Vita:Napkeleti bölcsek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Erdkri 7 évvel ezelőtt a(z) a napkelti bolcsek megnevezes pontositasa témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Áthozva[szerkesztés]

Stefan Winges: A negyedik király[szerkesztés]

A napkeleti bölcsekhez kapcsolódóan Stefan Winges megírt egy bűnügyi regényt, mely 1896-ban, Kölnben játszódik. Sherlock Holmes egy titokzatos rablás miatt a Rajnához utazik: a dómból ellopták a háromkirályok maradványait. A bűntettről, amelyet a rendőrség eleinte nem vesz túl komolyan, hamarosan kiderül, hogy egy bizarr összeesküvés része, amely egyre újabb áldozatokat követel. Úgy tűnik, hogy a borzalmas események gyökere a távoli középkorba nyúlik vissza. Sherlock Holmes és dr. Watson egy öreg kölni jezsuita atya és unokahúga, Luzia segítségével félelmetes és rendkívül veszélyes ellenféllel harcol. A regény a többi Sherlock Holmes regénnyel ellentétben nem Sir Arthur Conan Doyle tollából származik.

Áthoztam. – eLVe kedvesS(z)avak 2010. augusztus 12., 19:34 (CEST)Válasz

a napkelti bolcsek megnevezes pontositasa[szerkesztés]

osszvissz 2 evangelium beszel a bolcsekrol: Máté 2:1 Amikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, íme napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván:

Luk 2:15 És lőn, hogy mikor elmentek az angyalok ő tőlük a mennybe, mondának a pásztoremberek egymásnak: Menjünk el mind Bethlehemig, és lássuk meg e dolgot, amelyet az Úr megjelentett nekünk.

Mate bolcseknek nevezi oket. es valoban keletrol jottek, de nem nevezhetjuk oket napkeletinek, mivel ez egy szoosszetetel es misztikussa teszi a szarmazasukat, ami pedig azert nem helyes, mert Lukacs vegig pasztorokkent emliti oket, tehat egyszeru emberek. de gazdagok is voltak: Máté 2:11 És bemenvén a házba, ott találák a gyermeket anyjával, Máriával; és leborulván, tisztességet tőnek neki; és kincseiket kitárván, ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.

Tehat az evamgelium allitasai szerint se nem kiralyok, se nem voltak irástudók, mert az Urnak angyala jelentette ki nekik az igazsagot. Herodes is toluk kerdezte, hogy mikor tortent ez a csillag megjelenese. Az irastudok tudtak a profeciat, es mivel hallottak is ezt : Máté 2:3 Heródes király pedig ezt hallván, megháborodék, és vele együtt az egész Jeruzsálem. - ezert hivatta a fopapokat es irastudokat Herodes - de ok nem hittek az idopontnak, hiszen az idejet titkon a bolcsektol/pasztoroktol kellett megtudnia Herodesnek : Máté 2:7 Ekkor Heródes titkon hivatván a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolá tőlük a csillag megjelenésének idejét.

a bolcsesseg Isten szerint nem azt jelenti, ahogy a vilag gondolja. A pasztorok azert lehettek bolcsek, mert engedekmeskedtek az Ur angyalanak, amit az Ur megjelenitett nekik. Péld 9:10 A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség. Péld 1:7 Az Úrnak félelme feje a bölcsességnek; a bölcsességet és erkölcsi tanítást a bolondok megutálják. - tehat az engedelmesseguk, istenfelelmuk miatt hivja Mate bolcseknek.

Tehat keletrol jovo gazdag pasztorok es istenfelo emberek voltak, akik engedelmesseguk folytan bolcseknek hivattak Mate evangeliumaban. Szamszerinti adat sem szerepel a Bibliaban egy helyen sem. Csak annyit tudunk hogy tobbes szamban ir roluk Mate es Lukacs is. A 3-as koncepcio nem megalapozott a Biblia alapjan, de kiralyig jutott a hír:

Máté 2:3 Heródes király pedig ezt hallván, megháborodék, és vele együtt az egész Jeruzsálem.


Erdkri vita 2017. április 21., 10:16 (CEST)Válasz