Vita:Krétai Szent András

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Phurtoo 3 évvel ezelőtt a(z) Semlegesség témában

Semlegesség[szerkesztés]

A cím/megnevezés itt sem semleges:
a személy Krétai András, akit a katolikus egyház később szentté avatott.

Számos bibliai hely adott alkalmat Máriának tekerccsel vagy könyvvel való azonosítására (Ésaiás 8,1 liber grandis; Esaiás 29,11 liber obsignatus; Ezékiel 2,8 liber involutus; Máté 1,1 liber generationis; Apokalipszis 5,1 liber signatus stb.).
- Szalamiszi Epifániusz († 403) Esaiás 8,1 nagy tábláját úgy értelmezi, mint a Szűz szeplőtelen ölét, amire Isten maga írt rá. 
- Szent Jeromos († 419/20) szerint is Esaiás 8,1 voltaképp a szűzi foganás képszerű megfogalmazása; a Máriától született Istenfiú van közönséges betűkkel a táblára írva. 
- Sarugi Jakab († 521) így ír: „Mária úgy jelent meg nekünk, mint lepecsételt levél, melyben a Fiú titkai és mélységei rejtőznek. Szent testét tiszta lapként átnyújtotta, és az ige erre, testileg, ráírta saját magát. A Fiú az ige, és ő ( Mária)... a levél, kiáltal az egész világnak megbocsáttatott." 
- Krétai András püspök († 740) az Esaiás 29,1 l-ben említett bepecsételtetett írást olyan kódexként értelmezi, ami teljesen új titkot rejt magában. Az isteni ige, „emberi fajta vesszővel" , beíratott ebbe a kódexbe, Máriába. 
Evangelikus Élet
Mürai Miklós püspök életéről Krétai András i.sz. 700 körüli írása a legkorábbinak tekintett mű Mürai Szent Miklós (Mikulás) életéről.
stb.

A katolikus/keresztény lexikonokból és írásokból nem kellene így, másolással átvennünk a neveket, megnevezéseket, mert nem semlegesek. – Phurtoo vita 2020. június 13., 02:38 (CEST) (nem tudom az összeset átnézni és javítani, csak amibe éppen belebotlom, ott jelzem --- nem lehetne rá egy BOT-ot írni?)Válasz