Vita:Korompay György

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kit36a 9 évvel ezelőtt

Az 19951-es egyetemi eltávolíttatása utáni "tüntető" szakmai mellőzésének tanújeleként lásd az alábbi hivatalos fórumokat:

  • Korompay György „(Bp. 1903.jan 3- Bp.1991..) építész, kandidátus. Római ösztöndíjas volt, majd Németországban, Itáliában és a skandináv országokban járt tanulmányúton. Elsősorban városépítészeti feladatokkal foglalkozoott (Balatonfüzfő, Veszprém). E tárgykörben számos tanulmánya is megjelent (A városi főterek kialakulása, (1940), A városrendezés korszerű kérdései (1942), A városépítészet esztétikai alapismeretei (1959), Könyve: Veszprém, Bp. 1956.” és annak többszöri (1-4.) kiadása. (KT)> Forrás: Művészeti Lexikon, Bp.1966 ( 2.k/688-689.
  • A Modern Építészeti Lexikon (Műszaki K. Bp. 1978. ISBN 963 10 1780 X (KT.: Jellemzően a korabeli társadalompolitikai légkörre, meg sem említik)

Kit36a vita 2011. november 7., 22:28 (CET)Válasz

  • "Kedves Tamás!

Csak egy-két ponton kellett kicsit kiigazítani a szöveget, hogy ne legyenek benne belső ellentmondások, és a ma már talán legjobban csak általunk ismert valóságot tükrözze Édesapánk életéről. Jó lenne, ha a MUT honlapján sokan rátalálhatnának erre a megemlékezésre, akik ismerték, vagy olyanok is, akik nem. (Meggyesi tanár úr évek óta beletervezi a főépítész-szakmérnöki programjába Édesapánk életművét, amit jobbára rámbízva adhatok elő másfél órában. Többször előfordult, hogy ezután egy-két hallgató kölcsönkérte tőlem egyik-másik könyvét, amely nem volt meg a tanszék könyvtárában. Úgyhogy nagy tudása még ma is szerez új híveket.)

  • A korrigált rész:

"Korompay György (1941-ig: Krompecher Gyögy) (Budapest, 1905. január 3. – Galyatető, 1991. szeptember 4.), építészmérnök, városépítész, elméleti kutató és jelentős szakíró. Egyetemi doktor (1940) és a műszaki tu¬dományok kandidátusa (1967). A Budapesti Műszaki Egyetemen Warga László által alapított városépítési tanszék második vezetője. 1944-ben az egyetem vezetése őt jelölte az építészkari hallgatóknak és az oktatásnak a közeledő front elől elrendelt Nyugatra menekítése vezetőjéül, amikor a németországi bombázásokon keresztül a békés Dániába tudta vinni épen az egész csapatot, ahol tanártársaival az oktatást is megszervezte [1] A háború után hazatérve tovább vezette a Városépítési Tanszéket 1951-ig, az egyetemről egy "politikai tisztogatás" során történt eltávolításáig. Ekkor a VÁTI-ba helyezték át, ahol településtervezési munkái mellett kiemelkedő jelentőségű urbanisztikai kutató- és szakirodalmi tevékenységet folytatott. Meghatározó szerepet töltött be a magyarországi városépítési gyakorlatot megalapozó település- és regionális tervezési módszertanok, irányelvek, normatívák kidolgozásával."

  • Mellékelek egy fényképet. És még egyszer köszönöm. – Már régen nem találkoztunk, jól van? Az interneten talált fényképe szerint nem változott, csak a haja színe váltott az ellenkezőre. Nagyon jó, amit a szakmáért tesz.

Üdvözli Korompay Katalin" Kit36a vita 2015. január 22., 15:40 (CET)Válasz