Vita:Lengyelország államfőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cikk[szerkesztés]

Ez a szócikk gondozásra szorul.
Címe alapján érthetetlen, hogy miért csa 1918-ban kezdődik. A 18. század végéig nem volt lengyel állam?
Az államfő fogalmát önkényesen kiterjeszti a legfőbb pártállami pártvezetőkre, holott ők időnként viseltek állami tisztségeket, időnként nem. Ezt nem szabad egybemosni.
Pilsudski "uralkodott"? Ezt még köznyelven sem mondjuk.
Tényleg megbízható források kellenének ehhez.--Linkoman vita 2010. július 15., 20:21 (CEST)

Jogos az észrevétel, neki is fekszem. Kérem addig, hogy az összeakadások elkerülése érdekében más ne szerkesszen bele, ha nem muszáj! – Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2010. július 15., 20:33 (CEST)

Dziekuje, nie bede bielekotnieleszkowac.--Linkoman vita 2010. július 15., 20:37 (CEST)

Ha javításra szorul, rendben, de a vádak túlzóak, lehet így is használni, aki ért hozzá, bár nem én hoztam létre, kis közöm van csak hozzá, Lech Kaczyński utáni ügyvezető államfőket helyeztem bele, de mások áldozatos munkáját senki ne nevezze zagyvaságnak. Linkoman figyelmét felhívnám, hogy a Lengyelország uralkodóinak listája megvan, 1895-től 1918-ig hivatalosan nem volt lengyel állam, ezért 1918, de mindenki önmaga tudását vagy nem tudását minősíti kijelentéseivel. A források hiánya sok más cikknél megvan, ezért nem kell problémázni, meg lehet oldani nyugodtan is.Szerintem Tomeczek szép munkát végzett, ha Linkoman nem tud eligazodni, az nem Tomeczek hibája, főleg, hogy mivel 1945-től 1990-ig pártállam volt szintén Lengyelország, ezért felhívnám Linkoman figyelmét, hogy a párt vezetői voltak az állam tényleges vezetői, tehát jogos a részvételük. Tehát ki kérem magamnak, mert Tomeczek egrecíroztatását is magamra veszem, hiába ismerte el a jogtalan vádakat, hogy ilyen hangot megengedjen valaki más áldozatos munkájával kapcsolatban és egyszerű zagyvaságnak nevezze azt. Érdekes, én el tudok rajta igazodni. Tehát, aki járatos és érdeklődő, az jól el tudott eddig is rajta igazodni, aki meg nem, az ezután sem fog jobban, hiszen legfeljebb is az irodalom, ami hiányzik belőle.Peadar vita 2010. július 15., 20:50 (CEST)

Te is ugyanazt kevered össze, mint a cikk. A lengyel Wiki nagyszerű cikkét az előbb néztem meg és abban gyönyörűen külön van választva, hogy 1926 után ki volt a jogi értelemben vett államfő és mi volt Pilsudski szerepe.
De mivel jogász vagyok, zagyvaságnak kell minősítenem, ha összekeveri egy cikk a fogalmakat. Ha a cím "a legyel állam vezetői " lenne, akkor rendben van.
De az államfő egy jogi fogalom, nem politikai Ha valakit ez nem érdekel, igazodjon el úgy, ahogy tud. Az MSZMP első titkára sem volt államfő, bár az állami hatlmat kontrollálta. A jogi fogalmakat pontosan kell használni.
És nem kell minősítgetni, hogy az egyetlen jogász, aki a jogi szempontok folyamatos, többek általi háttérbe szorítása ellenére még mindig itt van a Wikin és szóvá tesz valamit, ami jogi szempontból nem kerek.
A vitalapon világossá tettem, mi a kritikám. Hogy Te erről mit gondolsz, az a te dolgod.
A személyes megjegyzéseidet pedig nyugodtan mellőzheted.--Linkoman vita 2010. július 15., 21:00 (CEST)

Emberek, meleg van, mindenki ideges. De ettől még nem kell egymás torkának ugrani minden apróságért! Peadar, köszönöm, de nem szorulok védelemre. Úgy általában sem, a konkrét esetben meg pláne azért, mivel a cikk nem az én munkám, csak kisebb lélegzetű javításokat végeztem benne. Készül az új változat az áttekinthető, esztétikus és tartalmilag értelemszerűen precíz lengyel verzió alapján. Addig mindenki igyon sok hideg frissítőt és pihenjen. Holnapra valószínűleg kész leszek vele, de lehet hogy akár már éjszaka is. Veszekedésre semmi ok! :-)Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2010. július 15., 21:09 (CEST)

Zagyvaságnak csak azt lehet nevezni, amit itt állítasz, kedves Link-o-man, a szócikk nem zagyvaság, és úgy látom, te vagy a sértődékeny:)), bár másra akarod hárítani, ha magyar nem tetszik, olvasd a lengyel wikit, az legalább az eredeti, a magyar csak másodlagos lehet, és elég a történelmi ismeret ide, jogi ismeret nem kell, nem hinném, ez nem jogszabály, úgy látom, te kevered a fogalmakat, de alaposan. És mondtam már, kérj bocsánatot Tomeczektől, mert zagyvaságnak nevezted a munkáját, most már kíváncsi vagyok, hogyaki ennyire kritikus másokkal szemben, milyen színvonalú munkákat hoz létre! Az együttműködés elve szerint nem bántunk meg se szándékosan se vétlenül senkit sem.Peadar vita 2010. július 15., 21:14 (CEST)

Könyörgöm, tőlem aztán senki ne kérjen bocsánatot! Inkább mindenki hűtse le magát. Én amúgy a Lengyel kormányfők listáját hoztam létre, azért vállalom is a felelősséget.

Hogy egy hamar klasszikussá vált írásműből idézzek: Legyen béke, szabadság és egyetértés! ;-)Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2010. július 15., 21:20 (CEST)
Igen láttam, nem te vagy az alapító atya, de nagyrészt a te műved. Link-o-man-nak pedig még szíves figyelmébe ajánlanám a Rulers c. lapot, 1700-tól követi az államok vezetőit a világon, ahol minden egykori vagy mostani pártállami országnál az állami vezetők felsorolását a pártvezetőkkel kezdi, Magyarországon is, bár ez már lefutott, de 1990-ig ez volt a helyzet, államfő az elnöki tanács elnöke volt, de a tényleges vezető a párt első titkara, tehát jól csinálta, aki ezt külön fejezetként betete, ott az alcím, aki tud olvasni, az el tud igazodni. Cirkuszolni meg nem kell, én ezért szóltam csak rád, bírálni higgadt hangnemben és tárgyilagosan is lehet, mert kiderül, hogy kilóg a lóláb, és nagyobb, a füstje, mint a lángja a mondandódnak, kedves Link-o-man! Bocs Tomeczek, ezt még el kellett mondanom, kritikus barátunknak.:)Peadar vita 2010. július 15., 21:29 (CEST)
Tomeczek megkért, ne folytassam. Ennek eleget akartam tenii. Monológod mehet nyugodtan tovább, a Te eddigi higgadt hangnemedben, hiszen cirkuszolnod nem kell. Azt a fantasztikus nyelvi leleményt, hogy a Link-o-man tagolással ki lehet emelni a nick magyar értelmét, hát ezt nem volt semmi kitalálni! Csak így tovább. Nem törlök innen. rám a monológodban ne számíts.--Linkoman vita 2010. július 15., 21:41 (CEST)

Peadar, tekintve, hogy a vitalapodról a figyelmeztetést törölted, megismétlem itt: a következő, Linkoman nevével történő gúnyolódásod után blokkolásod fogom kérni. Kevés udvariatlanabb dolog van, mint mások felhasználónevével szórakozni. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. július 15., 21:44 (CEST)