Vita:Kezdőlap/Megjegyzések

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ez az oldal a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál. Szerepe az, hogy tehermentesítse a Kezdőlap vitalapját, amely továbbra is csak a Kezdőlap struktúrájával, formájával, tartalmával kapcsolatos megbeszélések vagy hibajelzések helye.

Október 3-én megkezdődött az október 10-ig tartó Nobel-díjas hét[szerkesztés]

Alfred Nobel képével Nobel-békedíj
Alfred Nobel képével Nobel-békedíj

Alfred Nobel október 21-én született 1833-ban, november 27-én kelt díjalapító testamentuma 1895-ben és december 10-én hunyt el 1896-ban. Ezzel s ekkor lépett hatályba végrendelete. Nobel Alfréd meghalt mint természetes személy és újjászültett a Nobel Alapítványban mint jogi személy. Ahogy az amerikai elnököket novemberben választják meg, hirdetnek győztest és két hónap múlva, január 20-án következik az eskütételes beiktatás, úgy októberben hirdetik ki az új Nobel-díjjal kitütetettek névsorát és két hónap múlva, december 10-én következik a Nobel Hét központjaként a Nobel-djak átadása-átvétele, a Nobel-díjasok világközösségébe történő ünnepélyes beiktatás.

A hét elsőnapján, ma a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj kitüntetettjének/kitüntettjeinek megnevezésével-kihidetésével kezdődik az ünnepi hét. A teljes hét eseményeinek sora a Nobel-díj honlapján olvasható. - *feridiák vita 2016. október 3., 11:32 (CEST)Válasz

Egy kiemelt közösségi probléma megoldásának megtervezése és megszerkesztése[szerkesztés]

Az egyik szerint ez a két lépés vezet a problémától a megoldásig: „Találtál egy évfordulót, amit fontosnak tartottál, és senki nem tette be az évfordulós sablonba, és ezért te a WP:BSZ szellemében betetted. Ezt a részét ezzel meg is oldottad, a probléma tehát megszűnt, nincs mit beszélni róla.” A másik szerint ez csak az első kettő a következő tizenkét lépésből:

1. Október 6-án, egy eleve kiemelten fontos évfordulós napon találtunk egy olyan évfordulót, amelyet enciklopédia-alkotó önkéntes közöségünk szempontjából nézve kiemelten fontosnak, az első tíz, a „top ten” keretébe tartozónak tartottunk.
2. Ezért hiánypótlásként betettük a következőt: 108 éve, 1916-ban született Grandpierre K. Endre, Franciaországból elűzött nemesi származású hugenották utóda, magyar író, költő, gondolkodó és magyarságkutató († 2003).
3. A napi évfordulós keretbe a tíz kiemelt szöveges esemény mellé beletartozik a kiemelt kép-kvartett. Ezt a kerek 100 éves születési évfordulót olyan fontosnak tartottuk, hogy képet is szükséges vele betenni. Ha csak egy kép találtunk volna, betevésével a megoldáshoz érünk.
4. De Grandpierre K. Endre szócikkében legalább két jó képét találtunk. Akkor mérlegelni kellett, hogy melyiket tegyük bele. Ehhez nem volt elég a kettőt összevetni, hanem látni kellett azt is, hogy a kiemelt kép-kvartettbe melyikük illeszkedi bele jobban.
5. Ezért el kellett készíteni a döntéselőkészítéshez a hat-képes alábbi mintát:
6. Ezzel tisztáztuk a képek tekintetében az elvégzendő műveleteket. Grandpierre K. Endre időskori, halála előtt három évvel készült képét áthelyezzük halála jubileumi évfordulója sablonjába.
7. Riccardo Giacconi képét, mint többletet kivesszük.
8. Ezzel megkaptuk a kép-kvartett négy képét, megszerkesztettük a megtervezettet és október 6-án a Kezdőlapon megjelent az Évfordulók rovatban az eredmény.
9. Egy művelet még hiányzott. Az egy többletkép kivétele után következett a tíz feletti nyolc többletszöveg tétel kiemelése. Erre az elvégzendő zárótételre szerkesztői üzenetben már kora délután külön felhívtuk a figyelmet. Ennek elvégzése, a 10. lépés lett volna mondhatni a pont a mondat végén.
10. Október 6-án a nap végéig reménykedtünk, s csak legvégén hoztuk ide, Kezdőlapunk vitalapjára a restanciát.
11. A tizenegyedik lépést október 11-én Malatinszky társunk tette meg, de sajnos csak felemás módon, mert a többletből hármat még benne hagyott, amely kivételre vár és a négy képből kivett egyet, amely visszatételt kíván.
12. Így a megoldásig a 12. lépés még hátra van. Ennek elvégzése elsőbbségét felajánljuk abc szerinti sorrendben @Andrew69., Bináris, Malatinszky társaknak. - *feridiák vita 2016. október 19., 23:41 (CEST)Válasz

Nem vagy-vagy, hanem win-win[szerkesztés]

Ennek szellemében tettünk kiegészítéseket a mai Kezdőlapon, és javasoljuk, kérjük, hogy a kölcsönösség, viszonosság ezen csapat-szellemében folytassuk tovább. – *feridiák vita 2016. november 30., 12:01 (CET)Válasz

A november 30. és december 7. közötti oktáv fordulópontot hozott ezen vitalapon. Szerintem a fontos javítások sorában a mai kiemelkedően fontos és kiemelkedően szerény javítást közülünk az tette, akinek neve sem szerepel ezen vitalapon. A Kezdőlapon az Évfordulók rovatban a Évfordulók/’1 és ’6/12-07 sablon tartalmában a 10 szöveges tételből ez az első:

A négy kép közül pedig ez az első:

Azt pedig, hogy itt van, mégpedig hogy így van, @Hkoala wikitársnak köszönhetjük és én okkal itt külön is megköszönöm. – *feridiák vita 2016. december 7., 22:34 (CET)Válasz

Karácsony ünnepén a a Fekete-tengerbe zuhant az áldozatok között az Alekszandrov-kórus tagjait szállító Tu–154-es repülőgép[szerkesztés]

Áthelyezés a vitalapról:

Vitalapunk ezen új szakaszának címe egy megrázó gyászos tényt közöl, amely tény kiemelt a mindennapi munkákkal velejáró kicsinyes vitáktól egy nagy felemelő együttműködésig. Ezen együttműködésbe azzal szeretnék bekapcsolódni, hogy áttekintve a mások által már megépített utat, azt egy megindokolt újabb lépéssel kiegészíteni.

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben[szerkesztés]

Hanukai menóra a 8. napon
Hanukai menóra
a 8. napon

Minden jó, ha a vége jó. Három kérdés várt válaszra, és mint a Kezdőlapon az Ünnepek rovatban látható, mindhárom pozitív feleletet kapott.

1. Nagybetűs vagy kisbetűs a Szent Család? A válasz ott a képaláírásban itt is és ma a Kezdőlapon is: Szent Család.
2. Szentlelkes vagy szentlelketlen a Szent Család családi képe? A válasz ott magán a szentképen itt is és ma a Kezdőlapon is: Jézus Krisztus szülőanyja, Szent Mária felett ott a Szentlélek szimbóluma is, akitől fogantaték, aki által áldott állapotba került.
3. Melyik napon ünnepeljük a Szent Család ünnepét, ha az a Jézus Krisztus december 25-án ünnepelt születésnapja után következő vasárnap január 1. napjára esik? A válasz az, hogy létezésével jelen van itt is és ma, december 30-án a nap kezdetétől végpéig jelen van az Ünnepek rovatban kinn és fenn a Kezdőlapon is.
Köszönöm Közösségünknek ezt a főünnepköri szép és jó napot. Kérem, hogy napról napra e nap szellemében haladjunk tovább ünneprontó és ünnepjavító események és emberek között. – *feridiák vita 2016. december 30., 13:22 (CET)Válasz

„Appendix”

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben, a Karácsonyi ünnepkör a Wikipédiában

Kossuth Lajos és John Glenn az Amerikai Egyesült Államok szenátusában[szerkesztés]

Kezdőlapunk Évfordulók rovatának alul mai Évfordulók/’2 és ’7/01-05 sablonjában a négy képből az elsőn Kossuth Lajos látható és a szöveges témasorból a 3. tartalmazza ezt a tényt:

Ugyanitt az utolsó képen a Space Shuttle program keretében egy űrrepülőgép startja látható, s az utolsó témasor ezen program indításáról ad tájékoztatást:

Ugyancsak a Kezdőlapon, de felül a Kiemelt cikk rovatban a mai naptól vasárnap végéig a Space Shuttle cikkajánló szerepel, melyhez két kép tartozik: egy másik űrrepülőgép startjának és egy másik politikusnak, John Glenn űrrepülő-szenátornak a képe, aki igazán otthon volt az Egyesült Államok szenátusában.

Ez a Wikipédia világenciklopédiában egyedüli teljesítmény. De a java vasárnap végéig következik. – *feridiák vita 2017. január 6., 00:00 (CET)Válasz

József Attila névnapja, születésnapja és halálának napja 2017-ben[szerkesztés]

Évről érve az új év hetedik napján, január 7-én köszöntjük névnapján a nagy költőt, József Attilát. Születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. Idén halála napján, december 3-án egyszerre ünnepelhetjük halhatatlan Attilát és advent első vasárnapját, vele a karácsonyi ünnepkörbe belépést. - *feridiák vita 2017. január 7., 23:57 (CET)Válasz

A riói nyári olimpiától a téli jeges Dunán át a nyári vizes világbajnokságig[szerkesztés]

Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett

A magyar és ezen felül az angol nyelvű Wikipédia Kezdőlapján már kerek két napja kiemelt kép a hideghullámtól befagyott Duna képe Budapesten a Lánchídnál. A képet, amely világsikert aratott Kemenymate szerkesztőtársunk készítette, akinek a kiemelési eljárásokban kiemelt szerepe van. Ráadásul a magyaron ott Hosszú Katinka képe is, aki télen egyszerre emlékeztet a tavalyi nyáron a riói olimpia sikereire és fordítja előre figyelmünket az idei nyárra, január 14-én július 14-re, a nyári 2017-es úszó-világbajnokság ünnepi nyitónapjára. A képsor szellemi híddal szolgál télen két nagy nyári esemény között. – *feridiák vita 2017. január 14., 23:54 (CET) - P. S. Hátha valaki kedvet kap: a 2017. januári európai fagyhullám már önálló szócikkel is rendelkezik, benne a Lánchidas fotóval: January 2017 European cold wave.Válasz

A 2017. januári hideghullám Rómától Moszkván át Budapestig[szerkesztés]

A napokban ránéztem a Dunára, és nem látom sehol, hogy "a hideghullámtól befagyott (volna) Duna". A magyar nyelvben a "befagyott" azt jelenti, hogy "a teljes belátható felületet összefüggő, nem mozgó jégréteg borítja". A jelenlegi Dunán (2017. január 15.) néhány jégdarab úszkál, ez tény, befagyásról nincs szó. A "hideghullám"-ról az a véleményem, hogy Mo-on valahol -15°C alatt, illetve akkor beszélhetünk, ha az legalább hetekig fennáll. Az egy-két napos lehűléseket csak a bulvársajtó kapja fel, hogy legyen miről írniuk, különben 1-2 nap múlva már enyhül az idő és akkor más szenzációt kell kitalálniuk. misibacsi*üzenet 2017. január 15., 10:45 (CET)Válasz
A Víz körforgása
A Víz körforgása
Igazad van, ki is javítom a befagyott részt. Az csak jeges, nem befagyott. (Ez a cikk azt állítja, hogy többet nem is fog befagyni... http://index.hu/tudomany/2017/01/11/miert_nem_fagy_be_tobbe_a_duna/) Amúgy a hideghullámról szóló angol szócikkben is csak a hajózás felfüggesztéséről írnak. A kép alatt azonban azt írja: frozen Danube. De a vak is látja...– Fmvh vita 2017. január 15., 11:42 (CET)Válasz
Mindkettőtöknek igaza van és mindkettőtöknek köszönöm. Nektek köszönhetően a 2017. januári hideghullám fontos téma January 2017 European cold wave angol nyelvű szócikke mellett magyar nyelvű változata is „megfogant”. Elsőnek Tőletek kérdem, s aztán a téma további szakértőitől is, hogy a „January 2017 European cold wave” szócikknek melyik a megfelelőbb magyar címe: 2017. januári hideghullám vagy 2017. januári fagyhullám vagy egy harmadik? Segítségeteket kéri, s azt előre köszöni: – *feridiák vita 2017. január 15., 15:35 (CET)Válasz
Nem vagyok szakértő, de szerintem 2017. januári hideghullám.– Fmvh vita 2017. január 15., 16:19 (CET)Válasz
Köszönöm, én is így gondolom, és alszakasz címeként beteszem. Azért most jutottam hozzá, mert az ökumenikus imahétnek a Kálvin téri országos nyitóünnepségén voltam, majd az eseményt a Kezdőlapra feltettem. Ehhez is hozzáteszek az angol szócikkből vett kiegészítő képekkel egy képsort.– *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)Válasz

"2017. januári hideghullám fontos téma": nem létező dolgok nem fontosak. Nem kell létrehozni, illetve "azonnal törlendő". misibacsi*üzenet 2017. január 15., 16:21 (CET)Válasz

Több mint 10 wiki ír róla. Csak lehet írni róla. A kriptidek sem léteznek, mégis van szócikk róluk...– Fmvh vita 2017. január 15., 16:35 (CET)Válasz
Szeretném az emlékezett felfrissíteni. November 28-tól 30-ig Budapesten volt a Vizes világtalálkozó. A Kezdőlap Aktuális rovatában ez volt olvasható: November 28-án 117 országból közel 1800 résztvevővel Magyarország fővárosában megkezdődött a háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (Budapest World Water 2016). „A víz a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé kell váljon” - hangsúlyozta a megnyitón Áder János államfő. Ezen szöveghez volt feltéve a víz körforgásáról az itt megismételt szemléltetés. Ennyit a téma fontosságához. Kiemelten fontos. – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)Válasz

Megtisztelő, hogy ennyire felkapta az angol wiki a képemet (azt ugyan nem tudom miért pont ezt), de azt én se értem mi annyira különleges a dologban. Tél van, hideg van, megfagy a víz. Nyáron lehetne szócikk arról, hogy meleg van. :) Kemenymate vita 2017. január 15., 20:41 (CET)Válasz

Kérlek, légy elnéző velünk, hogy büszkék vagyunk a sikeredre, s arra, hogy Veled egy alkotó közösségbe tartozunk. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)Válasz

A szócikkre mondtam, nem a képre. Kemenymate vita 2017. január 16., 14:54 (CET)Válasz


A nap képétől az év képén át a Föld napjáig[szerkesztés]

  • A nap képe” rovat ott a Kezdőlap jobb felső részében, amelynek tartalma napról napra frissül egész éven át.
  • Az év képe/2016” évenkénti versenyében idén április 20-án ma éjfélig lehet szavazni, és rövidesen kihirdetik, hogy melyik lesz a galéria képei közül a három dobogós és közülük az első.
  • A Föld napja” bölcsőnk, otthonunk évről évre április 22-én megtartott világünnep.
  • Találjunk ki valamit nagy ünnepit mi is idén április 20. és április 22. között, április 21-én. – *feridiák vita 2017. április 20., 23:45 (CEST)Válasz

P. S. 1. Kezdőlap üdvözlet

Az év képe/2016 galériájából a három dobogós[szerkesztés]

Az év képe/2016 galériájából az általunk kiválasztott „Urbi et Orbi” jeligés három dobogós. – *feridiák vita 2017. április 21., 23:25 (CEST)Válasz

P. S. 2 Az első kép Rómában az Angyalvár, a második a Föld bolygó, a harmadik önfotó: Hoside Akihiko űrhajós szelfije űrsétán. Ez kapcsolódik össze a mai Kezdőlapon alul az Évfordulók/’2 és ’7/04-21 sablonban a nap végén betett utolsó szöveggel (s a hozzá tartozó utolsó képpel): *52 éve, 1972-ben szállt le a Hold felszínére a Kennedy Űrközpontból április 16-án startolt Apollo–16 Orion nevű holdkompja az Apollo-program tizedik embert szállító missziója és az ötödik Holdra szállási küldetés keretében, amely a John Young parancsnok, Thomas Mattingly parancsnoki modul pilóta és Charles Duke Jr. holdkomp pilóta személyzettel április 27-én ért vissza a Földre. - *feridiák vita 2017. április 21., 23:57 (CEST)Válasz

P. S. 3. Az év képe verseny rendezői megköszönték a szavazást és közölték:

Május elején lesz az eredményhirdetés. – *feridiák vita 2017. április 28., 23:46 (CEST)Válasz

"Ballag már a vén diák"[szerkesztés]

A családok és az országok életében kiemelkedő fontosságú a gyermekek, a tanuló ifjúság élete. A tanuló ifjúság és tanítóik-tanáraik életében kiemelt esemény a ballagás. A Ballagás, de még a Ballag már a vén diák is Wikipédiánkban külön cikket kapott. Idén magyar iskolák sorában, sokaságában tartották és tartják a hét végén a ballagási ünnepet. Ezekről források sokságát töltötték fel a világhálóra. Idézünk közülük két forrást mutatóba. Egyik a „Ballag már a vén diák Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Kapuváron – galériák” címmel a Kisalföldben 2017. május 4. keltezéssel ITT olvsható. A fotókat Sipőcz András készítette, és a „Ballagás a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium (2017)” képláírású fotó ugyanott tett egyetlen kattintással szintén láthatóvá. A másik a pécsi és Baranya megyei családok információs oldala, ahol már 2016. június 28-án olvashattuk (itt), hogy mi lesz a 2016/2017-es tanév rendje. Ebben 2017. május 6., szombat dátummal szerepelnek a középiskolai ballagások, hozzátéve, hogy rugalmasan, intézményenként eltérően.

Mindezekre tekintettel javasolom, hogy az Aktuális rovatba mielőbb kerüljön be/ki a ballagás. Mivel a mi nagy családunk a május 5-i, pénteki péceli ballagásban szintén érintett volt, és az ünnepségre Marosávásárhelyről érkezett s még köztünk lévő rokonainkkal közös családi ebédre indulok, ezért a folytatáshoz a stafétát átadom. – *feridiák vita 2017. május 6., 13:35 (CEST)Válasz

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszusról a Wikipédiában az első három nap[szerkesztés]

Az első nap: A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Eucharisztikus világkongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek azzal fogadta a bejelentést, hogy a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

A második nap: 2016. február 1-jén Rlevente elindította az 52. Eucharisztikus világkongresszus világelső szócikkét és megalkotta első logóját.

A harmadik nap: 2016. február 2-án Antissimo 2020 International Eucharistic Congress címmel elindította a szócikk angol nyelvű változatát és az infoboxba az Rlevente alkotta logót tette be.

Kelt Wikihonban a Leventék névünnepének napján: - *feridiák vita 2017. június 18., 09:13 (CEST)Válasz

...és éljenek az apák! Andrew69. 2017. június 18., 21:57 (CEST)Válasz

A Kezdőlap aktuális kérdései a 2017-es Grand Slam-tenisztornákról[szerkesztés]

A Kezdőlap aktuális rovatában jelenleg a sport dominál, és a sport világában az egyik kiemelt a tenisz, abban is a július 3-tól július 16-ig tartó 2017-es wimbledoni teniszbajnokság, s az élen annak két egyéni győztese:

Az eseményről a szöveg, valamint Garbiñe Muguruza és Roger Federer alábbi képe július 16-án jelent meg a Kezdőlapon, először sorba egymás után, két önálló egységként. A hetedik nap, július 22-én a 2017-es wimbledoni teniszbajnokság átfogóbb keretében lett szövegben egymást kiegésztő a kettő. Ehhez igazodva tesszük a két képet is egymás mellé.

Ezzel a Kezdőlap után eljutottunk a Kezdőlap vitalapjához is. Az első kérdés az, hogy miért csak most kerül a vitalapon napirendre. A második az, hogy mi a következő kérdés? Szerintem az, amelyre a válasz elvezet a paradigmaváltáshoz vitáinkban s a vitalapokon. – *feridiák vita 2017. július 23., 13:56 (CEST)Válasz


Következő kérdés a paradigmaváltást segítendő: nem akarod ezt a végtelenül idegesítő, hivataloskodó monoligázálást egyszer és mindenkorra abbahagyni, és a közelmúlt részletekbe menő, adminisztratív kronologizálása helyett egy, esetleg két mondatban feltenni a kezdőlapra vonatkozó kérdésedet? Többnyire elvész a lényeg, most sem tudom, pontosan mit akarsz. Pasztilla 2017. július 23., 14:19 (CEST)Válasz

@Pasztilla: a kérdésedre a választ tulajdonképpen megadtad, amikor leírtad, hogy *feridiák magatartása „végtelenül idegesítő” -- *feridiák itteni tevékenységének szemmel láthatólag az a célja, hogy a szerkesztőtársakat idgesítse, és ezzel itt vitát gerjesszen. Ezt onnan is lehet látni, hogy gyakran explicit felhívást tesz arra, hogy vitatkozzunk. Ezt a típusú ártó tevékenységet részletesen a WP:TROLL lap írja le. Feltételezem, hogy ez a magatartása szándékos; az alternatíva, azaz hogy *feridiák a meg-megismétlődő figyelmeztetések dacára sem érti, hogy amit itt művel, azzal bosszant másokat és árt a Wikipédiának, annyira szomorú lenne, hogy abba bele sem akarok gondolni. – Malatinszky vita 2017. július 23., 15:09 (CEST)Válasz

11 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a magyar csapat végzett az éremtáblázat élén[szerkesztés]

Ez olvasható a 2017-es gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság szócikke élén. Van-e valami oka, hogy ez hiányzik az Aktuális rovatból? Vagy kitehető ennyi:

Kitehető ennyi, s ha igen, kitételét vállalja valaki? – *feridiák vita 2017. július 18., 16:34 (CEST)Válasz

Ami a Kezdőlap aktualitásai között mára az utolsó lett, itt, a Kezdőlap vitalapján az lett az első szakasz. Itt jelenleg „A Tour de France 2017-es győztese” szakasz az utolsó. Ha kitesszük a Kezdőlapra, onnan kivesszük a 2017-es gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság magyar győztesét. De a Győrben vasárnap elkezdődött hétnapos 2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválnak már megnyitóünnepén az olimpiai lángot meggyújtó olimpiai bajnok és világbajnok úszó Egerszegi Krisztina mellett többek között ott voltak a kajakosok is: a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán is vitte a lángot, míg az eskü szövegét az edzők képviseletében a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita mondhatta el. (Forrás: Kedden rajt a kajak-kenu pályán!) – *feridiák vita 2017. július 24., 23:59 (CEST)Válasz

Ellentmondások az Évfordulók rovat élén augusztus 7. és augusztus 8. között[szerkesztés]

1.
Az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 7. napján ez volt a Kezdőlapon:

2.
Az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 8. napján ez van a Kezdőlapon:

3.
A tegnapi és mai nap között az is közös, hogy a képsorban mindkettő élén Traianus egy és ugyanazon képe szerepel, jelzete a Wikimedia Commons képtárában Traianus Trajan-Xanten.JPG. Eldöntendő kérdés csupán az, hogy kerek 1900 éve melyik napon hunyt el: augusztus 7-én vagy 8-án? Ehhez elég rákattintani Traianus római császár szócikkére, amelynek így kezdődik a bevezetése:

Tehát augusztus 8. a helyes adat és 2017. augusztus 8-án, tehát ma van halálának 1900. évfordulója és akkor tegnap volt ennek hétkezdő hétfői előnapja. Az augusztus 8. napjának helyességét erősíti meg a német wikitárslap mai Kezdőlapja is, amelynek rovatai hasábjában nem a legalsó rovatban egy rövid sor szöveg és a képsorban egyik képe emlékeztet a nagy jubileumra, hanem a legfelső rovatban egyetlen főképpel Traianus/Marcus Ulpius Traianus cikkajánlója szerepel a Kiemelt cikk rovatban:

4.
Ha most a német társlap linkjére kattintunk rá, akkor az egyik probléma megoldása vele párhuzamosan egyúttal egy másik problémával szembesít. Ugyanis ma Traianus két különböző képe szerepel a magyar és német nyelvű wikiváltozatban. Ha az első kép mellé tesszük a másodikat, akkor az a két Kezdőlap kapcsolatától a két Traianus-szócikk párosához és a párhuzamosok probémájáhz vezet. A német változatban a szócikk címe Trajan és főképe a mai Kezdőlapon, valamint az infoboxban ugyanaz, jelzete a Wikimedia Commons képtárában Traianus Glyptothek Munich 72.jpg.

5.
Ha most a szócikkek szintjén interwiki hídon a német változatról az angolra megyünk át, akkor a szócikk címe ugyanaz: Trajan, de főképe az infoboxban már egy harmadik, amelynek jelzete: Traianus Glyptothek Munich 336.jpg. Innen az olasz változatra menve át - amelyet az is indokol s igényel, hogy a római birodalom császárral, neveivel és képeivel foglalkozunk - a szócikk címe Traiano, és a képben is új változatot láthatunk, melynek jelzete Traianus Glyptothek Munich 72b (cropped).jpg. Végül - mintegy egy kezünk öt ujján a kisujjhoz jutva - a magyar változatban a szócikk címe Traianus római császár és az infobox főképének jelzete Traianus (Museo del Prado) 01.jpg, és Traianus szobra a képaláírás.

A kérdések sorában szerintem itt és most nekünk először annak megvitatását javaslom, hogy az öt kép közül melyik legyen a nap végéig a Kezdőlapon? – *feridiák vita 2017. augusztus 8., 11:55 (CEST)Válasz

Kivettem Traianust a 7-ei évordulók közül. A jelenlegi kép szerintem megfelelő. – ✮ Einstein2 vitalap 2017. augusztus 8., 12:11 (CEST)Válasz

Folytatás az Évfordulók rovat élén augusztus 8. és augusztus 10. között Traianustól Hadrianusig[szerkesztés]

6.
A rohanó időben augusztus 7-től 8-án át már augusztus 10-én, e napnak is a végén tartunk. Innen visszatekintve már látható, hogy a „kivettem” magában elégtelen, mert egy műveletpár és képpár fele, melynek a párja szövegben és képben a „betettem”! Ha 1900 éve elhunyt egy római császár, helyébe 1900 éve trónra lépett egy újabb római császár. Kezdetnek a képsorba betettem a 6. képet, a Traianus halálát követően augusztus 10-én helyébe lépő Hadrianus római császárét. Majd folytatásként javaslatot teszek a beteendő szövegre:

7.
A nap befejezéseként az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 10. sablonba hiánypótlásként képben és szövegben betevés és ezzel a Kezdőlapon megjelenés következik.

A hiánypótló művelet végrehajtója: – *feridiák vita 2017. augusztus 10., 23:27 (CEST)Válasz

Traianus és Hadrianus a római császárok galériájában a magyar társlapba áthozva augusztus 11-én[szerkesztés]

8.
A német nyelvű társlapon a mai Wikipedia:Hauptseite/Archiv/11. August 2017 Kezdőlapon a Was geschah am 11. August? rovat az első sorában, az élen az szerepel, hogy 117 augusztus 10-én a római császárok sorában Hadrianus követte Traianust, miután halálos ágyán adoptálta

  • 0117 – Hadrian folgt Trajan als römischer Kaiser, nachdem dieser ihn auf dem Sterbebett adoptiert hat.

Az „adoptiert” szó mögé az Adoptivkaiser szócikk a belinkelt és benne a Herrschergalerie szakaszban Traianus és Hadrianus a római császárok galériájában látható Nerva és Commodus között, melynek ez egy nyers magyar változata:

Az augusztus 7-i évfordulós hiba észrevétele és kijavítása augusztus 11-re ilyen eredményhez vezetett. – *feridiák vita 2017. augusztus 11., 23:48 (CEST)Válasz


Ellentmondások az Évfordulók rovat élén augusztus 10. és augusztus 16. között[szerkesztés]

1.
Az Évfordulók rovat 2017. augusztus 10. sablonjában ez volt a tartalom az első szerkesztésben a fenti képpel és az alábbi szöveggel 2012. augusztus 4-én, amelyet @Andrew69. szerkesztett.

2.
Az Évfordulók rovat 2017. augusztus 10. sablonjában ez a tartalom maradt az élén a mai nap előtti utolsó szerkesztésben változatlan szöveggel, de már kép nélkül. Lásd itt.

3.
2017. augusztus 10-én *feridiák visszaállította a kezdetben ott levő képet.

4.
Az évfordulók sorában közvetlenül az Albert magyar király után következő helyen @Hkoala fontos hiánypótlással folytatta:

  • 232 éve, 1792-ben a francia forradalom eseményeként a párizsi nép ostrom alá vette a királyi palota, a Tuilerák épületeit, és így elkezdődött a girondista hatalomátvétel. (V.ö. Az angol nyelvű társlap mai Kezdőlapján a kiemelt évfordulók sorát ezen esemény nyitja meg: 1792 – French Revolution: Insurrectionists in Paris stormed the Tuileries Palace, effectively ending the French monarchy until it was restored in 1814.)

Jelenleg itt tart, ezen módosításokkal látható a mai Kezdőlapon a fordulat előtt az Évfordulók rovat. – *feridiák vita 2017. augusztus 10., 07:25 (CEST)Válasz

A déli harangszó kiemelt cikke Kezdőlapra kerülésének kérdése (a Kezdőlap vitalapjáról átemelve (az aláírások az ottani laptörténetben érhetőek el)[szerkesztés]

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen? – *feridiák vita 2017. november 16., 11:58 (CET)Válasz

Javasolni kell, de nem itt! Wikizoli vita 2017. november 16., 14:10 (CET)Válasz

Újabb:

A déli harangszó kiemelt cikke Kezdőlapra kerülésének kérdése[szerkesztés]

Percek múlva a nap közepén ma is felhangzik a déli harangszó, mint történik az nap mit nap több mint félezer év óta. Ezen hét közepén, csütörtökön percekkel a déli harangszó előtt ezt a kérdést tettem föl ugyanitt:

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy a déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen? – *feridiák vita 2017. november 16., 11:58 (CET)Válasz

A feltett kérdéshez Wikizoli volt az első hozzászóló. Ez a kérdés szerinte is aktuális, és javasolni kell, de kezdetnek nem arra kell javaslatot tenni, hogy mit tehetünk és mit tegyünk, hanem arra, hogy hol legyen erről vita:

Javasolni kell, de nem itt! Wikizoli vita 2017. november 16., 14:10 (CET)Válasz

Ebből adódik a következő kérdés: ha nem a Kezdőlap a vitalapján, akkor hol, melyiken igen? Szerintem a Kezdőlap a vitalapján is, meg a Déli harangszó szócikkének vitalapján is, véleményem szerint több helyen is futhatnak viták párhuzamosan ezen kérdésről:

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy a déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen?

Azt javaslom, hogy elsőnek indítsunk eljárást a Déli harangszó szintre emeléséért. Ezt a déli harangszó szócikkének vitalapján már elindítottam (ITT). A többit pedig pár nap múlva, a Budapesten, 2017. november 25-én sorra kerülő Wikitalálkozón részletesen megbeszélhetjük. Mi a véleményetek? – *feridiák vita 2017. november 19., 11:51 (CET)Válasz

Mikorra érjük el az 500 000., azaz ötszázezrededik mérföldkövet a Magyar Wikipédiában?[szerkesztés]

Kezdőlapukon a jobb alsó sarokban a Magyar Wikipédia Magazin rovatban ez a legelső/legfelső esemény: 20 millió szerkesztés a magyar Wikipédiában. Ha erre rákattintunk, akkor az ötszázezrededik mérföldkő napirendre kerüt kérdéséhez jutunk. Ezt az alábbi képsorral is nyomatékosítjuk. – *feridiák vita 2018. április 14., 11:19 (CEST)Válasz

Április 13-ra a kínai lett a 14. wikimilliomos[szerkesztés]

Ha Kezdőlapukon a jobb alsó sarokban rákattintunk a További nyelvek (angolul, legfrissebb) linkre, akkor a 298 nyelvi változatú enciklopédiánkban a kínai „Statistics at 00:01, 13 April 2018 (UTC)" dátummal még 999,953 szócikkel rendelkezett, és 07:11-kor a szócikkszámláló már a milliomosok osztályában a 14. helyen 1,000,074 szócikket mutatott. - *feridiák vita 2018. április 13., 12:00 (CEST)Válasz

Szerintem belátható időn belül följön az első háromba (a spanyollal együtt). Zerind üzenőlap 2018. április 13., 12:15 (CEST)Válasz

Szerintem haladjunk felül és alul párhuzamosan. Fenn az enwiki, az angol nyelvű wikitárs a legelső, és már ötmilliónál is több szócikke van. Alul a „0 articles in language (other than main page)” nulladik osztályban a 297./Herero és 298./Kanuri nyelvek alatt a Grand total, az összegezés következik. A wikitörténet második dekádja második felében, a 2015 és 2019 közötti időszakban a mérföldkövek sorában 2015. április 26-án következett a 35,000,000., 2016. május 25-én a 40,000,000., 2017. június 4-én a 45,000,000. Ezzel az ötvenmillióból az utolsó ötmillió szócikk elkészítése került napirendre. Ha négy egyenlő részre osztjuk ezt az ötmilliós célfázist, akkor a négy mérföldkő a következő: I. 46,25M, II. 47,50M, III. 48,75M és IV. 50 000 000. A Grand total szintjén a „Statistics at 12:00, 13 April 2018 (UTC)” ellenőrzési ponton jelenleg a 47,803,543 millió után vagyunk. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy jó ütemben haladunk, s nagy valószínűséggel időben, még 2019. vége előtt elérjük az 50 000 000., azaz ötvenmilliomodik mérföldkövet. Hajrá, haladjunk! – *feridiák vita 2018. április 13., 16:16 (CEST)Válasz

Örömhír: a 400 000. és 500 000. között újabb jeles mérföldkőhöz közeledünk![szerkesztés]

  • A 400 000. mérföldkövet 2016. december 15-én értük el és haladtuk meg.
  • A 410 000. jeles mérföldkő 159 nap múlva, 2017. május 13-án következett.
  • A 420 000. jeles mérföldkő 181 nap múlva, 2017. november 10-én következett.
  • A 430 000. jeles mérföldkőre 165 napot kellett várnunk. A Kezdőlapon 2018. április 24-én 429 987 szócikket mutat a számláló. Kezdődhet a 430 000. mérföldkőhöz a visszaszámolás és a verseny:
Ki észleli és állapítja meg, hogy elértük a következő jeles mérföldkövet?
Ki állapítja meg a 430 000. szócikk címét/nevét?
Ki írja be a Jeles mérföldkővek helyre az első 2018. évi dátumot és a 420 000. fölé a 430 000. mérföldkövet?

Stephen Hawking és Pataki Márta találkozása enciklopédiánkban a Kezdőlapon[szerkesztés]

  • Ma, 2018. április 26-án a Kezdőlapon „A nap képe” rovatban a Napképe/2018-04-26 helyen a nap kezdettől végéig „Stephen Hawking fizikus a NASA mikrogravitációs repülésén” képaláírással Stephen Hawking képét láthatják a látogatók. Ez a rovat a globális Wikimédia Commons magyar része, amelynek képei egyszerre jelennek meg különböző nyelvi változatok sorában.
  • Ma, csütörtökön a déli harangszóig van kinn a Kezdőlapon a „Kiemelt cikk” rovatban az aktuális cikkajánló alatt a korábbi kiemelt cikkek linkjei sorában Nicholas Hilliard kiemelt szócikke, és Pataki Márta' róla írt szócikke lett világrekorder tizmilliomodik világenciklopédiánkban, a[Wikipédia|Wikipédiában]].
  • Itt és most Stephen Hawking és Pataki Márta linkjének összekapcsolásával szellemük találkozott, s ez mindkettőjük történetében új fejezetet nyitott.–*feridiák vita 2018. április 26., 12:00 (CEST)Válasz

48 milliomodik mérföldkő - áthozva a Vita:Kezdőlap oldalról[szerkesztés]

P.S. Ha jól számoltam, mostanra átléptük a 48 milliomodik mérföldkövet, melyet a Grand Total számlálója is rövidesen mutatni fog.

„Statistics at 00:01, 19 May 2018 (UTC)” keltezéssel a számlálón/számmutatón ez jelent meg: 48,001,574. Az év végére a 49M határt is átlépjük, és a 2010-2019-es évtized végére, 2019-nek is már az első felében az 50 milliomodik szócikket fogjuk köszönteni. „Long live Wikipedia!”*feridiák vita 2018. május 19., 08:28 (CEST)Válasz

2018. június 13-án a déli harangszó és akikért a harang szól[szerkesztés]

Időszámításunk az évezredektől a másodpercekig tíz szintre tagolt: 1. évezredek - 2. évszázadok – 3. évtizedek – 4. évek – 5. hónapok – 6. hetek – 7.napok – 8. órák – 9. percek - 10. másodpercek.

A déli harangszó egyetlen perc, amely 60 másodpercig tart, benne 40 harangütés hallható és 20 kép látható. Ebből az első másodpercben a harang szava az első harangszó, és a harang képe az első kép.

A köztévén mindenki hallhatja és láhatja, személyesen ellenőrízheti, hogy jó volt-e a korábbi megfigyelés és a fenti leírás, vagy még pontosítást kíván. Hallgassuk meg együtt, és utána folytassuk tovább. – *feridiák vita

A minőség forradalma nagy enciklopédiánkban[szerkesztés]

Nagy dolgok történtek/történnek Wikivilágban. Mivel Szent László ünnepnapjának nagyobbik része már mögöttünk van, nem várok tovább, felteszek egy újabb fontos fejleményt.

1. Világenciklopédiák valóban nagy: 301 nyelvi változatában már több mint 48 millió cikket tartalmaz. („Statistics at 00:00, 27 June 2018 (UTC) 48,210,399” > „Statistics at 12:00, 27 June 2018 (UTC) 48,213,349”.)
2. Ezen rendkívül nagy szócikktömegnek a 301 változat közötti megoszlása is rendkívül nagy. Legfelül a milliomosok osztályában 15 található, amely a 301-ből csak 5%. De a szócikk-milliomosok 5%-a több cikkel bír, mint a többi 95% együttesen! Mondhatni vannak a milliomosok, meg a többiek, köztük a magyarok is.
3. Így nagy eredmény a „maradékból” feljutni a milliomosok közé. Ez történt épp most a portugál változattal: a milliomosok osztályában lett a 15.
4. Előrelépések történtek a százezresek „második” osztályában is. A „szomszédok” közül például csoportelső lett a az ukrán (összetettben a 16.), 3. a szerb (összetettben a 18.)
5. Ezzel párhuzamosan történtek ellentétes irányú változások/változtatások is. Például a magyarok teljesítménye a rangsorban már nem volt elégséges addigi helyének megtartásához, a 24. helyről visszaestünk a 25. helyre, és lesznek még a rangsorban további hátrakerülések is.

Szerintem a magyarok felemelkedésének nem a mind nagyobb mennyiség, hanem a mind jobb minőség, a minőség forradalma az útja enciklopédiánkban is. Már csak -2121 nap van hátra a Wikitábor július 5-i nyitónapjáig. Kiváló alkalom a többi között ennek megvitatására, s az addig a megvitatásra felkészülésére is. – *feridiák vita 2018. június 27., 19:52 (CEST)Válasz

Kezdőlap-vitalap 2018. augusztus 8-án. Miért hiányzik a vita, és mi a teendőnk? – *feridiák vita 2018. augusztus 8., 04:00 (CEST)Válasz

A párhuzmosok problémája a szabad enciklopédiában[szerkesztés]

Ezen lap vitalap, mégpedig az összes vitalap közül a Kezdőlap vitalapja. Rendeltetésszerű használata tehát a Kezdőlappal kezdődik, elődleges feladatai onnan erednek. Innen egyetlen kattintással több módon is odajuthatunk. Az egyik, hogy rákattintunk ezen szakasz egyetlen belinkelt és vastagítással kiemelt szavára. A másik, hogy a lap bal felső sarkban lévő mozaik-logóra, az „ezüst labdára” kattintunk. Közvetlenül ez mellett horizontálisan kis és vertikálisan nagy kezdőbetűvel a „Kezdőlap” és „kezdőlap” fülre kattintva is ugyanoda jutunk. Kezdőlapunkon pedig tudnivalók és tennivalók tömege vár. Mivel kezdjük az új szakaszt? Melyik a helyes második kattintás?*feridiák vita 2018. augusztus 8., 08:48 (CEST)Válasz

A második kattintás kérdése[szerkesztés]

A struktúrába tárolt program szerint az egyik irányba, horizontálisan a „kezdőlap” fül után a „vitalap” link következik. Erre kattintva oda érkezünk vissza, ahonnan indultunk. A másik irányba, vertikálisan a „Kezdőlap” fül után a Tartalom link következik. Ezen irányba haladva a következő szakaszban a tartalom kérdései kerülnek figyelmünk, tevékenységünk és vitáink fókuszába. – *feridiák vita 2018. augusztus 8., 10:02 (CEST)Válasz

Úgy vélem, a harmadik helyes kattintás ennek az újabb indokolatlan és feneketlen és funkciótlan agymenésnek a törlése lenne. Pasztilla 2018. augusztus 8., 10:14 (CEST)Válasz

Feridiák, azt hiszem, te fatálisan félreérted a vitalap fogalom wikijelentését. Nem arra való, hogy vitázz rajta a vita kedvéért, hanem arra, hogy felmerülő (és nem felmerített) valós problémákat tisztázzunk itt. Ha nincs valós probléma, nincs vita. – Pagony foxhole 2018. augusztus 8., 11:11 (CEST)Válasz

Az ötvenmillió cikkből az utolsó ötszázezer: 49 500 000[szerkesztés]

Jó reggelt Kedves Olvasók!
Jól, jóval kezdődik a mai nap. Reggel felébredve elsőnek azt néztem meg, hogy hol tart, mit mutat a "kilométeróra", a speciális cikkszám-statisztika. Ez a szám fogadott: 49 485 582. Ismerve a napi teljesítményt, látható, hogy még ma elérjük a 49 500 000., és már októberben az 50 000 000. mérföldkövet! Sietek hát, hogy mielőbb megosszam Veletek az örömhírt. Javaslom, kérem, hogy a déli harangszóig ki-ki fogalmazza meg a maga hozzájárulását, hogy elkészíthessük a Magyar Wikipédia Közösség rendkívüli sajtóközleményét. Tehetjük és tesszük ezt épp annak tizedik évfordulóján, hogy Pataki Márta társunk vezetésével elértük az első tízmilliót!
Üdv a párbeszédnek! – *feridiák vita 2018. szeptember 15., 07:39 (CEST)Válasz

APPENDIX

HÚSZMILLIÓ FELETT![szerkesztés]

  • "Ordítok": egyetemes enciklopédiánkban átléptük a húszmilliós határt! - De menjünk sorba.
  • A Magyar Wikipédiban időben kaptunk előrejelzést, hogy történelmi mérföldkőhöz, a kétszázezredik szócikk felé közeledünk. Időben kezdtünk felkészülni méltó megünneplésére, sajtóanyag készült, s Orsolyavirág és Glanthor személyében a szép győri ünnepség megszervezésére is lett vállalkozó.
  • Az Egyetemes Enciklopédia-történetben Pataki Márta társunk munkájával - 2008. március 27-én - a Magyar Wikipédián jelent meg a tízmilliomodik szócikk.
  • A Grand Total mutatta, hogy egyetemes szinten is nagy történelmi mérföldkőhöz közeledünk. A Nobel-díjak kihirdetése után már láttam,hogy a hónap végére meglesz. Október közepén már látható volt, hogy egy héttel hamarabb érünk a korszakhatárhoz. Október 23-án, vasárnap este 19 970 418-at mutatott a "'kilométer-számláló", ezért abban a biztos tudatban feküdtem le, hogy hétfőn, az ENSZ Világnapján arra ébredünk, hogy átléptük a húszmilliós határt!
  • Mi a legméltóbb módja a nagy esemény megünneplésének? Milyen kérdésekkel szembesít ez a tény? És milyen következtetések adódnak egyetemes enciklopédiánk jövőjére nézve ebből az új premisszából? --*feridiák vita 2011. október 24., 17:51 (CEST)Válasz

Battyhány Lajos miniszterelnököt a Károlyi-palotából vitték börtönbe 1849. január 8-án[szerkesztés]

Gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt, a magyar függetlenség vértanúját 1849. január 8-án fogták el a mai Károlyi-palotában, s innen vitték börtönbe. Ennek emlékét őrzi az épület falán található dombormű, amelyet 1941-ben Ispánky József szobrász készített. Erre emlékezünk 2019. január 8-án 18:00 órakor Budapest, V. ker. Károlyi u. 16. sz. alatt a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont Károlyi-palota déli falán lévő Ispánky József szobrász készítette domborműnél.

Tisztelettel hív és vár Közösségünk, s benne egyik íródeák: - *feridiák vita 2019. január 8., 16:50 (CET)Válasz

(Kezdő lap vitalapjáról átemelve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. január 8., 16:52 (CET))Válasz

Az év magyar sportolója 2018-ról egy kis cikkvita (a vitalapról átmozgatva)[szerkesztés]

Bronz3
Bronz3
Ezüst2
Ezüst2
Arany1
Arany1


1. Kiemelt köszönet Gerry89 wikitársnak, mert gyorsan megadta a helyes feleletet arra a kérdésre, hogy ki lett az év sportolója Magyarországon 2018-ban. Az év magyar sportolója szócikkben adta meg szövegben és képben a feleletet. 200px-re méretezte a képeket, és ezzel harmónikusak lettek a képaláírások is. Majd ezt a méretezést átvitte a szócikkből az Aktuális rovatban a Kezdőlapra is

2. Köszönet OsvátA wikitársnak is, aki tudja, és vallja, hogy a jó lexikonban az egyik cikknek ki kell javítani a másikat, sőt, teszem hozzá, ha van, akár egyetlen vitaszakaszban a vitafeleknek is illik kölcsönösen kijavítani egymást. OsvátA a szócikkben nem kifogásolta a méretezést, de a Kezdőlapon túl nagynak találta a 200px-et, és percekkel Gerry89 után 140px-re kicsinyítette a képméretet. Ezzel Kozák Danuta képénél továbbra kétsorú maradt a képaláírás, de a Liu Shaolin Sándor képe alatti négysorúra bomlott.

3. Ez a harmóniához szükségessé tette azt a harmadik műveletet, amely 200px és 140px között megtalálja azt a legalsó határt, amelynél még kétsorú marad mindkét képaláírás. Ezen művelet elvégzése szerintem Gerry89, vagy OsvátA wikitársnakak volt előjoga. Ezért kora reggeltől illedelmesen vártam a déli harangszóig, aztán jobb híján elvégeztem én. Talán nem túlzás, hogy ezen kicsi javításért Gerry89 wikitársat illeti egy kicsi arany, OsvátA wikitársat egy kicsi ezüst, és engem egy kicsi bronz.

Az év magyar sportolói: jelen, múlt, jövő[szerkesztés]

4. Három a magyar igazság, meg egy a ráadás. Kit, kiket illet a gyémánt, mégpedig nagy gyémánt? Ez a következő kérdés, amelynek megvitatását kérem, hogy tegyük át holnapra, február 16-ra. – *feridiák vita 2019. február 15., 21:33 (CET)Válasz

A fene se akarja ezt a bődületes izét megvitatni. OsvátA Palackposta 2019. február 16., 09:01 (CET)Válasz

A házasság hetének 12. megünnepléséről, amely február 17-én ért véget (a vitalapról átmozgatva)[szerkesztés]

Idén február 10-én kezdődött, és február 17-én zárult a házasság hetének országos rendezvénysorozata. Szövegét is, logóját is kitettem a Kezdőlapra. Egyik wikitárs a szöveget értelmetlennek minősítette. Másik wikitárs a logóját is kivette. Hozzákezdek a jövőévi előkészítéséhez, hogy legalább arról ne maradjunk le. Szócikke alapján kezdem.

1. A házasság hete rendezvénysorozatot minden év februárjában tartják, felhívva ezzel a figyelmet a házasság fontosságára. A kezdeményezést 1996-ban Richard és Maria Kane indította útjára az Egyesült Királyságban.
2. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította el 2008-ban, azóta minden évben megrendezik civil szervezetek és keresztény egyházak együttműködésével, Szerkesztdő:Rlevente|Rlevente
3. A Magyar Wikipédia szócikkét csak 2015. februárjában kezdeményezte Rlevente, aki ettől kezdve gondozója lett a szócikk frissítésének évről évre 2018-ig.
4. 2017. febuárjában *feridiák is bekapcsolódott. A 2019-es frissítést már ő végezte el, Forrásoltan ezt tette be: A 2019-es házasság hete arcai Gorove László mentőorvos, katolikus diakónus, és felesége: Gorove Kriszta angol–német szakos tanár, akik öt gyermeket neveltek fel, tizenkettedik unokájuk születését várják, és huszonöt éve foglalkoznak házassági felkészítéssel. A rendezvény idei jelmondata: „Randevú egy életen át”.
5. Most kapcsoltunk, hogy Szent István és Boldog Gizella éppen 996-ban lettek házastársak, így épp az ő esküvőjük ezredik évfordulóján indította útjára a nemzetközi házasság hetét Richard és Maria Kane az Egyesült Királyságban. - *feridiák vita 2019. február 17., 23:56 (CET)Válasz

Újabb rizsa a rizsalapra[szerkesztés]

Szép estét kívánok én is, tisztelt Apród! Kedves kérdésedre a mellékelt nemzeti ünnepünkre kiemeleten kiemelt ünnepi semény a válaszom. Kérlek, szíveskedj vélleményezni.

Vitarendezéseink az Overkill együttestől a Demokratikus Kampucsea kiemelt cikkig[szerkesztés]

1. Csütörtök estétől vasárnap végéig Overkill cikkajánlója volt fenn a Kezdőlapon. Majd hétfőn, március 11-én 18:00 órától 21:00 óráig az Orvell-koncert következett. (Forrás pl. [1].)
2. De már ezzel párhuzamosan a Nemzetközi nőnapon, március 8-án a „Monszun csoport” cikke megkapta a kiemelt státusz, lett a 998. kiemelt.
3. A 999. kiemelt helyre Presence jelölt cikk következett. Már március 11-re minden feltétel teljesült, és március 12-én, már tegnap megillette a kiemelt státusz.
4. Az 1000. kiemelt helyre Demokratikus Kampucsea a jelölt cikk. A kezdeménnyező Dudva vitalap 2019. február 13., 11:10 (CET), és itt is minden feltétel teljesült. Itt is csak az a Wikitárs hiányzik, aki megállapítja, és kihirdeti, hogy az 1000. cikk is megkapta a kiemelt rangot.Válasz
5. Tehát nemzeti ünnepünkre, március 15-re meglett az 1000. kiemelt cikk is. Ha pedig elnéztem volna valamit, maradt volna valami kis hiba, kérem, hogy szívedkedjetek holnap kijavítani, hogy március 15-én felhőtlen legyen közös nagy ünnepünk. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2019. március 14., 22:09 (CET)Válasz

Kedves feridiák, ilyenkor csak azon töprengek, hogy vajon tényleg minden szócikk kiemelést érdemelne-e - hiszen nemrég láttam egy kiemelt cikket, ahol egyetlen kukkot se írtak egy általam most meg nem nevezett külföldi együttes közelmúltban elhunyt első basszusgitárosáról - miközben a halálozási listában a basszusgitáros neve mellé zárójelben linkelve az együttes neve került, de a sajtó külföldi és magyar nekrológjai is tele voltak azzal a hírrel, hogy ő volt ama együttes első basszusgitárosa. Apród vita 2019. március 14., 22:22 (CET)Válasz

@*feridiák: Apród vita 2019. március 14., 22:30 (CET)Válasz

Megoldandó problémák a „Kiemelt cikk” rovatban a Kezdőlapon[szerkesztés]

Mint fentebb olvasható, március 23-án reggel misibacsi jelezte, hogy a kiemelt cikkek körében számformátumi hibát talált, de nem tudja javítani, és kérte, hogy valaki tegye meg. Perceken belül Hkoala jelentkezett, aki így szűkítette a javítani tudók körét: „A {{Kiemelt cikkek száma}} sablont kellene javítani, de azt mezei felhasználók nem szerkeszthetik.” Tacsipacsi volt a keresett „Valaki”, aki megtette, sőt, nagy távlatot is adott: „A problémát elodáztam néhány évtizeddel...” Még 24 óra se kellett, és március 24-én kora reggel felkerült a sablon:

A technikai problémáktól felszabadulva napirendre kerültek a kiemelt tartalmi kérdések, kezdve a tegnap, március 25-én történtekkel a „Kiemelt cikk” rovatban a Kezdőlapon. – *feridiák vita 2019. március 26., 03:21 (CET)Válasz

Ezeregy kiemelt cikkből a legújabb: az 1001.[szerkesztés]

Apáczai Csere János cikke a legújabb kiemelt szócikk. A kiemelési eljárást Hkoala wikitársunk kezdeményezte 2019. február 16-án. Már a 7. napra, február 22-re együtt volt a szükséges öt támogató: Whitepixels, *feridiák, Szilas, Történelem p, Gerry89. Február 23-án  … szalax és február 24-én, Mátyás napján Tambo wikitársakkal bővült a névsor. Március 18-án LaSza wikitárs megállapította és kihirdette a kiemelési eljárás eredményességét. A Kezdőlapon a fejlécben megjelenhetett, hogy a legújabbal együtt 1001 lett a kiemelt cikkek kincstára.

Mivel jelenleg nincs folyamatban újabb kiemelési eljárás, még legalább 28 napig fenn lesz a fejlécben az 1001 szám. Legyen ez a jel folyamatos figyelmeztetés Apáczai Csere Jánosnak, életművének, példájának fontosságára és szabad enciklopédiánk, a Wikipédia számára kiemelt aktualitására. – *feridiák vita 2019. március 27., 10:37 (CET)Válasz

Édes jó istenem, miért, miért?! Pasztilla 2019. március 27., 11:38 (CET)Válasz
Miért, miért? Mert 1001=7×11×13. Wikizoli vita 2019. március 27., 13:44 (CET)Válasz

Tisztelt Pasztilla Wikitárs! Kérdőmondatod módot ad feleletként a köszönésre. Köszönet Pasztilla wikitársnak, hogy 2019. január 19-én „építés alatt” sablonnal hozzákezdett Apáczai Csere János főműve wikiszócikkének készítéséhez. Ez a nyitómondat: „A Magyar Encyclopaedia Apáczai Csere János (1625–1659) erdélyi református teológus, pedagógus 1653 első felében írt, majd 1655-ben Utrechtben megjelent munkája, az első magyar nyelvű tudás- és ismerettár.” Első Apáczai-idézete pedig főműve előszavából kiemelve ez: „Tanulóifjúságunknak legyen legalább egyetlen olyan könyve, amelyből az egész műveltség szövedékes szálait legombolyíthatja, mégpedig anyanyelvén.” - Kívánom, hogy mielőbb kezdeményezni tudd a Magyar Encyclopaedia wikicikkének kiemelési eljárását. Rám is számíthatsz, elsők között fogom támogatni. – *feridiák vita 2019. március 27., 14:56 (CET)Válasz

Tisztelt Wikizoli Wikitárs! Köszönöm a szellemes „számos” feletet. Továbbá szerintem az 1000 + 1 = 1001 is jó felelet. De tudod-e, hogy melyik lett az 1000. kiemelt cikk? Továbbá tudod-e, hogy mikorra készül el a cikkajánló, s az mikor kerül a „Kiemelt cikk" rovatban a Kezdőlapra, és hogy kik dolgoznak ezen feleleteken?

Végül szabadjon a kérdések sorát most azzal zárni, hogy szerintetek jó-e, hogy épp Apáczai Csere János szócikke lett az 1001. kiemelt cikk, és hogy épp azon @Hkoala wikitárs vezette a kiemelési eljárást a célig, aki 2006. április 29-én az Apáczai-alapcikk kezdeményezője volt? Minden jó, ha a vége jó! – *feridiák vita 2019. március 27., 14:56 (CET)Válasz

Megoldandó problémák a „Kiemelt cikk” rovatban a Kezdőlapon[szerkesztés]

Mint fentebb olvasható, március 23-án reggel misibacsi jelezte, hogy a kiemelt cikkek körében számformátumi hibát talált, de nem tudja javítani, és kérte, hogy valaki tegye meg. Perceken belül Hkoala jelentkezett, aki így szűkítette a javítani tudók körét: „A {{Kiemelt cikkek száma}} sablont kellene javítani, de azt mezei felhasználók nem szerkeszthetik.” Tacsipacsi volt a keresett „Valaki”, aki megtette, sőt, nagy távlatot is adott: „A problémát elodáztam néhány évtizeddel...” Még 24 óra se kellett, és március 24-én kora reggel felkerült a „Megoldva" sablon, amely még ma, március hónap utolsó napján is itt látható.

A technikai problémáktól felszabadulva napirendre kerültek a tartalmi kérdések a „Kiemelt cikk” rovatban a Kezdőlapon. Fenti szakaszt a vitába bekapcsolódó *feridiák március 26-án írta. Sajnos a javasolt vita megkezdése helyett az egész vitaszakasz törlésre került. Azzal a kéréssel fordulok misibacsi wikitárshoz, mint a kiemelt cikk témáról Wikipédiánk egész történetének egyik legfontosabb vitáját elindítóhoz, hogy szíveskedjen még három napot adni a vita folytatásához. – *feridiák vita 2019. március 31., 23:49 (CEST)Válasz

A Föld órájától a Föld napján át a Nap napjáig, s a Nap kiemelt cikkéig (a Kezdőlap vitalapjáról áthelyezve)[szerkesztés]

A bejegyzés, és az utána következő négy módosítás:

A köszönésben Wikizoli, a folytatásban Hkoala wikitárshoz csatlakozom. Haladjunk együtt tovább.

Szabadjon József Attila egyik versének pár sorával zárni:
„Én a széken, az a földön
és a Föld a Nap alatt,
a naprendszer meg a börtön
csillagzatokkal halad -
mindenség a semmiségbe',
mint fordítva, bennem épp e
gondolat...”

Kérem, elsőnek Ti szíveskekdjetek véleményezni, és jobbítani a közösségi munkánkhoz tett fenti javaslatokat. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2019. április 4., 19:29 (CEST)Válasz

Három javaslat az EU-választásokig a „Kiemelt cikk” rovatban (a Kezdőlap vitalapjáról átemelve)[szerkesztés]

1. A "karambol" előtti utolsó változat helyreállítása.
2. A frissítés gyors megvitatása, és a megegyezés Kezdőlapra tevése.
3. Az EU-választásokig következő 14 napra a a „Kiemelt cikk” rovatba csak a Kezdőlap vitalapján javasolt, megvitatott, elfogadott kerüljön föl.
Véleményeteket kérve és várva a magam részéről hozzákezdek a 2. pontbeli teendők elvégzéséhez. – *feridiák vita 2019. május 12., 12:39 (CEST)Válasz

Naprendszer kiemelt cikk[szerkesztés]

Összegezve:
1. A Kezdőlap kiemelt cikkei/2019-20-1 sablonban a Naprendszer cikkajánló egyik mondatában két hibával került ki Kezdőlapra.
2. Szenti Tamás ezt azonnal észrevette, és már az új nap és új hét első pereiben ide, a Kezőlap vitalapjára is kitette, s felhívta a figyelmet a tennivalóra.
3. Az észrevételt ato kora reggel megköszönte, és a hibákat azonnal kijavította.
4. Misibacsi kora délután ugyanazon mondatban még egy harmadik elírást is talált, és azonnal korrigált.
5. A Naprendszer kiemelt szócikk cikkajánlóját a Kezdőlapra kitevő a példás tevékenységét mindenik wikitársnak köszöni, és kérdi, hogy a "megoldva" sablon már feltehető, vagy maradjon még függőben? – *feridiák vita 2019. május 13., 19:55 (CEST)Válasz

Az 1%-tól A Károlyi-kerten át a Naprendszerig, és tovább a csillagokig[szerkesztés]

A mai napon ez volt a három legfontosab és legsürgősebb feladat:
1. „Támogasd adód 1%-ával a Wikimédia Magyarországot!”. Tisztelt Gervai Péter Elnökünk! Jelentem, hogy már átutaltam a Wikimédia Magyarország Egyesület szmára az egyszázalékot.
2. A „Kiemelt cikk” rovatban mire elhangzik a déli harangszó, kettős frissítés történik. Lekerűl a rovatban alul a Kezdőlap kiemelt cikkei/2019-16-2 sablon tartalmának: a Károlyi-kert cikkajánlójának linkje.
3. Ezzel párhuzamosan a hét kezdetétől a hét közepéig a rovatban felül lévő Kedőlap kiemelt cikkei/2019-20-1 sablon tartalmából alulra kerül a Naprendszer cikajánlójának linkje.
*feridiák vita 2019. május 16., 11:59 (CEST)Válasz

Napirendre kerültek a „52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus” kérdései[szerkesztés]

2019-ben május 26-án egy egészen rendkívüli többszörös ünnepnappal kezdhettük a napot.. Köztük a Magyar hősök emlékünnepe a képsorban is meghozta a hiányzó láncszemet az István és Gizell alkotta királyi pár vesszprémi képe, és Budapesten a Hősök terén a Műcsarnok főfreskójában a Magyar Gyereknapon és Szent Imrével kiegészülő Magyar Szent Család képe között. Így új képsorral kezdhetjük az új napot, új hetet, és benne az új hónapot. – *feridiák vita 2019. május 26., 18:53 (CEST)Válasz

A Hősök terén a Műcsarnok főfreskójában Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre: a Magyar Szent Család
A Hősök terén a Műcsarnok főfreskójában Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre: a Magyar Szent Család
Magyar Hőseink emlékünnepén a Hősök terén tisztelgés hőseink emlékkövénél
Magyar Hőseink emlékünnepén a Hősök terén tisztelgés hőseink emlékkövénél
István király és Gizella veszprémi szobra
István király és Gizella veszprémi szobra

A „52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus” szócikket Rlevente wikitárs 2019. ápriliis 28-án a „A Kongresszus tervezett programja” szakasszal fejlesztette tovább. Benne ez a záróesemény: „2020. szeptember 20. Statio Orbis ünnepi zárómise a Hősök terén.” Szentté avatják-e addigra Boldog Gizella királynét, a Magyar Szent Családból az Anyát? – *feridiák vita 2019. május 26., 20:29 (CEST)Válasz

Frissítés a Kezdőlapon[szerkesztés]

Kérem, hogy aki tudja, szíveskedjen jobbítani. – *feridiák vita 2019. május 30., 15:22 (CEST)Válasz

Azért küldhető pontosan 21 képviselő, mert 13+4+2+1+1=21? Ez a logikai sorrend? Vépi vita 2019. május 30., 19:27 (CEST)Válasz

Kértem, hogy aki tudja, szíveskedjen jobbítani. Köszönöm a kérdést, amelynek megválaszolása engem szorít rá.

  • Azért küldhető pontosan 21 képviselő, mert ez Magyarország kerete. 2014-ben is 21 képviselő volt a norma. Egyetlen kattintás ide, és ellenőrízheted: Eredmények a 2014-es európai parlamenti választáson Magyarországon.
  • 2014-ben több párt küldhetett képviselőt, és mások voltak az arányok: 12+3+2+2+1+1=21. Nevesítve: 12 FIDESZ-KDNP + 3 Jobbik + 2 MSZP + 2 DK + 1 Párbeszéd + 1 LMP = 21.
  • A 2019-es frissítésben a számsor mellett van képsor is: „(A képsor az első három listavezető.)”. Ide kattintva látható, hogy hol a forrás: 2019-es európai parlamenti választás Magyarországon.
  • Kérdéssel zárom: sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a szócikkben az eredmények láthatók-olvshatók legyenek. Köszönet ezért NEKIK. De akkkor miért nem tette ki senki a Kezdőlapra napokon át, hogy végül a képsor csak percekig lehetett, volt kinn? – *feridiák vita 2019. május 31., 17:42 (CEST)Válasz

Ha harminc nap alatt kétezer szócikkel gyarapodtunk, hány nap alatt érjük el a félmilliót?[szerkesztés]

  • A „Jeles mérföldkövek” laptörténetében 2019. május 1., 16:05 keltezéssel írta be Akela wikitárs, hogy elértük a 450 000. jubileumi szócikk határt.
  • 2019. május 30-án 15:45-kor a Kezdőlap fejlécében ez látható: „A magyar változatnak 452 000 szócikke van, ebből 1003 kiemelt.”
  • Ha harminc nap alatt kétezer szócikkel gyarapodtunk, hány nap alatt érjük el a 500 000., félmilliós jubileumi mérföldkövet? Ki vállal egy szép matekozást? – *feridiák vita 2019. május 30., 15:50 (CEST)Válasz

Ennek a bejegyzésnek semmi érdemi köze sincs a kezdőlaphoz, tehát itt -- a legnagyobb jóindulattal szólva is -- eltévedt tartalom. Malatinszky vita 2019. május 30., 23:06 (CEST)Válasz

Semmi érdemi köze sincs a Kezdőlaphoz, vagy valójában lényegbevágó köze van? Főhelyről, épp a Kezdőlap fejlécből idéztem. A jeles mérföldkövek kezdettől kiemelt figyelmet kapnak a Wikipédiában. Szíveskedj több figyelmet szentelni Jimmy Wales példájának, és kezdetként February 12, 2001 keltezésű ezen célkitűzésének: „I think we are over 1000 pages now. If we create 1000 pages a month, we will be able to hit 100,000 pages in only 8 years. However, I think that as we grow, we will attract more people to work on the pages, and we'll end up growing faster and faster. So far, the search engines have not found us. --User:Jimbo Wales”. Ahogy a közösség megalkotta az első ezret, azonnal a százezer elérését tűzte ki célul, 2008-ra határiőzve. Az angol nyelvű addigra már a milliót is meghaladta. De a 2003-ban rajtolt magyar nyelvű Wikipédia épp 2008-ra érte el a 100 000. jeles mérföldkövet. Mégpedig úgy, hogy az „Alapító Atya”, Grin 2003. július 17-én indította el a Wikipédia szóciket, és a Magyar Wikipédiában 2008-ban napra ezen a napon, július 17-én értük el a 100 000. szócikket. Aktuális célunk már az 500 000., a félmilliós mérföldkő. Lásd Tippverseny a már megfogant és várva várt 500 000. cikkünk tiszteletére. – *feridiák vita 2019. május 31., 19:59 (CEST)Válasz

@*feridiák: Azt érted, ugye, hogy amikor mi, a szerkesztőtársaid arra kérünk, hogy ne szemeteld tele a kezdőlap vitalapját oda nem vágó bejegyzésekkel és képekkel, akkor olyasmire gondolunk, mint amit most csinálsz?

Megvárom, amíg befejezed, és majd akkor, egyben teszem át ezt az ide nem való tartalmat az archívumba, hogy ne ütközzünk, jó?

- Malatinszky vita 2019. május 31., 21:36 (CEST)Válasz

@Malatinszky: Már későre jár, holnap befejezem. Utána megkérjük Szerkesztőtársaink Közösségét, hogy segítsenek úgy rendezni a konfliktust, ahogy Enciklopédiánknak a legjobb. Jó? – *feridiák vita 2019. május 31., 21:57 (CEST)Válasz

És most lesz az, hogy elnapolja a "megbeszélést", de aztán nem jön, viszont nyert pár napot a szemetének itt a kezdőlapi vitán. Pasztilla 2019. június 1., 03:32 (CEST)Válasz

Szalakóta szerkesztő segítségével a békés és eredményes folytatásáért[szerkesztés]

Nem lett semmi elnapolás. Ahhoz, hogy haladjunk, én végeztem el a számolási-szerkesztési melót. Azért 2019. június 1. napján, mert a mai nap kezdte meg mandátumi évét az új Wikitanács. Ennek egyik tagjától kértem ellenőrzést. Azért Szalakóta wikitárstól, mert Ő kezdeményezte a Logaritmus szócikk kiemelési eljárását, amely vezetésével 2017. szeptember 1-én megkapta a kiemelt státuszt. Ehhez a 2017. augusztus 2-i kezdeményezése tanúsító támogatói ezek voltak: 1. *feridiák vita 2017. augusztus 3., 07:10 (CEST); 2. Malatinszky vita 2017. augusztus 24., 04:41 (CEST); 3. Akela vita 2017. augusztus 24., 10:39 (CEST); 4. Hkoala 2017. augusztus 24., 11:30 (CEST); 5. Ogodej vitalap 2017. augusztus 24., 15:25 (CEST); 6.  … szalax üzenő 2017. augusztus 26., 09:58 (CEST). :Összegezve:Ennek bizonysága szerint mi tudunk csapatban, együtt és eredményesen dolgozni. Tegyük ezt most is.Válasz

Ha 2000 cikket 30 nap alatt értük el, akkor 48 000 cikket 720 nap alatt érhetünk el. Ha 2019-ben a május 30. az év 150. napja, az évből még 215 nap marad hátra, a 720 napból 505. 2020 szökőév, 366 nap. 505 - 366 = 139 nap marad 2021-re. 2021-ben az év 139. napja: január 31 napos 139 - 31 = 108 > február 28 napos 108 - 28 = 80 > március 31 napos 80 - 31 = 49 > április 30 napos 49 - 30 = 19, tehát a várható célnap május 19. A közelítés valószínűségű, a fix a 500 000. kiemelt mérföldkő, a félmiliós cél. Tehát a várható időpont 2021. évben az I. félév. Ma - köszönve Szalakóta segítségét - eddig tudunk eljutni. Kérjük, és várjuk véleményteket, majd utána teszünk egy merészen nagy javaslatot. – *feridiák vita 2019. június 1., 22:00 (CEST)Válasz

Megtennéd esetleg azt a szivességet, hogy eltakarítod magad után azt, amit idehánytál. Teljesen irreleváns süketelés. – VargaA vita 2019. június 1., 22:24 (CEST)Válasz

Tudtad-e, hogy Te is Nobel-békedíjas lehetsz? (A Kezdőlap vitalapjáról áthozva.)[szerkesztés]

A Kezdőlap érdekességei/2019-40-1 sablonban Gandhi képével ez szerepel:
„* … annak ellenére, hogy Gandhi neve összeforrt a békével és az erőszakmentességgel, és ötször is jelölték Nobel-békedíjra, végül soha nem kapta meg?”

Tudtad-e, hogy Te is Nobel-békedíjas lehetsz? Tudtad-e, hogy 2012. óta talán már Te is Nobel-békedíjas vagy? Ugye érdekes vitakérdés? Kérem, hogy a déli harangszó után vitassuk meg. – *feridiák vita 2019. október 3., 11:54 (CEST)Válasz