Vita:Marlon Brando

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Samat 16 évvel ezelőtt a(z) Biszexualitás témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Filmekkel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
LMBT-témájú szócikkek (besorolatlan)

Oscar[szerkesztés]

Kedves Nikita! Nem "javítok" bele, mert én sem vagyok biztos benne, de ha úgy van, ahogy gondolom, akkor fontos lehet: úgy tudtam, hogy A Keresztapáért járó Oscart nem vette át politikai okokból; lásd A Keresztapa szócikket. Egy forrást találtam ennek megerősítésére (imdb), nem nagyon kutattam utána. Üdvözöl: User:Zsolnai György

igen, nem is írom másképp. Csak nem a keresztapához van az a rész téve, de átrakhatom.:Nikita 2005. december 27., 23:38 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd, mind itt, mind a CommonsTicker oldalon, az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2006. szeptember 17., 20:32 (CEST)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd, mind itt, mind a CommonsTicker oldalon, az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2006. szeptember 23., 04:28 (CEST)Válasz

Copyright probléma[szerkesztés]

A cikk jó része szó szerinti másolat innen: [1]. Nem tudom, mi a teendő, nem akarok beletörölni, mi legyen? Data Destroyer 2006. december 29., 18:12 (CET)Válasz

Biszexualitás[szerkesztés]

Úgy szeretem az ilyen módosításokat. Ráadásul pont egy olyan ember kapcsán, aki maga is nyilatkozott erről. Hogy a média rosszindulatból vagy őszinte érdeklődésből közöl ilyen információkat, engem nem igazán érdekel. Az viszont kifejezetten nem semleges megközelítés, ha valaki a homoszexualitásról csak mint lejáratásról tud gondolkodni. Ez egy életrajzi tény. Semmiféle pozitív vagy negatív konnotáció nem kapcsolódik hozzá.– Tdombos 2007. november 5., 01:53 (CET)Válasz

Biszexualitás[szerkesztés]

Kedves Tdombos!

Először is köszönöm, hogy burkoltan lehomofóboztál, én követtem el a változtatást.

Igazából nem az zavar, hogy rosszindulatból közöl ilyen információkat a média. Inkább az, hogy az állítás nem "életrajzi tény", hanem alaptalan találgatás, sőt, továbbmegyek: pénzhajhász hazudozás. Ne legyünk olyan naívak, hogy mindent elhiszünk, amit a bulvármédia megír, főleg egy olyan emberrel kapcsolatban, akinek köztudottan nem volt szokása interjúkat adni, és főleg a magánéletéről nem beszélt soha. Egyáltalán nem tartom a Wikit hiteles forrásnak, de ha már legalább törekszünk az igényességre, ne írjunk bele olyan pletykákat tényként, amiknek semmilyen hiteles alapja nincs.

Ugyanis egy hiteles forrást nem tudsz nekem mondani, ami a bekezdést bármilyen szinten alátámasztaná. Egy életrajz létezik, ami hitelesnek mondható a témában: az E dalra tanított anyám című írás, amit ugyan Brando nem egyedül írt, de maga szerkesztett, ő döntötte el, hogy mi kerül bele és mi nem. Ha tudsz nekem ebből idézetet mondani oldalszámmal, ahol nyíltan vállalja biszexualitását, fejet hajtok.

Ha legalább vetted volna a fáradságot, és átnéztél volna a sokkal igényesebben szerkesztett angol nyelvű szócikkre, már akkor sem lenne min vitatkozni:

"Despite these numerous claims regarding Brando's sexuality (and comments by Brando himself), those close to Brando maintain that Marlon was in fact a heterosexual. However, like many of his Hollywood colleagues, Brando's true sexuality remains a mystery"

Ha esetleg nem beszélsz külföldiül, lefordítom neked:

Ezen számos állítások ellenére, amik Brando szexualitásával kapcsolatosak (maga Brando által tett megjegyzéseket is beleértve), a hozzá közel állók szilárdan tartják a nézeteiket: Marlon heteroszexuális volt, ez tény. Azonban - sok hollywoodi kollégájához hasonlóan - Brando valódi szexuális beállítottsága rejtély marad.

Miért írna valaki ilyet, ha az állításodnak - miszerint az, hogy Brando biszexuális volt, egy életrajzi tény - egy apró köze is lenne az igazsághoz?

További jó éjszakát. og

Kedves OG! Természetesen ismertem az angol szöveget, ám abban szerepelnek forrással alátámasztott megjegyzések Brando férfiakkal fenntartott kapcsolatairól, köztük idézet Brandótól származó idézet, amelyben ezt maga is elismeri. Majd a szöveg végén források nélkül egy általános megjegyzés, hogy ezt a közeli ismerősök nem ismerték el (a fordításból nagyon elegánsan elhagyod a forráshiáynra utaló wiki commenteket). Halott személyek esetében az, hogy az illető mit állított magáról, vagy miről volt hajlandó beszélni fontos életrajzi tény, de nem autoritatív információforrás. Az életrajzírónak joga van olyan információkat is felfedni, amit az adott személy nem szándékozott, különösen ha olyan tényről van szó, ami beárnyékolhatta volna az illető karrierjét, ezért annak eltitkolásához érdeke fűződött. Az ellen természetesen semmi kifogásom, hogy az angol mondatnak megfelelő - más létező véleményekre utaló - mondat is kerüljön be a szövegbe, természetesen itt a forráshiányt jelölve (és örülnek ha ide vonatkozó irodalmat tudnál belinkelni, hogy ne csak a levegőben lógjon ez az állítás mint az angol wikiben). De amíg tételesen nem tudod bizonyítani, hogy az interjú amire a hivatkozás van nem történt meg, ill. hogy a Brando Unzipped állításait azóta komoly életrajzíró megcáfolta, addig ezek a mondatok maradjanak a szövegben. Eleg furcsa azért az a szerkesztési elv, hogy az angolból egy az egybe átveszed a kétely-mondatot (nem jelölve, hogy az eredetiben forráshiány van), viszont kitörlöd a forrással megjelölt részletes állításokat.– Tdombos 2007. november 6., 01:55 (CET)Válasz
Kedves Tdombos!
Először leszögezem, hogy a jelenlegi verzió szerintem teljesen korrekt, ellentétben a pár nappal ezelőtti változattal.
Kihúztam a Wiki kommentet, igen, de semmi félrevezető szándék nem volt bennem, ezt nyugodtan kijelenthetem, úgyhogy ne is próbálj ezen lovagolni. Több szót ez részemről nem érdemel.
Az előző verzió tényként állította, hogy Brando vonzódott a férfiakhoz. Ő maga sosem állított ilyesmit, viszont ha bármilyen életrajz ezt állítja, akkor az - véleményem szerint szenzációhajhászásból kifolyólag - nem létező többlettartalmat ad a valóban elhangzott mondatoknak, és szándékosan elferdíti a valóságot.
Mivel Brando tudtommal életében nem nyilatkozott a saját magánéletéről a sajtónak, az egyetlen hihető forrás a közeli ismerősök, barátok elbeszélése, viszont erről egyelőre nem találni megfelelő feljegyzést. Egyik verziót sem támasztja alá teljesen hitelesnek mondható forrás, ezért a legjobb megoldás véleményem szerint az lenne, ha a róla szóló wiki szócikk sem sugallna semmit Brando vélhető szexuális beállítottságáról.
Végül pedig: valóban barbár módon végeztem a változtatásokat, ezért elnézést kérek. Köszönöm, hogy kijavítottad a hiányosságokat. og
Nincs harag. Annak, hogy Brando sosem nyilatkozott a sajtónak, vagy beszélt magánéletéről, azért erősen ellentmond, hogy még a Playboyban is jelent meg vele interjúsorozat, könyv formájában itt található meg: http://www.amazon.com/Conversations-Brando-Lawrence-Grobel/dp/081541014X Azért az érintetten kívül még legalább a partnereinek a beszámolója ugyanolyan autoritással bír. Nem beszélve arról, ha valaki baráti társaságában nyíltan csókolózik férfiakkal, stb mint ahogy számos közeli kollégája / barátja erről beszámol, akkor ezek bizonyító ereje sem elhanyagolható. Egyszerűen irreális elvárni egy embertől, hogy szabadon nyilatkozzon szexuális irányultságáról egy olyan időszakban, amikor azért komoly börtönbüntetés járt. Ne feledjük: az USA jelentős részén csak 2003 után szüntették meg a homoszexuális aktusok büntetőjogi üldözését.– Tdombos 2007. november 7., 01:08 (CET)Válasz

Kezdetektől követtem párbeszédeteket és nagyon örülök, hogy egy ilyen kényes témát ilyen kultúráltan tudtok megbeszélni. További jó szerkesztést: Samat üzenetrögzítő 2007. november 7., 01:18 (CET)Válasz