Vita:Népsziget

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vampeare 6 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Budapest témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Földrajzi témájú szócikkek (születő besorolás)
A cikkből kivágott, nem ide tartozó rész:

"A Rákos-pataktól délre található az Árpád híd lábáig terjedő Dagály (Szabadság) strand. Ez a terület régen a Néplavór volt, egy besüppedt terület, melynek mélyén melegvízű forrás tört fel: ide járt Angyalföld népessége fürödni. A Láng Gépgyár mellett kis úton lehetett lejutni a bolgárkertészetek mellett, ez a terület jelenleg az Erdért-pályák területe, a strandtól keletre, a Láng Gépgyár mögött.

Korábban itt volt az Agaras-tó, amely lenyúlt a Vizafogó Árpád-híd területére is. Talán ennek maradványa a Szennyvíztisztító két tava, melyek mára feltöltődtek a Vizafogó út mellett. Ezen a területen volt a Vuk és Társa fatelep az 1920-as években. Ettől délre már a Dagály utcát és a '30-as években épített Rendőrházakat találjuk. Itt alakult ki a '60-as évek elején egy teljesen új lakótelep, ez volt előtte a Lepsi, most már a Vizafogó déli része. A Szennyvíztisztító telepen nádas volt, mellette a Láng Gépgyár hátsó telepei téglarakásokkal, fakokillákkal, mintákkal. Ide jött be a vasút, mely áthaladva a Vizafogó pályaudvarra tartott, és a Rajk László utca (Pannónia út) vonalán állt meg.

A Dunában a Dagály stranddal szemben volt egy lapály, melyen római kori hőforrásokat és fürdőmaradványokat találtak. Az 1800-as években itt nyaranta homokos lapály emelkedett ki az alacsony vízállás idején. Később az 1950-es években a hajózás biztonsága érdekében elkotorták."– Lexi vita 2008. március 21., 18:22 (CET)Válasz

Szintén nem ide tartozó részek: "A Hajódarugyár a Meder utcáig terjedt, ettől délre a Kavicskotró Vállalat telepei sorakoztak a Foka-öböl körül. Hatalmas sódermalmok működtek itt (a „fókák”). A Marina part helyén az 1900-as évek elején a Túróc, Cserhalom utcánál volt a Danubius fövenystrand, mely a Duna szabadstrandja volt az angyalföldi lakosság számára. Később egy mélyedésben, e terület déli részén, melyben tó állt, öblöt alakítottak ki, ez lett a Foka-öböl. Mellette a Kavicskotró Vállalat telepe alakult az államosítások után.

A kisöböl, Foka-öböl a Téli kikötőtől délre található, itt épül a Marina part. E keskeny földnyelv a Népszigettől délre homokos, gazos, bokros terület volt a 70-es években. A Kádár korszakban az augusztus 20-i ünnepségen innen ereszkedtek vízre a kétéltű járművek és harckocsik a dunai parádékra. A Foka-öböltől keletre a Cserhalom utca zárja le a területet. Délen a Foka-öblöt a Rákos-patak torkolata zárja le." vampeare vita 2018. február 11., 18:16 (CET)Válasz

Ezt a kivágott, kissé anekdotikus benyomást keltő nosztalgiázást évszámokkal pontosítva és forrásmegjelölésekkel hitelesítve át lehetne vezetni vagy belefogalmazni a Vizafogó szócikk szövegébe. dorys Dorysboy vita 2020. augusztus 15, 01:04 (CET)