Vita:Luther Márton 95 tétele

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Prohlep 14 évvel ezelőtt a(z) Tartalma – semlegesség témában
Ez a szócikk témája miatt a Németország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2008. november 30.
Német témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ezt a Wikiforrásba kellene áttenni, mint forrásdokumentumot, itt meg cikket írni róla (története, összefoglalása, hatása, stb. ~ Alensha  hö? 2008. november 30., 00:08 (CET)Válasz

Ezt inkább ne, mert cp. Viszont a cikk tényleg nem ártana... Cassandro Ħelyőrség 2008. november 30., 00:10 (CET)Válasz

Te, azért tökös gyerek volt ez a Luther... „Miért nem építi föl a pápa - akinek vagyona ma felülmúlja a dúsgazdag (ókori) Crassusok kincsét is - Szent Péternek legalább azt az egy bazilikát inkább a maga pénzéből, mint szegény híveiéből?” :D mondjuk köztudott, hogy nekem mindenki bejön, aki beszól a katolikus egyháznak... ~ Alensha  hö? 2008. november 30., 01:47 (CET)Válasz

Tartalma – semlegesség[szerkesztés]

Hittanóraízű szófordulatok vannak benne. – Winston vita 2009. április 3., 08:38 (CEST)Válasz

Jó észrevétel! Ugyanis maga a 95 tétel egy kiadós nyilvános hittanóra az akkori keresztyénség számára. A tartalom tartalmi bemutatása így szükségképp használ hittanórai szófordulatokat. Köszi, ezt valahogy belefogalmazom, hogy az tájékozatlan olvasók nehogy meglepődjenek.

Semlegesség pedig szóba sem jön, hiszen annyira nem semleges a 95 tétel, hogy akkoriban elvezetett a keresztyénség felekezetekre szakadásához. Ezt is beírom, a biztonság kedvéért.

prohlep vita 2009. április 28., 23:35 (CEST)Válasz

A megfelelő tartalmi figyelmeztető bevezetés beszerkesztése után az NPOV-ot levettem.

Fizikaóra ízű szófordulatok vannak a relativitás elmélet szócikkben, de hát az is tartalmi szükségszerűség.

A 95 tétel egy felekezetileg elkötelezett hittan anyag, legalábbis eredetileg. Katolikus hittani kongregáció vezetésével lassan egy évtizede elkészült a katolikus és lutheránus közös nyilatkozat, amely a 95 tétel kapcsán sarkalatossá vált megigazulás kérdésén megy végig tételesen. Minden tételnél három rész van, egy amit a két felekezet közösen vall, egy amit a lutheránusok másként gondolnak és egy amit a katolikusok. Mint a 95 tétel, ez a dokumentum is tömény hittanóra. Érdemes megnézni, hogy a markáns felekezeti eltérések ellenére mennyire sok és alapvető a közös.

prohlep vita 2009. április 29., 00:23 (CEST)Válasz

Ez se nem hittanóraízű, se nem lexikoncikk-ízű: „rám szavazzatok, én tudom a tutti frankót” önjelöltekre. – Hkoala 2009. április 29., 08:09 (CEST)Válasz


Hittanóra ízű számomra, mert előszőr püspök szájából hallottam vallási összejövetelen. Amúgy meg lexikoncikk ízű is, mert valóságos létező jelenségről számol be tömören és érthetően. Ez a szófordulat éppen azért terjed, mert ugyan szlengben van, de nagyon világosan érthető. Szócikk lexikonszerűségének csak használ, ha a lexikon saját korának elterjedt szófordulataival él.

Az általam hallott keresztyén összejövetelek bármelyikén, beleértve püspök iktató ritka nagy ceremóniákat is, simán elhangozhat komoly ember szájából a szócikkbe beírt alábbi részlet: „Mert más alapot senki sem vethet … … … S. D. G.”, amely rögtön egy válasz minden utópisztikus álmodozásra, „rám szavazzatok, én tudom a tutti frankót” önjelöltekre, és „ezt a jót is nekem köszönhetitek” öndicsőítőkre., amely a hosszához képest elég bő izelítőt ad az SDG tartalmi kövekezményeiből, és ezen keresztül teszi hétköznapi szinten valamennyire érthetővé, hogy mire gondolhatott Luther a világot megrengető 95 tétele kapcsán, hogy valójában kié is az érdem, a dicsőség.

Az elmúlt két évezred történelmében találunk utópiákat kergető diktátorokat, önjelölteket, akiknek saját, emberi eredetű 95 pontos intézkedési csomagtervük van, és nagyon azt hiszik, hogy tudják a tutti fankót, és végtelen sok öndicsőítő politikust, aki úgy vágja át az átadási szalagot, mintha az ő érdeméről lenne szó.

Ilyenekkel ellentétben írja oda Luther és sok más hitvalló keresztyén az SDG-t, köztük BACH is, aki pedig a szakmai teljesítménye alapján igazán elégedett lehett önmagával, de mégis SDG-t írt a kéziratai végére.

Evangélizáló püspök azért használja a tutti frankó és egyéb mai szleng kifejezéseket, hogy az emberek számára könnyebben érthetővé tegye, hogy nem kétezer éves múlt, halott és elmúlt emlékeiről van szó, hanem a mai korról, jelenről, a máról, és a sorsunkra minden percben és minden helyen kiható Atyáról, Fiúról és Szentlélekről.

Lexikon feladata a szócikk címében szereplő dolog leírása, elmagyarázasa és megértetése. Ugye fizika szócikket sem lehet úgy írni, hogy csak nehogy megértse az olvasó a négyzetes úttörvényt, mert még a végén négyzetes úttörvény hívővé váli, és beperel kéretlen híttérítésért.

Hittel tartalmi kapcsolatban lévő szócikkeknél nem megy, ha tisztes távolságot tartunk a hittől, a mai emberektől (beleértve a nyelvezetüket, ugye Luther kijárt a piacra és kocsmába hallgatni a sima német ember nyelvezetét, hogy megtudja, hogy milyen nyelvre is fordítsa le a Bibliát!), és tisztes távolságot tartva nem magyarázzuk el, hogy a keresztyén ember hite szerint alapvető kérdés, hogy a cselekedetei belesimulnak-e az átfogóbb mennyei tervekbe.

Buddhizmusról szóló szócikktől is elvárjuk, hogy rendesen tájékoztasson a buddhizmusról, és ne hallgasson el fontos részleteket, fontos megérteni való összefüggéseket, csupán mert enciklopédiáról van szó. Hanem éppen mert enciklopédiáról van szó, szeretném megérteni a buddhizmust.

prohlep vita 2009. április 29., 17:46 (CEST)Válasz