Vita:Nyolcak

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Qrwenal 13 évvel ezelőtt a(z) tartalmilag helytelen képek közlése témában
Ez a szócikk témája miatt a(z) Magyar történelmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2022. október 16.
Magyar történelmi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Idézet[szerkesztés]

Idevágó idézetet találtam:

„A Nyolcak már keveset törődtek a magyar lélek és a magyar táj karakterével, vezérük, Kernstok, a Nyugatban többször meg is fogalmazta a polgári nemzeti jelleg elévülését. Az egyetemes problémák magasságáig mégsem a kozmopolita Nyolcak jutottak föl, hanem Csontváry, aki a szecesszió gondolati világát, kétségbeesett mítoszkeresését és natúrba fogódzó panteizmusát hűségesebben megőrizte, mint a Nyolcak, ugyanakkor azonban zseniális ösztönösséggel azt is megértette, hogy ennek a sorsdöntő pillanatnak a rögzítése csak a nemzeti íz problémákon és szimbólumokon túlmutató egyetemesség szférájában lehetséges.” – Perneczky Géza

OsvátA Palackposta 2010. március 11., 16:30 (CET)Válasz

tartalmilag helytelen képek közlése[szerkesztés]

T. szerkesztők!

A Nyolcak művészcsoport lényegében az első világháború kitörését követően megszűnt. A szócikkhez jelenleg közölt képek nagyon nem szerencsések, nem jellemzőek, sőt félrevezetőek.

- A Czigány-csendélet (Rum Attila Czigány monográfiája) szerint az 1930-as években készült - A 2 Fémes-Beck érem marginális a Nyolcak szempontjából, a Nyolcak festő-csoport volt, Fémes-Beck nem volt tag, csak meghívott művészként szerepelt egy kiállításukon - Tihanyi 1933-as párizsi képének semmi köze már a Nyolcakhoz, az abstraction créationhoz tartozik

Én magam nem tudom kicserélni a képeket, mert a képek felrakása meghaladja a wikipediás ismereteimet. Nem tudom, hogy a Képzőművészet Magyarországon (http://www.hung-art.hu/index-hu.html) site anyaga használható-e? Ha igen, akkor javasolnék onnan néhány jellemző, a Nyolcak kiállításain szereplő alkotást, amellyel ezt a szócikket illusztrálni lehetne. (Az adatok sajnos ott is pontatlanok, a helyes adatokat közlöm)

Pl.

Márffy Ödön: Aktos kompozíció (1910) - cím helyesen : Fürdőzők, 1909 - kiállítva: Új képek (1909) Márffy Ödön: Régi váci vám (helyesen: 1910) - Kiállítva: Nyolcak (1911) Berény Róbert: Idill (1911) - kiállítva: Nyolcak (1911) Kernstok Károly: Fához támaszkodó fiúakt (helyesen: 1909) Tihanyi Lajos: Bölöni György arcképe (1912) Orbán Dezső: Csendélet (1911)

Qrwenal vita 2010. június 28., 10:44 (CEST)Válasz