Vita:Lao-ce

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szilas 1 évvel ezelőtt a(z) Materializmus témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Kínával kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Mitológiai témájú szócikkek (bővítendő besorolás)

Materializmus[szerkesztés]

A Materializmus szócikk szerint "A materializmus filozófiai irányzat, amely a filozófia alapkérdésében abból indul ki, hogy az anyag, a természeti-társadalmi objektív lét, a létező valóság az elsődleges. A materializmus ellentéte az idealizmus, amely az embertől független szellemi lényt, istent, vagy emberi szellemet, eszmét, gondolkodást, pszichikumot, szubjektumot tart elsődlegesnek.". Ezzel szemben a Lao-ce szócikk a következőt írja a "Lao-ce tanítása a Tao határtalanságáról" című részben: "A tao – Lao-ce szerint – üres, de aki vele él, az nem tudja kimeríteni, igazi ősatyja minden dolognak, mint képmás mindent megelőz. Jelentése út, de a valódi jelentés közelebb áll az ösvényhez, a szellemi úthoz."

Ha a tao szellemi út, és nem anyagi, akkor Lao-ce nem lehet materialista, akár így gondolta Tőkei Ferenc 1961-ben, akár nem. Ezért javaslom, hogy törölni kéne a "Lao-ce filozófiája a materialista filozófia hívei szerint a korai materializmus egyik megjelenése is a kínai filozófiában" mondatot a bevezetőből.

Hidvégi Gábor vita 2023. január 29., 11:50 (CET)Válasz

Mivel Te nyilván nem vagy materialista, nem tudom miért bánt téged az az állítás, hogy a materialista filozófia hívei szerint Lao Ce kicsoda vagy micsoda. A wiki nem a filozófiai viták eldöntésének fóruma.– Szilas vita 2023. január 29., 14:53 (CET)Válasz