Vita:Magyar labdarúgó-szuperkupa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt CFC 13 évvel ezelőtt a(z) Története témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Labdarúgás témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Sport témájú szócikkek (jól használható besorolás)

Története[szerkesztés]

A története részben a döntő számozása helyett célszerűbb az évszámot használni. - CFC vita 2009. július 19., 18:24 (CEST)Válasz

Idézem, mivel az ez, és az ehhez hasonló fogalmazások minősítik le az egész magyar Wikipédista szektort. Az érintett részben olyan pongyola, bulvársajtós fogalmazás született, hogy az az enciklopédikus jelleget még nyomaiban sem érinti. - CFC vita 2010. május 29., 12:43 (CEST)Válasz

Az első döntőt a Nyilasi Tibor edző által vezetett Ferencváros, és az Újpest  játszotta. 1992. augusztus 12-én a kupagyőztes Újpestiek 3–1 arányban diadalmaskodtak. Ezzel megnyerték az első ilyen kupasorozatot.
A második döntőt a Kispest-Honvéd FC játszotta a Ferencvárossal. A Népstadionban 20 000 néző előtt lejátszott mérkőzésen a kupagyőztes Fradi 2–1-re legyőzte a bajnok kispestieket.
A harmadik döntőben a meglepetésbajnok Vác FC-Samsung mérkőzött meg a szinte már rendszeres döntőbeli résztvevőnek számító Ferencvárossal. Ahogy az előző kiírást, úgy ezt is a zöldek nyerték, 2–1 arányban, legyűrve a bajnokot.
A negyedik döntő nem került megrendezésre, hiszen a Ferencváros nyerte a bajnokságot is, meg a kupát is, így játék nélkül nyerték meg a szuperkupát. Ez volt az utolsó sorozat úgytűnt, hiszen 1995-től, egészen 2002-ig nem rendezték meg a szuperkupa döntőt.
Az ötödik sorozatra hét évet kellett várni. 2002. július 20-án a kupagyőztes Újpest és a szintén meglepetésbajnok Zalaegerszegi TE feszült egymásnak, hogy eldöntsék a kupa sorsát. Végül a lilák simán 3–1-re verték meg a zetét.
A hatodik döntőbe az MTK Hungária FC bajnokként, míg a Ferencváros kupagyőztesként kvalifikálta magát. Végül a bajnok MTK 3–1 arányban győzte le a kupagyőztes Fradit.
A hetedik döntőt szintén nem kellett megrendezni, úgy ahogy a negyediket sem, hiszen a Ferencváros megint megnyerte a kupát, meg a bajnokságot is, így a szuperkupát is elhóditotta.
A nyolcadik döntőre új szabályokat hozott az MLSZ, miszerint két mérkőzésen dőljön el ezentúl a kupa sorsa.A 2005-ös szuperkupáért az első bajnokságát nyerő DVSC-AVE Ásványvíz játszotta, a szintén első kupáját nyerő Matáv Sopronnal. Sopronban 4–2-es hazai siker született, de Debrecenben, a Loki visszavágott és 3–0-ra diadalmaskodott. Így 5–4-es összesítéssel a hajdúsági gárda nyerte el története során először a magyar szuperkupát.
A kilencedik döntőben az FC Fehérvár meccselt az ebben az évben is döntőbe jutó Debrecennel. Végül a bajnok Loki 3–1-es összesítéssel nyerte el a kupát.
A tizedik, jubileumi döntőben, a már rendszeres döntőbeli tagnak számító Debrecen a története során második döntőjére készülő Budapest Honvéddal játszhatott. Budapesten 1–1-es döntetlen született, Debrecenben viszont a Loki, 7 000 néző előtt, 3–0-ra kiütötte a kispestieket, ezzel elhóditotta a kupát.
A tizenegyedik sorozatban csak egy mérkőzésen dőlt el a kupa sorsa, hiszen a bajnok MTK törökországi edzőtábora miatt, lemondta a hazai találkozóját, így a Loki stadionjában dőlt el minden. Mivel a rendes játékidőben és a hosszabításban sem született gól, így következhettek a tizenegyesek, ahol a debrecenieknek remegett jobban a lábuk, így az MTK megnyerte története során másodszor a szuperkupát.
A tizenkettedik döntőben megismételődött a 2007-es párosítás. A Loki 1-0-ra győzött, így története során negyedszer nyerte meg a Szuperkupát, ezzel beérte az örökranglistán az eddig egyedül listavezető Ferencvárost.
A tizenharmadik döntő ismételten nem került megrendezésre 2010-ben, miután a Debrecen gárdája -addig egyedülálló módon- minden hazai sorozatot megnyert (elsőként a Ligakupát, majd a Bajnokságot és végül a Magyar Kupát is) így mérkőzés nélkül hódította el a Szuperkupát, ezzel megdöntve a rekordot és immár egyedülállóként listavezető a kupasorozatban öt győzelemmel.