Vita:Man

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 15.

Nem jó a kat.besorolás: nincs köze Nagy-Britannia szigethez. Ugyanakkor nem része az Egyesült Királyságnak sem. Igen fogas kérdés, hova kerüljön, ahogy van az attól félek nem jó. --Korovioff 2007. január 25., 17:39 (CET)

A Brit tengerentúli területek kategóriába került

Az meg pláne marhaság. Man a Brit-szigetekhez tartozik. Nem része Nagy-Britanniának, de része az Egyesült Királyságnak, és a Brit-szigeteknek Írországgal együtt. – Bennó Pffffft.gif (beszól) 2007. május 21., 15:03 (CEST)

Való igaz, tény, hogy nem brit tengerentúli terület, az egy különböző státusz. Sőt, Bennó, nem része az Egyesült Királyságnak sem. Közvetlenül a brit korona alá tartozik. Úgy sejtem, külön kategóriát kellene csinálni a három brit koronafüggőségnek, de az már fogós kérdés, minek az alkategóriája legyen ez. Ötlet? --Korovioff 2007. május 21., 16:38 (CEST)

Helyesírás[szerkesztés]

Kérem a helyesírásban járatosak véleményét.

  • Man-sziget neve, mint földrajzi képződmény Man, nem pedig Man-sziget (Hasonlóan: Krím és nem Krím-félsziget). Ha még is ki akarjuk emelni a tájegység sziget mivoltát, ezesetben - nyelvtani ismereteim szerint - nem kötőjellel, hanem külön írandó: Man sziget (akárcsak: Krím félsziget).
  • A terület neve közigazgatási egységként angolul Isle of Man, ami magyarra Man Szigetként fordítandó. Bár a sziget nem egy klasszikus államforma, de a Közép-afrikai Köztársaság és az Izrael Állam vagy a Dominikai Közösség mintájára a Man Sziget név - így, nagybetűvel - lenne a helyes forma.Timur lenk disputa tettek 2007. február 18., 15:44 (CET)

Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)#Man szigetének írásmódja (földrajzi köznevek kiskötősítése) alapján valóban a kötőjel nélküli alak tűnik valószínűbbnek, pontosabban hogy a névnek nem része a "sziget" szó. Átnevezem a cikket. Adam78 2007. május 9., 18:55 (CEST)

A helyesíráshoz igazodva, ennek az országnak, önálló közigazgatási területnek a „Man sziget” vagy „Man szigete” formát ajánlanám.Kérdőjel, 2007. szeptember 20., 14:57

Nekem mindig a Man sziget forma ugrik be. A Man szigete forma, úgy tűnik, nem követi a magyar hivatalos elnevezési gyakorlatot, így csak informálisan szoktunk nevezni helyeket. --Korovioff 2007. szeptember 20., 15:21 (CEST)

Források[szerkesztés]

Az egyik megadott forrás az alábbi:

  • manx honlapok

Kicsit konkrétabban, ha lehetne? Ennek így nincs sok értelme; akár törölni is lehetne ezt a sort. Ádám 2008. augusztus 23., 17:59 (CEST)