Vita:M8-as autópálya (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Autópálya témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
P highway.svg Ez a szócikk témája miatt az Autópálya-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Madura mate (vita), értékelés dátuma: 2008. október 7.
Autópálya témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Kerékikon.png Ez a szócikk témája miatt a Közlekedésműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: CsGábor (vita), értékelés dátuma: 2008. október 14.
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Lektor[szerkesztés]

A cikkben az általam törölt szakasz és a maradék bevezető egyaránt követhetetlen zagyvaság, vélhetően azért, mert aki "tömörítette" a forrást, annak nem sikerült összefüggő szöveget produkálnia. – Peyerk vita 2008. november 18., 10:40 (CET)

A maradék bevezető tisztán érthető, nem látom a problémát. A törölt szakasz sem volt zagyvaság. Elavult információkat tartalmazott, melyeket aktualizálni kell. – CsGábormegbeszélés 2008. november 18., 11:02 (CET)

Ilyenkor nem a törlés a megoldás, hanem az {{elavult}}(?) sablon. Az információkat frissíteni kell. – CsGábormegbeszélés 2008. november 18., 11:06 (CET)

Néhány marhaság:
 • "A sugaras rendszerű magyar közúthálózat egy igen fontos hiányzó eleme"
Nem a sugaras rendszerűnek hiányzó eleme, hanem a kívánt nemsugarasnak.
 • "A szakasz hossza körülbelül 137 km."
Nincs is szó szakaszról, amire vonatkozna, a levegőben kóg a mondat.
 • "2003-2006 között a tervezési és az egyéb előkészítési munkákat el kell kezdeni, illetve folytatni kell azzal, hogy 2007-2015 között megvalósítható legyen."
Ez a mondat ktszer szerepel a szövegben.
Akarsz még?!?
Peyerk vita 2008. november 18., 11:11 (CET)
 • Magyarország közúthálózata jelenleg jellemzően sugaras rendszerű, fontos hiányzó elemei a transzverzálisok. Ez tény, ezen az állításon nem nagyon lehet vitatkozni.
 • A 137 km – mint a szövegből kiderül – annak a szakasznak a hossza, amelyet a 2003 és 2006 közötti tervezési és előkészítési fázisba bevontak.
 • Ha egy mondat kétszer szerepel, akkor az egyik mondatot elég törölni, nem kell az egész szakaszt.
 • Ha valami nem érthető a szövegben, pontosítani kell. Nem törölni mindent. CsGábormegbeszélés 2008. november 18., 11:19 (CET)
Tényleg nem tűnik fel, hogy ez a szöveg nyilvánvalóan egy táblázatból való, ahonnan valószínűleg kihagyták az első oszlopot, amiben meg voltak nevezve a szakaszok?
A szöveg szerkezete most ilyen:
 • ...
 • szakasz tervezési és egyéb infók
 • szakaszhossz
 • ...
 • szakasz tervezési és egyéb infók
 • szakaszhossz
 • ...
Tényleg nem látod, miért totális zagyvaság az egész így?
Peyerk vita 2008. november 18., 11:30 (CET)

„Szakaszolás szempontjából négy fő szakaszra bontható az alábbiak szerint. HIÁNYZÓ SZAKASZMEGNEVEZÉS 2003-2006 között a tervezési és az egyéb előkészítési munkákat el kell kezdeni, illetve folytatni kell azzal, hogy 2007-2015 között a kivitelezés megvalósítható legyen. A szakasz hossza körülbelül 137 km. Előreláthatólag a későbbi forgalmi vizsgálat és tervezés első ütemben 2×1 forgalmi sáv megépítésére tesz javaslatot, de bizonyos alszakaszokon elképzelhető, hogy 2×2 forgalmi sávot kell megépíteni. HIÁNYZÓ SZAKASZMEGNEVEZÉS 2003-2006 között a tervezési és az egyéb előkészítési munkákat el kell kezdeni, illetve folytatni kell azzal, hogy 2007-2015 között megvalósítható legyen. A szakasz hossza kb. 86 km. A forgalmi vizsgálat és tervezés első ütemben 2×1 forgalmi sáv megépítésére tesz javaslatot. HIÁNYZÓ SZAKASZMEGNEVEZÉS A szakasz kezdőpontja a az M6 – M8 csomópontja Baracs határában, Dunaújvárostól délkeletre. A teljes hossza 9,7 km, ebből a híd 1,7 km hosszú. Végpontja a Dunavecsét és Apostagot elkerülő 51-es főúttal alkot csomópontot. (Ez a szakasz már átadásra került.) HIÁNYZÓ SZAKASZMEGNEVEZÉS 2003-2006 között a tervezési és az egyéb előkészítési munkákat el kell kezdeni, illetve folytatni kell azzal, hogy 2007-2015 között megvalósítható legyen.

A szakasz hossza kb. 97 km. A forgalmi vizsgálat és tervezés első ütemben 2×1 forgalmi sáv megépítésére tesz javaslatot.”

Elolvastam, de nem kívánok tovább foglalkozni a kérdéssel. Fentebb leírtam, hogy mit gondolok a törlésről, többet erről nem akarok írni. Kérj meg egy járőrt, hogy erősítse meg a módosításaidat. – CsGábormegbeszélés 2008. november 18., 13:44 (CET)

Azt már látom, hogy képtelen vagy beismerni hogy tévedtél. De lássuk, lehet hogy én tévedtem. Hozzál két szerkesztőt, aki szerint ez a szöveg felvállalható, a Wikipédiába való! – Peyerk vita 2008. november 18., 14:02 (CET)

Útvonal[szerkesztés]

A nyelvi és logikai kigyomlálás után maradt egy probléma: a térképen az M3-asig tart, a szövegben viszont kétszer szerepelt, de csak Szolnokig illetve az M4-esig. Mi az igazság? – Peyerk vita 2008. november 18., 12:53 (CET)


Másik észrevétel is érkezett a nyugati szakaszával kapcsolatban 134.255.105.9 számú anontól (jogosnak tűnik a legutóbb nyilvánosságra került tervek alapján):

 • Az M8 autópálya nem a Balaton mellett fog húzódni hanem Székesfehérvár alatt. Tehát a fenti térkép amit minden újság átvett nem jó.

Samat üzenetrögzítő 2019. június 30., 13:07 (CEST)

Erre kellene egy forrás. Lehetséges, hogy a 710-es végül nem lesz része, de eddig nem így volt. A "Székesfehérvár alatt" nem túl informatív meghatározás. Peyerk vita 2019. július 1., 08:46 (CEST)

Ha a leírás szerint az Osztrák határig fog menni, akkor a térképen miért csak Veszprém megyéig van lerajzolva?