Vita:Oxyfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Leaf Green.png Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Másolt[szerkesztés]

Ez a cikk nagyrészt az oxyfa.hu oldalról lett másolva. Gondolom ezért nincs forrás. A fajtanév alapján megtalálható itt: http://www.paulowniagreene.ro/en/paulownia-2/paulownia-clone-in-vitro/ de nem oxyfa néven. --Yera vita 2013. június 9., 13:57 (CEST)

Nem semleges[szerkesztés]

A szócikk címében megfogalmazott növénynév nem botanikai név, hanem feltételezem, hogy márkanév. Az interneten általam eddig fellelt számtalan oldal információiból azt sejtem, hogy egy Paulownia-hibridről van szó, amelynek neve Paulownia Cotevisa 2. Számomra egyelőre nem tisztázott, hogy ennek a növénynek mi a viszonya a Paulownia Clone in vitro 112-höz, egyes forrásokból azt sejtem, hogy a két név ugyanazt a hibridet jelenti. Feltűnő, hogy a szócikk a hibrid bizonyos tulajdonságait emeli ki (megbízható forrásokra való hivatkozás nélkül!), másokról nem beszél. A szócikk nem veti össze más Paulownia-hibridekkel, továbbá nem tisztázza viszonyát Paulownia-fajokhoz, nem teszi világossá, miben különbözik azoktól. A szócikkben nem említett egyéb nézőpontok, kihagyott tények, a forrásolatlanság, továbbá a szócikk címének nem botanikai volta, véleményem szerint, indokolttá teszi a „Nem semleges”-megjelölést. Továbbá szeretnék utalni az ezt megelőző szakaszban említett másolásra is. --Sphenodon vita 2013. augusztus 14., 21:55 (CEST)

Illegális[szerkesztés]

A császárfa és a hozzá hasonló fajok, hibridek, klónok (mint ez is) erdészeti, vagy energetikai faültetvényi használata Magyarországon jelenleg jogszabályellenes. Telepítése beláthatatlan természetvédelmi kockázattal jár. A fantasztikus tulajdonságairól szóló adatok nagyrészt hiteltelenek, félrevezetőek. Valóban nagyon gyorsan nő, de azért, mert rendkívül kis sűrűségű fát produkál, ami nagyon puha is. A növények CO2-megkötő képessége a szervesanyag-produkciótól függ, nem a látványos méretnövekedéstől. Anyaga komoly bútoripari, szerkezeti célokra nem alkalmas, talán repülőmodellekhez meg egyes japán pengetős hangszerek készítéséhez használható leginkább. Fűtőértéke egyáltalán nem kiemelkedő, a hazai luc, nyír, juhar a megadott értéknél többet tud. Van egy olyan érzésem, hogy a legjobb lenne az egészet törölni.

Itt lehet például bővebben olvasni róla: [1] Villanueva vita 2019. október 9., 19:25 (CEST)