Vita:Ordacsehi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 178.48.177.1 4 évvel ezelőtt a(z) Orda nem horda! témában

Orda nem horda![szerkesztés]

Az "orda" szó igaz, hogy török eredetű (bár vannak mongol vonatkozásai is), de nem hordát jelent!

Borzasztó olvasni, hogy a település honlapján is megy a népi etimologizálás és a "Koppány állatcsordáiról kaphatta nevét" típusú fejtegetések.

Az "orda" jelentése "királyi rezidencia", "palota", "királyi tábor", vagy "mennyei lak".

Érd elnevezése is ugyanide vezethető vissza.

Orda elnevezése sohasem véletlen, rendszerint kiderül, hogy török nyelvű népesség kagánjának (~fejedelem) palotája állt az ilyen nevű helyeken.

Orda(csehi) esetében ez vagy akár Attila vagy más nagyon magas rangú hun vezér székhelyére, vagy a Balaton körül régészetileg jól adatolt avarok kagánjának vezéri szállására utal, esetleg származhat a honfoglaló magyarok korából is.

Elképzelhető még a mongol hódítás korából maradt helynévként is.

Frissítés: Ordacsehi honlapja szerint Orda már 866-ban létezett (bár nem írják, ezt mi támasztja alá), ez az időpont már kizárná a honfoglaló magyarokat és mongolokat mint névadókat és maradnak az avarok és a hunok.

A környék régészeti kutatása biztosan megadná a pontos választ, ha megtalálják a nevet adó palotát vagy tábort.

Esélyes erre az ordacsehi Kisvár nevezetű hely, mely ugyan késő-középkori, és a XV. században virágzott, de ezek a várak mindig korábbi erődítések helyére épülnek (hiszen ugyanazt a földrajzi adottságot használják ki), így mélyebbre ásva ott, vagy a közelben meg lehetne találni a kagáni szállást.

Sajnos ez még nagyon messze van és az emberi butaság és tájékozatlanság miatt nem is keresik, hiszen a hivatalos szervek ott legfeljebb "Koppány állatcsordáinak" nyomait vélnék felfedezni.

178.48.177.1 (vita) 2019. augusztus 6., 10:47 (CEST)Válasz