Vita:Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Második ok[szerkesztés]

Amiért töröltem még azt az egy nevet, mert ez eggyel kevesebb vitaforrást jelent így. A lépés inkább jelképes és nem sok értelme volna visszahelyezni a nevet az első ok miatt (Lóg a változás szele a levegőben, hogy a híres keresztnevű emberek keresztnevének kezelése amúgy sem olyan lesz, mint amilyen eddig volt.). Most mondhatja persze bárki, hogy megvárhattam volna a szavazás végét, akkor viszont nem látszott volna, hogy ez a szerkesztő valóban a konszenzust keresi és nem azt, hogy diktátumokkal (amit semmiképpen sem neveznék így utólag sem közösségi döntésnek, de ez most nem ide tartozik) próbálják jobb belátásra bírni.

U. i: szerkeszteni viszont továbbra sem szerkesztek a fő névtérben ettől az egy kivételtől eltekintve. Nincs miért. Apród vita 2017. február 6., 14:35 (CET)

Egyébként a híres keresztneves szakasz azelőtt sem az összes Mária, Marika, Mari felsorolására hivatott, pláne nem a gyakori neveknél, csak példák felmutatására. Emiatt is (plusz indok itt az is) tartok minden jövőbeni visszavonásomat itt olyan szándékos kötekedésnek és ezen kötekedések végső indokának azt, amit a Wikipédia névterének egyik szakasznevével foglalnék össze: Egy tévhit: Addig rúgd, amíg a földön van:

Egyes szerkesztők népszerűtlenek lehetnek a Wikipédián korábbi agresszív, bántó vagy buta viselkedésük miatt. Az is lehet, hogy a viselkedésük miatt rendreutasították vagy megbüntették őket. Könnyű abba a hibába esni, hogy az ilyen „fekete bárányokat” szabad prédának hisszük, akikkel szemben megengedettek a személyes támadások.

Az ilyen támadások azonban éppúgy ártanak a közösségnek, mint minden más személyeskedés. Minden alkalommal, amikor valaki – mindegy, milyen okból – megszegi a civilizált viselkedés normáit, ezzel akaratlanul is hasonló viselkedésre bátorít másokat is. Apród vita 2017. február 8., 02:10 (CET)

Sajnos a civilizált emberek sokszor csak akkor képesek civilizáltan viselkedni, ha jók a kocsma szabályai. Minden konfliktust meg lehet oldani vitával, de tudomásul kell venni, hogy a vita az az érvek háborúja és ritkán jut mindenki által elfogadott nyugvópontra. Sokszor emocionális reakciókat vált ki egy-egy "civilizált" szófordulat, ezt viszont rendszerint személyeskedés követ. Civilizált ember azonban ezt a működési mechanizmust ismeri, tehát a civilizáltság azt jelenti, hogy a vitát a kocsmájának szabályai szerint folytatja le. Ha az itteni viták valakinek nem tetszenek, a kocsma szabályait kell megvitatni. Kérdés, hogy ez az újabb vita szüli -e meg a civilizált wikipédiára a civilizált tartalmakat őrző vitalapokat. – – –Dencey vita 2017. március 2., 17:13 (CET)