Vita:Kner Izidor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Lexi 15 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Érdekes annyag, de nem felel meg az életrajzi cikkek szokásos tagolásának, amelyben az életpályáját kronologikusan követjük és az értékelő megjegyzések - közel sem ebben az esszére emlékeztetető terjedelemben! - külön részben vannak.
Esszére és nem lexikonra emlékeztet az is, hogy számos megjegyzés nincs adatszerűen kibontva, pl. utódai közül név szerint ki és mettől meddig folytatta Kner Izidor pályáját.
Jó munkát az táíráshoz.--Lexi vita 2008. október 28., 10:41 (CET)Válasz
Nagyon szép anyag. Jelezném, hogy szerintem több szócikkre való.
A szócikk címe egy lexikonban sokkal pontosabban meghatározza, mi tartozik bele, mint mondjuk egy kézikönyvben. Ráadásul a Wikipédiában a belső linkek rendszere lehetővé teszi, hogy ne egyetlen szócikkbe sűrítsünk olyasmiket, amik külön- külön jobban áttekinthetőek.
Tekintettel arra, hogy Kner Izidoron kívül a család több más tagja, főleg Kner Imre is külön szócikket érdemel, érdemes lenne a más szócikkekbe tartozó szöveget más szócikkekbe elhelyezni. Ezt bizonyítja pl., hogy a holkoausztról is szó van a cikkben - holott Kner Izidor 1935-ben húnyt el. A holokausztnak részletesebben a Kner család szócikkben lenne a helye.
Több megoldás is elképzelhető.
  1. A Kner család tartalmazhatná a családtörténetet, majd az egyes személyekről a részeletes életrajz külön szócikkekbe (Kner Izidor, Kner Imre stb. kerülne.
  2. A Kner Nyomda szintén lehetne önálló szócikk, mivel a története folytatódott a család életétől függetlenül is. Ebben az esetben viszont a Kner család története nem lehet részletes nyomdatörténet.
A döntésénl a következőket érdemes figyelembe venni (csupa olyasmi, amit a monografikus szemléletű művek nem vesznek figyelembe, hiszen azok a cseppben akarják felmutatni a tengert - ez a dolguk.)
Lehet, hogy mindez kicsit elvontnak tűnik, ám meg vagyok győződve, hogy az általam javasolt változtatásokkal a lexikon is, az olvasó is jól jár.
Ha egyetértesz, szívesen elkezdem az új cikk(ek)et, és később el lehet dönteni, mi hány mondattal maradjon a Kner Izidor szócikkben.
Szívesen elkezdem.--Lexi vita 2008. október 30., 11:22 (CET)Válasz