Vita:Mária Terézia magyar királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar történelmi szócikkek (jól használható besorolás)
Coat of arms of Hungary.svg Ez a szócikk témája miatt a(z) Magyar történelmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Frommer 97 (vita), értékelés dátuma: 2018. október 21.
Magyar történelmi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Boekenwurm.JPGA Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ.
Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Other-langs2.pngA szócikk megfelelője kiemelt lett a bosnyák Wikipédián, az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

link[szerkesztés]

http://www.jezsuita.hu/adattar/18sztudomany.htm oldal szerint a jezsuitákat XIV. Kelemen pápa oszlatta fel 1773-ban. - Teljesen egyetértek, a Szegedi Tudományegyetemen is így tanítják.

Valamint: „[Hell Miksa] Bécsben a császári udvar felszólítására tervet dolgozott ki egy tudományos akadémia alapítására, melyet Mária Terézia császárnő a jezsuiták vezetésére akart bízni. Még a terv megvalósulása előtt a pápa a jezsuita rendet feloszlatta. Ezzel az alapítás is hosszú időre eltolódott. Hell a feloszlatás után is megmaradt haláláig a csillagvizsgáló igazgatójának.”

Én csak azt nem értem, hogy a Mádéfalvi veszedelmet miért kell olyan részletesen írni. Valóban, nem említettem, de köbö Jókai Mór regényeihez hasonlítható ez a stílus. Nem ez Mária Terézia legfontosabb cselekedete... Aláíratlan hozzászólás, szerzője Drkazmer, akinek ez volt az egyik első belepofázása (az előző bekezdés), és 2006. május 31., 14:16-kor még nem tudta, hogy alá is kéne írnia azt...

"A magyar nemzet szempontjából Mária Terézia valamivel jobb volt, mint III. Károly, de az ő uralkodása alatt is folytatódott a magyar rendek háttérbe szorítása."
Szerintem ez nem túl enciklopédikus, de lehet hogy nincs igazam, ezért nem nyúlok bele. --WebMonster 2006. szeptember 18., 19:52 (CEST)

A Ratio Educationis nem írt elő tankötelezettséget, mindössze a nemeseket kötelezte gyerekeik taníttatására, de ez magán a Ratio Educationis lapon is hibásan van közölve.

Átnevezési javaslat[szerkesztés]

Szándékomban áll a sok Mária Teréziát egy Mária Terézia nevű egyért.lapra összeszedni. Nem vagyok nagy híve az „(egyértelműsítő lap)” című lapoknak, inkább le szeretném nyúlni e célra a fenti Mária Terézia címet, ezt itt átkeresztelném „Mária Terézia császárné, királynő”... vagy valami hasonló, személyre szóló lapcímre. Véleményeket várok, mert nem akarok szerkesztési háborút (a magyar uralkodókat nem következetesen hívjuk, hanem így is, úgy is). Lehetne az Erzsébet királyné mintájára „M.T. királyné”, vagy lehet „M.T. főhercegnő, császárné és királynő”, vagy...? Akela 2007. május 6., 13:44 (CEST)

Visszavonom, túl sok szócikkcímet kellene átírni. Mégis jó lesz a Mária Terézia (egyértelműsítő lap). Akela 2007. május 8., 11:51 (CEST)

Nagyon rossz...[szerkesztés]

Szerintem ezzel a mondattal: "A történészek egy része nagyon jó, mások nagyon rossz uralkodónak tartják." nem nagyon lehet mit kezdeni. vagy ki kellen fejteni, hogy miért, vagy hagyni a csudába. Van olyan történész, aki leírta, hogy "nagyon rossz uralkodó"? Olyan nem volt aki szerint se nem nagyon rossz, se nem nagyon jó? Ugye. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kisregina (vitalap | szerkesztései)

Valóban: Nagyon ismert személy, kicsit „iskolás” szövegek. Lassan ráférne egy átgondolt finomítás, fazonigazítás. (Elmaradásának oka: másirányú lekötöttség, időhiány, lustaság, ilyesmi). Akela vita 2008. május 15., 14:03 (CEST)

Halál oka.[szerkesztés]

Azt ki tudja hogyan halt meg? Elég durván... Az miért hiánycikk? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője TANK ROCKER (vitalap | szerkesztései) 2009. november 10., 10:52

Az a bizonyos halál-ok...[szerkesztés]

Ekszvájzed mondja:

A halál állítólagos durva oka egy primitív baromság, eléggé alantas feltételezés. Mondhatni, meglehetősen plebejus találmány, mely élesen szembe megy M. T. személyiségével, hitével, családi életével. El sem lehet képzelni, miféle kocsmai vagy egyéb, késői "baloldali" proletár történelemgyalázás műve. Az, hogy a császárnő nem vetette meg a délceg férfiak társaságát, még nem jelenti azt, hogy idős korára a nimfománia zoofil változata vett volna erőt rajta.

Úrbéri pátens[szerkesztés]

Csak nekem tűnik úgy vagy tényleg kétszer (két alfejezetben) tárgyaljuk ugyanazt az ún. úrbéri pátenst? Taz vita 2015. január 4., 02:20 (CET)

Lényegében igen, bár a második esetében megvolt a szándék a „bővebben” alapján, hogy az az elszállásolásról szóljon. Hidaspal vita 2015. január 4., 12:48 (CET)

Összeraktam, összefésültem a kettőt. Hidaspal vita 2015. január 4., 12:58 (CET)


Jezsuiták feloszlatása ???[szerkesztés]

Ekszvájzed mondja:

"1775-ben az erősödő külpolitikai nyomás hatására, két év késéssel, kénytelen volt feloszlatni birodalmában is a jezsuita rendet."

Ez micsoda marhaság már, 1773-ban kötelességtudóan kihirdettette a pápai bullát, mindenütt, ahol kell. Erre pedig a rendfőnökök sem tehettek mást, mint engedelmeskedtek. 1775-ben ha nyomásra, ha nem, az 1773-ban a feloszlatással együtt elkobzott JEZSUITA VAGYONT ÉS INGATLANOKAT OSZTOGATTA SZÉT VÉGRE ... (Addig nyilván azért tartotta egyben, hátha valahogy sikerül újjáalakulnia a rendnek) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.131.86.49 (vitalap | szerkesztései) 2017. szeptember 24., 14:51‎