ámbár én még csak szerény elsőéves vagyok, engedje meg, hogy vitába szálljak önnel. Mielőtt én megtámadtam volna a cikket, hogy saját képemre formáljam, a P. I. és a P. S. hosszú Ó-val volt leírva. Tehát Ön nem figyelt. A kategória és a légió beépült a magyar szókincsbe, ámbár a légió használatával szemben kifogásaim vannak. A római légió vélekedésem szerint legio, tekintve, hogy a légió más értelemben is használható, és miért ne legyünk pontosak, ha lehetünk? De a légióba nem fogok belehalni.

Pannonia provincia nem középkori, hanem ókori közigazgatási-katonai-politikai egység volt. Pannónia provincia soha nem létezett. Pannonia viszont igen. Én meg figyelmébe ajánlanám Ferenczi-Maróti-Hahn etalonnak számító könyvét, illetve a többi szakmunkát, + a Cartographia a maga nemében etalonnak számító történelmi atlaszait áltálanos iskolaitól világatlasz terjedelműig. Középkori latin nyelvkönyvekhez még nem volt szerencsém... Én jelenkoriakból tanulok...

Bak Borbáláról (a többiekhez még nem volt szerencsém) pedig igencsak rosszakat hallottam. Pl. azt, hogy azért van egyáltalán történeti földrajz, hogy legyen neki mit csinálni.

Tisztelt Doktornő! Ámbár én még csak szerény elsőéves vagyok, engedje meg, hogy vitába szálljak önnel. Mielőtt én megtámadtam volna a cikket, hogy saját képemre formáljam, a P. I. és a P. S. hosszú Ó-val volt leírva. Tehát Ön nem figyelt. A kategória és a légió beépült a magyar szókincsbe, ámbár a légió használatával szemben kifogásaim vannak. A római légió vélekedésem szerint legio, tekintve, hogy a légió más értelemben is használható, és miért ne legyünk pontosak, ha lehetünk? De a légióba nem fogok belehalni.

Mathae 2005. október 3., 19:18‎ (a Pannónia (egyértelműsítő lap) vitalapjáról átmozgatva JSoos vita 2015. augusztus 8., 12:55 (CEST))

És látom, hogy immár Pannonia (provincia) lett a név. Ez meg felesleges. Milyen Pannonia volt még?--Mathae V 2005. október 3., 19:21 (CEST)

 : Azt hiszem, egyre inkabb egymas mellett beszelunk, s nem egymassal. Keszitettem egy egyertelmusito lapot, abbol kiderulnek a dolgok. Legyen Pannonia csak a provincia, s Pannónia meg a többi. S atjavitom itt az egeszet rövid o-ra. OK? 8-) --Steller 8-) 2005. október 3., 19:31 (CEST) (Szegeny Bak Boritol en is annak idejen kiutest kaptam, de aztan rajöttem, hogy piszkosul kellett az (ahogy a nemet mondja: "borsoszamlalas"), amit Segtud. törteneti földrajnak hivnak. S azota tisztelem Borit.) --Steller 8-) 2005. október 3., 19:31 (CEST)

Cigi http://www.continentaltobacco.com/outer.php?innerPage=termek_pannonia_soft.html. De az Pannónia. :-))

-Ali # 2005. október 3., 19:27 (CEST)
  • Ez a megoldás kifejezetten tetszik. A rövid o-k és hosszú ó-k csatája ezzel remélem véget ért. És elnézést a hevességemért, éppen rossz idegállapotban voltam.--Mathae V 2005. október 3., 21:20 (CEST)
    • Szintúgy. 8-) Szent a békepipa? --Steller 8-) 2005. október 3., 21:24 (CEST)
    • Peace forever! :)--Mathae V 2005. október 16., 12:03 (CEST)

Szakralis helyek[szerkesztés]

"Hunka, Attila és Holdvilág gondolom az őslakosság szent helyei voltak. Nem kellene feltüntetni? Sőt talán külön cikkbe kellene tenni" -- Hunkadomb eloszor az itteni lakossag szent dombja volt, aztan a romaiak emeltek ide szentelyeket, majd az V. szazadban itt epült a Karpat-medence elso (a feltevesek szerint arianus) kereszteny fatemploma. Az asatasok meg folynak, a romai koveket a Magyar Nemzeti Múzeumba , majd Aquincumba szallitottak. lsd: ULCISIA CASTRA. Az Attila-domb, s a Holdvilagarok temahoz nem merek hozzaszolni, mert ramvetik magukat az etruszk-osmagyarok, de megjegyzendo, hogy mindegyik vilagvallas tiszteli es ismeri oket. --Steller 8-) 2005. október 3., 18:35 (CEST)

Nem kötözködni akartam, csak még életemben nem hallottam ezekről a helyekről. Ha tisztelik, úgy legyen.--Mathae V 2005. október 3., 19:21 (CEST)

Cikket a fő helyre[szerkesztés]

Mivel a Pannonia cikk csak egy redirect ide, akár ezt is átrakhatná valaki (admin), aki tudja törölni a Pannonia-t. Villy(Itt tessék beszólni) 2007. július 30., 03:53 (CEST)

A Pannonia cikkben a "Légiók a Duna partján" bekezdés inkább a "Pannonia (provincia)" cikkbe való.Hollomis vita 2009. május 10., 17:30 (CEST)

A kettéosztott Pannonia - első virágkor[szerkesztés]

A 2. bekezdés zűrös; valaki hozzáértő tekintse át. Kik települtek a Duna-Tisza közére?Hollomis vita 2009. május 10., 17:30 (CEST)

Nekem érthető: szarmaták települtek a jazigok mellé. Mondjuk én csak a jazigokról tudtam, de lehet, hogy így van. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2009. május 11., 09:27 (CEST)

Szerintem, ez kitűnő cikk. (Pannonia) Egy gyakori oldal-látogató

De zűrös. Egy bekezdéssel feljebb az van: "30 körül jelentek meg a szarmaták a Duna-Tisza közén", itt meg: "Dacia meghódítása után (107) szarmaták betelepültek a jazigok mellé a Duna-Tisza közére". Ez az első ellentmondás. Ráadásul a jazigok a szarmata törzsszövetséghez tartoztak, tehát nem telepedhettek be maguk mellé. Kai üzenőlapja  2009. július 15., 22:11 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Interwiki[szerkesztés]

Az Interwiki kicsit megváltozott, amióta én matattam vele utoljára. Mindenesetre úgy látszik, hogy két csoportja van valamiért a Pannóniáról szóló szócikkeknek. A miénk és az angol például két külön csoportban van, ezért nincs oda hivatkozás. Ki tudná ezt megoldani? Drkazmer Crystal 128 penguin.png No mesélj... 2016. december 2., 11:38 (CET)