Vita:Magyar törzsek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 5 évvel ezelőtt a(z) Legfrissebb térképek témában
Ez a szócikk témája miatt a Középkorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Középkori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Térkép[szerkesztés]

Hali

Ez csak egy kósza ötlet: lehetne térképet keszíteni, a törzsi nevek előfordulásáról, mint pl ez: Kürt falunevek, az egész Kárpát-medencére.

Vélemény? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Atmks (vitalap | szerkesztései) 2007

Honfoglalas[szerkesztés]

Az nem igaz, hogy ha magyar nyelvüek lennének a honfoglalo törzsek elnevezései, akkor értenénk! A nyelvek az idö soran valtoznak, s a szavak is valtoztathatjak mind hangalakjukat, mind pedig jelentésüket. İgy fordulhatott elö pl., hogy a Gyarmat törzsnevünket tévesen értelmezték a XIX. szazadban, s ma tévesen hasznaljuk egy-egy 'gyarmatosito' birodalom szerzett területeinek megnevezésére. Egyes ma is hasznalt kifejezésünket csak a népi szolas-mondasokbol, közmondasokbol tudjuk értelmezni. Tovabba azt sem art tudni, hogy a kulturavaltas is eredményezheti a korabban hasznalt kifejezések kikopasat a nyelvböl, avagy értelmének megvaltozasat. A törzsneveink az allando letelepedés és a kereszténység felvételét megelözö korszakbol maradtak rank. Merem ajanlani a témaban a nemrég sajnalatos modon elhunyt Berta Arpad professzor honfoglalo törzsneveink eredetét és jelentésüket megbizhatoan feltaro munkajat. A szerzö turkologus-nyelvészünk, a Szegedi Tudomanyegyetem Altajisztika Tanszékének tanszékvezetö tanara volt halalaig(2008). Zarasként pedig szabad legyen még megjegyeznem, hogy a magyar nyelv finn-ugor besorolasa is meglehetösen vitatott, s az, hogy törzsneveink otörök eredetüek, az nem jelenti egyuttal azt is, hogy atvételnek kellene lenniük. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 193.140.225.208 (vitalap | szerkesztései) 2009. április 7., 16:51‎

Kavar??[szerkesztés]

Ezt a kavart még sosem hallottam. Avar, kavar. Olyan hogy kabar, olyanról már igen, az(ok) a törzs(ek), mely(ek) nem magyar, de kultúrájában, nyelvében nagyon hasonló/azonos lovasnép volt(ak), csatlakoztak a magyar törzsszövetséghez. Dixtroy vita 2010. február 14., 10:43 (CET)Válasz

Nincs itt semmi kavar ;-) A kabar a középgörög καβαροι rossz olvasata, helyesen kavarok, de már annyira megszokta mindenki, hogy még a szakemberek is a régi - helytelen - olvasat szerinti változatot használják.
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2016. április 28., 06:40 (CEST)Válasz

törzsnevek[szerkesztés]

Üdv!

Arra adj légyszíves választ, ha nem magyar nevek lennének ezek a törzsnevek, akkor mégis miért vették volna fel a magyar törzsek ezeket a neveket?? Azért ilyen sületlenségeket ne írjunk már bele... A másik meg, hogy a két vezető tisztség NEM a gyula és a harka, hanem a GYULA és a HORKA!

Köszöntem. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Valami2010 (vitalap | szerkesztései) 2010. november 17., 20:44‎

Törzsek vándorlása...[szerkesztés]

A szócikkben szereplő térkép - A magyar törzsek vándorlása a finnugor elmélet szerint - módosított változataaz új régészeti leletek hatására formálódó elmélet (rövid összefoglaló)alapján.
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2016. április 28., 06:55 (CEST)Válasz

Legfrissebb térképek[szerkesztés]

Türk: [1] Magyar Őstörténet sorozat.

Komar: [2] Olekszij Komar 2018-as könyvéből, 424. o.

-- Ulrich von Lichtenstein vita 2019. március 21., 10:09 (CET)Válasz