Vita:Niczky Kristóf

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyurika 14 évvel ezelőtt

Liber baptizatorum & copulatorum ab anno 1717 Sumeghiensis (Folio 1) Pag. 112:

Infans: Christophorus
Parentes: Perill. Georgius Niczky, Juliana Svatics
Patrini: Christophorus Festetics, Juditha Szegedy
Dies, mensis, annus: die 11 February 1725
Locus: Sümeghini
Sacerdos: Fr. Leo Guard

A fenti szöveg kivonat a sümegi róm. kath. kereszteltek anyakönyvéből az 1725-ös évből.

Van itt egy nagy probléma. A Szinnyei-féle forrás 1714-et említ születésként, viszont ennek ellentmond a jelenlegi Wiki-s szócikkben is hivatkozott másik forrás, ami valószínűleg az általam is idemásolt eredeti anyakönyvi bejegyzés alapján készült. A "szinnyei"-ben megtalálható állítások közül stimmel a szülők neve, viszont így nem születhett 1714-ben és ha az 1725-ös születés a helyes, akkor nem valószínű, hogy 1729-31-ben, azaz 4-6 évesen a pozsonyi akadémián tanult, illetve hogy 1735-ben, azaz 10 évesen nősült meg. Lenne vajon mégegy Niczky Kristóf aki 1714-ben született? Ezesetben 1.) ugyan az iskolára és a nősülésre vonatkozó állítás megállná a helyét, 2.) viszont nem származhat a Szinnyei által említett szülőktől, továbbá születési bejegyzése sem ellenőrizhető, mivel Sümegben 1717-től kezdődően vannak csak anyakönyvek. A másik lehetőség az, hogy ezek a korai életszakaszára vonatkozó állítások nem valósak. Támaszként szolgálhat majd a halálozási bejegyzése, amiből a valós életkort és a születés helyét talán megtudhatjuk, ezt megpróbálom felkeresni.

Valaki esetleg tud ezzel a témával kapcsolatban megbízható információval szolgálni? Gyurika vita 2009. október 16., 20:43 (CEST)Válasz


Kivonat a budavári róm. kath. halottak anyakönyvéből az 1787-es évből:

Mensis, Dies: 26ta December
Nomen et Cognom: Excellentissimus Comes Christophorus Niczkÿ judes curia et excelsa camera ac (?) consitii proses p. ordinis S. Stephani r. a. commendator armes Temessiensis ejusdemg comitus supremus comes nei h (?) protector supremus per regnum Hung. rei liberaria et curator.
Dies sepultura et atas: 28a / 65 annor.
Genus morbi, sacramenta: Omnia. Gangrona intestinorum.
Locus sepultura: Crÿpta parochialis[1]
Officians: Illmus Comes Joannes Révai episcopus electus scepusiensis

  1. A rovatban egészen pontosan "eadem", vagyis "ugyanaz" szerepel, célozva arra, hogy az adat egyezik az előtte lévő bejegyzéssel, amiből ezt átemeltem - csak a pontosság kedvéért.

Tehát a halálozási bejegyzésben feltüntetett életkor: 65 év, ami ugyan 2-3 évvel eltér a valós életkortól (tapasztalat alapján kb. +/- 3 év eltérés a házasság vagy a halálozásnál feltüntetett életkorban meglehetősen gyakori volt anyakönyvezés során) - Niczky ugyanis csak a 63. évében járt -, szintén az 1725-ös születést támasztja alá, vagyis tanulságként levonhatjuk, hogy a Szinnyei-féle forrásban megadott adatok nem minden esetben hitelesek. Gyurika vita 2009. október 27., 08:34 (CET)Válasz