Vita:Kezdőlap/Megjegyzések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudnivalók

Ez az oldal a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál. Szerepe az, hogy tehermentesítse a Kezdőlap vitalapját, amely továbbra is csak a Kezdőlap struktúrájával, formájával, tartalmával kapcsolatos megbeszélések vagy hibajelzések helye.

Tartalomjegyzék

Október 3-én megkezdődött az október 10-ig tartó Nobel-díjas hét[szerkesztés]

Alfred Nobel október 21-én született 1833-ban, november 27-én kelt díjalapító testamentuma 1895-ben és december 10-én hunyt el 1896-ban. Ezzel s ekkor lépett hatályba végrendelete. Nobel Alfréd meghalt mint természetes személy és újjászültett a Nobel Alapítványban mint jogi személy. Ahogy az amerikai elnököket novemberben választják meg, hirdetnek győztest és két hónap múlva, január 20-án következik az eskütételes beiktatás, úgy októberben hirdetik ki az új Nobel-díjjal kitütetettek névsorát és két hónap múlva, december 10-én következik a Nobel Hét központjaként a Nobel-djak átadása-átvétele, a Nobel-díjasok világközösségébe történő ünnepélyes beiktatás.

A hét elsőnapján, ma a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj kitüntetettjének/kitüntettjeinek megnevezésével-kihidetésével kezdődik az ünnepi hét. A teljes hét eseményeinek sora a Nobel-díj honlapján olvasható. - *feridiák vita 2016. október 3., 11:32 (CEST)

Egy kiemelt közösségi probléma megoldásának megtervezése és megszerkesztése[szerkesztés]

Az egyik szerint ez a két lépés vezet a problémától a megoldásig: „Találtál egy évfordulót, amit fontosnak tartottál, és senki nem tette be az évfordulós sablonba, és ezért te a WP:BSZ szellemében betetted. Ezt a részét ezzel meg is oldottad, a probléma tehát megszűnt, nincs mit beszélni róla.” A másik szerint ez csak az első kettő a következő tizenkét lépésből:

1. Október 6-án, egy eleve kiemelten fontos évfordulós napon találtunk egy olyan évfordulót, amelyet enciklopédia-alkotó önkéntes közöségünk szempontjából nézve kiemelten fontosnak, az első tíz, a „top ten” keretébe tartozónak tartottunk.
2. Ezért hiánypótlásként betettük a következőt: 103 éve, 1916-ban született Grandpierre K. Endre, Franciaországból elűzött nemesi származású hugenották utóda, magyar író, költő, gondolkodó és magyarságkutató († 2003).
3. A napi évfordulós keretbe a tíz kiemelt szöveges esemény mellé beletartozik a kiemelt kép-kvartett. Ezt a kerek 100 éves születési évfordulót olyan fontosnak tartottuk, hogy képet is szükséges vele betenni. Ha csak egy kép találtunk volna, betevésével a megoldáshoz érünk.
4. De Grandpierre K. Endre szócikkében legalább két jó képét találtunk. Akkor mérlegelni kellett, hogy melyiket tegyük bele. Ehhez nem volt elég a kettőt összevetni, hanem látni kellett azt is, hogy a kiemelt kép-kvartettbe melyikük illeszkedi bele jobban.
5. Ezért el kellett készíteni a döntéselőkészítéshez a hat-képes alábbi mintát:
6. Ezzel tisztáztuk a képek tekintetében az elvégzendő műveleteket. Grandpierre K. Endre időskori, halála előtt három évvel készült képét áthelyezzük halála jubileumi évfordulója sablonjába.
7. Riccardo Giacconi képét, mint többletet kivesszük.
8. Ezzel megkaptuk a kép-kvartett négy képét, megszerkesztettük a megtervezettet és október 6-án a Kezdőlapon megjelent az Évfordulók rovatban az eredmény.
9. Egy művelet még hiányzott. Az egy többletkép kivétele után következett a tíz feletti nyolc többletszöveg tétel kiemelése. Erre az elvégzendő zárótételre szerkesztői üzenetben már kora délután külön felhívtuk a figyelmet. Ennek elvégzése, a 10. lépés lett volna mondhatni a pont a mondat végén.
10. Október 6-án a nap végéig reménykedtünk, s csak legvégén hoztuk ide, Kezdőlapunk vitalapjára a restanciát.
11. A tizenegyedik lépést október 11-én Malatinszky társunk tette meg, de sajnos csak felemás módon, mert a többletből hármat még benne hagyott, amely kivételre vár és a négy képből kivett egyet, amely visszatételt kíván.
12. Így a megoldásig a 12. lépés még hátra van. Ennek elvégzése elsőbbségét felajánljuk abc szerinti sorrendben @Andrew69., Bináris, Malatinszky társaknak. - *feridiák vita 2016. október 19., 23:41 (CEST)

Nem vagy-vagy, hanem win-win[szerkesztés]

Ennek szellemében tettünk kiegészítéseket a mai Kezdőlapon, és javasoljuk, kérjük, hogy a kölcsönösség, viszonosság ezen csapat-szellemében folytassuk tovább. – *feridiák vita 2016. november 30., 12:01 (CET)

A november 30. és december 7. közötti oktáv fordulópontot hozott ezen vitalapon. Szerintem a fontos javítások sorában a mai kiemelkedően fontos és kiemelkedően szerény javítást közülünk az tette, akinek neve sem szerepel ezen vitalapon. A Kezdőlapon az Évfordulók rovatban a Évfordulók/’1 és ’6/12-07 sablon tartalmában a 10 szöveges tételből ez az első:

A négy kép közül pedig ez az első:

Azt pedig, hogy itt van, mégpedig hogy így van, @Hkoala wikitársnak köszönhetjük és én okkal itt külön is megköszönöm. – *feridiák vita 2016. december 7., 22:34 (CET)

Karácsony ünnepén a a Fekete-tengerbe zuhant az áldozatok között az Alekszandrov-kórus tagjait szállító Tu–154-es repülőgép[szerkesztés]

Áthelyezés a vitalapról:

Vitalapunk ezen új szakaszának címe egy megrázó gyászos tényt közöl, amely tény kiemelt a mindennapi munkákkal velejáró kicsinyes vitáktól egy nagy felemelő együttműködésig. Ezen együttműködésbe azzal szeretnék bekapcsolódni, hogy áttekintve a mások által már megépített utat, azt egy megindokolt újabb lépéssel kiegészíteni.

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben[szerkesztés]

Hanukai menóra a 8. napon
Hanukai menóra
a 8. napon

Minden jó, ha a vége jó. Három kérdés várt válaszra, és mint a Kezdőlapon az Ünnepek rovatban látható, mindhárom pozitív feleletet kapott.

1. Nagybetűs vagy kisbetűs a Szent Család? A válasz ott a képaláírásban itt is és ma a Kezdőlapon is: Szent Család.
2. Szentlelkes vagy szentlelketlen a Szent Család családi képe? A válasz ott magán a szentképen itt is és ma a Kezdőlapon is: Jézus Krisztus szülőanyja, Szent Mária felett ott a Szentlélek szimbóluma is, akitől fogantaték, aki által áldott állapotba került.
3. Melyik napon ünnepeljük a Szent Család ünnepét, ha az a Jézus Krisztus december 25-án ünnepelt születésnapja után következő vasárnap január 1. napjára esik? A válasz az, hogy létezésével jelen van itt is és ma, december 30-án a nap kezdetétől végpéig jelen van az Ünnepek rovatban kinn és fenn a Kezdőlapon is.
Köszönöm Közösségünknek ezt a főünnepköri szép és jó napot. Kérem, hogy napról napra e nap szellemében haladjunk tovább ünneprontó és ünnepjavító események és emberek között. – *feridiák vita 2016. december 30., 13:22 (CET)

„Appendix”

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben, a Karácsonyi ünnepkör a Wikipédiában

Kossuth Lajos és John Glenn az Amerikai Egyesült Államok szenátusában[szerkesztés]

Kezdőlapunk Évfordulók rovatának alul mai Évfordulók/’2 és ’7/01-05 sablonjában a négy képből az elsőn Kossuth Lajos látható és a szöveges témasorból a 3. tartalmazza ezt a tényt:

Ugyanitt az utolsó képen a Space Shuttle program keretében egy űrrepülőgép startja látható, s az utolsó témasor ezen program indításáról ad tájékoztatást:

Ugyancsak a Kezdőlapon, de felül a Kiemelt cikk rovatban a mai naptól vasárnap végéig a Space Shuttle cikkajánló szerepel, melyhez két kép tartozik: egy másik űrrepülőgép startjának és egy másik politikusnak, John Glenn űrrepülő-szenátornak a képe, aki igazán otthon volt az Egyesült Államok szenátusában.

Ez a Wikipédia világenciklopédiában egyedüli teljesítmény. De a java vasárnap végéig következik. – *feridiák vita 2017. január 6., 00:00 (CET)

József Attila névnapja, születésnapja és halálának napja 2017-ben[szerkesztés]

Évről érve az új év hetedik napján, január 7-én köszöntjük névnapján a nagy költőt, József Attilát. Születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. Idén halála napján, december 3-án egyszerre ünnepelhetjük halhatatlan Attilát és advent első vasárnapját, vele a karácsonyi ünnepkörbe belépést. - *feridiák vita 2017. január 7., 23:57 (CET)

A riói nyári olimpiától a téli jeges Dunán át a nyári vizes világbajnokságig[szerkesztés]

Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett

A magyar és ezen felül az angol nyelvű Wikipédia Kezdőlapján már kerek két napja kiemelt kép a hideghullámtól befagyott Duna képe Budapesten a Lánchídnál. A képet, amely világsikert aratott Kemenymate szerkesztőtársunk készítette, akinek a kiemelési eljárásokban kiemelt szerepe van. Ráadásul a magyaron ott Hosszú Katinka képe is, aki télen egyszerre emlékeztet a tavalyi nyáron a riói olimpia sikereire és fordítja előre figyelmünket az idei nyárra, január 14-én július 14-re, a nyári 2017-es úszó-világbajnokság ünnepi nyitónapjára. A képsor szellemi híddal szolgál télen két nagy nyári esemény között. – *feridiák vita 2017. január 14., 23:54 (CET) - P. S. Hátha valaki kedvet kap: a 2017. januári európai fagyhullám már önálló szócikkel is rendelkezik, benne a Lánchidas fotóval: January 2017 European cold wave.

A 2017. januári hideghullám Rómától Moszkván át Budapestig[szerkesztés]

A napokban ránéztem a Dunára, és nem látom sehol, hogy "a hideghullámtól befagyott (volna) Duna". A magyar nyelvben a "befagyott" azt jelenti, hogy "a teljes belátható felületet összefüggő, nem mozgó jégréteg borítja". A jelenlegi Dunán (2017. január 15.) néhány jégdarab úszkál, ez tény, befagyásról nincs szó. A "hideghullám"-ról az a véleményem, hogy Mo-on valahol -15°C alatt, illetve akkor beszélhetünk, ha az legalább hetekig fennáll. Az egy-két napos lehűléseket csak a bulvársajtó kapja fel, hogy legyen miről írniuk, különben 1-2 nap múlva már enyhül az idő és akkor más szenzációt kell kitalálniuk. misibacsi*üzenet 2017. január 15., 10:45 (CET)
A Víz körforgása
A Víz körforgása
Igazad van, ki is javítom a befagyott részt. Az csak jeges, nem befagyott. (Ez a cikk azt állítja, hogy többet nem is fog befagyni... http://index.hu/tudomany/2017/01/11/miert_nem_fagy_be_tobbe_a_duna/) Amúgy a hideghullámról szóló angol szócikkben is csak a hajózás felfüggesztéséről írnak. A kép alatt azonban azt írja: frozen Danube. De a vak is látja...– Fmvh vita 2017. január 15., 11:42 (CET)
Mindkettőtöknek igaza van és mindkettőtöknek köszönöm. Nektek köszönhetően a 2017. januári hideghullám fontos téma January 2017 European cold wave angol nyelvű szócikke mellett magyar nyelvű változata is „megfogant”. Elsőnek Tőletek kérdem, s aztán a téma további szakértőitől is, hogy a „January 2017 European cold wave” szócikknek melyik a megfelelőbb magyar címe: 2017. januári hideghullám vagy 2017. januári fagyhullám vagy egy harmadik? Segítségeteket kéri, s azt előre köszöni: – *feridiák vita 2017. január 15., 15:35 (CET)
Nem vagyok szakértő, de szerintem 2017. januári hideghullám.– Fmvh vita 2017. január 15., 16:19 (CET)
Köszönöm, én is így gondolom, és alszakasz címeként beteszem. Azért most jutottam hozzá, mert az ökumenikus imahétnek a Kálvin téri országos nyitóünnepségén voltam, majd az eseményt a Kezdőlapra feltettem. Ehhez is hozzáteszek az angol szócikkből vett kiegészítő képekkel egy képsort.– *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)

"2017. januári hideghullám fontos téma": nem létező dolgok nem fontosak. Nem kell létrehozni, illetve "azonnal törlendő". misibacsi*üzenet 2017. január 15., 16:21 (CET)

Több mint 10 wiki ír róla. Csak lehet írni róla. A kriptidek sem léteznek, mégis van szócikk róluk...– Fmvh vita 2017. január 15., 16:35 (CET)
Szeretném az emlékezett felfrissíteni. November 28-tól 30-ig Budapesten volt a Vizes világtalálkozó. A Kezdőlap Aktuális rovatában ez volt olvasható: November 28-án 117 országból közel 1800 résztvevővel Magyarország fővárosában megkezdődött a háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (Budapest World Water 2016). „A víz a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé kell váljon” - hangsúlyozta a megnyitón Áder János államfő. Ezen szöveghez volt feltéve a víz körforgásáról az itt megismételt szemléltetés. Ennyit a téma fontosságához. Kiemelten fontos. – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)

Megtisztelő, hogy ennyire felkapta az angol wiki a képemet (azt ugyan nem tudom miért pont ezt), de azt én se értem mi annyira különleges a dologban. Tél van, hideg van, megfagy a víz. Nyáron lehetne szócikk arról, hogy meleg van. :) Kemenymate vita 2017. január 15., 20:41 (CET)

Kérlek, légy elnéző velünk, hogy büszkék vagyunk a sikeredre, s arra, hogy Veled egy alkotó közösségbe tartozunk. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)

A szócikkre mondtam, nem a képre. Kemenymate vita 2017. január 16., 14:54 (CET)


A nap képétől az év képén át a Föld napjáig[szerkesztés]

 • A nap képe” rovat ott a Kezdőlap jobb felső részében, amelynek tartalma napról napra frissül egész éven át.
 • Az év képe/2016” évenkénti versenyében idén április 20-án ma éjfélig lehet szavazni, és rövidesen kihirdetik, hogy melyik lesz a galéria képei közül a három dobogós és közülük az első.
 • A Föld napja” bölcsőnk, otthonunk évről évre április 22-én megtartott világünnep.
 • Találjunk ki valamit nagy ünnepit mi is idén április 20. és április 22. között, április 21-én. – *feridiák vita 2017. április 20., 23:45 (CEST)

P. S. 1. Kezdőlap üdvözlet

Az év képe/2016 galériájából a három dobogós[szerkesztés]

Az év képe/2016 galériájából az általunk kiválasztott „Urbi et Orbi” jeligés három dobogós. – *feridiák vita 2017. április 21., 23:25 (CEST)

P. S. 2 Az első kép Rómában az Angyalvár, a második a Föld bolygó, a harmadik önfotó: Hoside Akihiko űrhajós szelfije űrsétán. Ez kapcsolódik össze a mai Kezdőlapon alul az Évfordulók/’2 és ’7/04-21 sablonban a nap végén betett utolsó szöveggel (s a hozzá tartozó utolsó képpel): *47 éve, 1972-ben szállt le a Hold felszínére a Kennedy Űrközpontból április 16-án startolt Apollo–16 Orion nevű holdkompja az Apollo-program tizedik embert szállító missziója és az ötödik Holdra szállási küldetés keretében, amely a John Young parancsnok, Thomas Mattingly parancsnoki modul pilóta és Charles Duke Jr. holdkomp pilóta személyzettel április 27-én ért vissza a Földre. - *feridiák vita 2017. április 21., 23:57 (CEST)

P. S. 3. Az év képe verseny rendezői megköszönték a szavazást és közölték:

Május elején lesz az eredményhirdetés. – *feridiák vita 2017. április 28., 23:46 (CEST)

"Ballag már a vén diák"[szerkesztés]

A családok és az országok életében kiemelkedő fontosságú a gyermekek, a tanuló ifjúság élete. A tanuló ifjúság és tanítóik-tanáraik életében kiemelt esemény a ballagás. A Ballagás, de még a Ballag már a vén diák is Wikipédiánkban külön cikket kapott. Idén magyar iskolák sorában, sokaságában tartották és tartják a hét végén a ballagási ünnepet. Ezekről források sokságát töltötték fel a világhálóra. Idézünk közülük két forrást mutatóba. Egyik a „Ballag már a vén diák Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Kapuváron – galériák” címmel a Kisalföldben 2017. május 4. keltezéssel ITT olvsható. A fotókat Sipőcz András készítette, és a „Ballagás a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium (2017)” képláírású fotó ugyanott tett egyetlen kattintással szintén láthatóvá. A másik a pécsi és Baranya megyei családok információs oldala, ahol már 2016. június 28-án olvashattuk (itt), hogy mi lesz a 2016/2017-es tanév rendje. Ebben 2017. május 6., szombat dátummal szerepelnek a középiskolai ballagások, hozzátéve, hogy rugalmasan, intézményenként eltérően.

Mindezekre tekintettel javasolom, hogy az Aktuális rovatba mielőbb kerüljön be/ki a ballagás. Mivel a mi nagy családunk a május 5-i, pénteki péceli ballagásban szintén érintett volt, és az ünnepségre Marosávásárhelyről érkezett s még köztünk lévő rokonainkkal közös családi ebédre indulok, ezért a folytatáshoz a stafétát átadom. – *feridiák vita 2017. május 6., 13:35 (CEST)

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszusról a Wikipédiában az első három nap[szerkesztés]

Az első nap: A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Eucharisztikus világkongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek azzal fogadta a bejelentést, hogy a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

A második nap: 2016. február 1-jén Rlevente elindította az 52. Eucharisztikus világkongresszus világelső szócikkét és megalkotta első logóját.

A harmadik nap: 2016. február 2-án Antissimo 2020 International Eucharistic Congress címmel elindította a szócikk angol nyelvű változatát és az infoboxba az Rlevente alkotta logót tette be.

Kelt Wikihonban a Leventék névünnepének napján: - *feridiák vita 2017. június 18., 09:13 (CEST)

...és éljenek az apák! Andrew69. Blue a v.svg 2017. június 18., 21:57 (CEST)

A Kezdőlap aktuális kérdései a 2017-es Grand Slam-tenisztornákról[szerkesztés]

A Kezdőlap aktuális rovatában jelenleg a sport dominál, és a sport világában az egyik kiemelt a tenisz, abban is a július 3-tól július 16-ig tartó 2017-es wimbledoni teniszbajnokság, s az élen annak két egyéni győztese:

Az eseményről a szöveg, valamint Garbiñe Muguruza és Roger Federer alábbi képe július 16-án jelent meg a Kezdőlapon, először sorba egymás után, két önálló egységként. A hetedik nap, július 22-én a 2017-es wimbledoni teniszbajnokság átfogóbb keretében lett szövegben egymást kiegésztő a kettő. Ehhez igazodva tesszük a két képet is egymás mellé.

Ezzel a Kezdőlap után eljutottunk a Kezdőlap vitalapjához is. Az első kérdés az, hogy miért csak most kerül a vitalapon napirendre. A második az, hogy mi a következő kérdés? Szerintem az, amelyre a válasz elvezet a paradigmaváltáshoz vitáinkban s a vitalapokon. – *feridiák vita 2017. július 23., 13:56 (CEST)


Következő kérdés a paradigmaváltást segítendő: nem akarod ezt a végtelenül idegesítő, hivataloskodó monoligázálást egyszer és mindenkorra abbahagyni, és a közelmúlt részletekbe menő, adminisztratív kronologizálása helyett egy, esetleg két mondatban feltenni a kezdőlapra vonatkozó kérdésedet? Többnyire elvész a lényeg, most sem tudom, pontosan mit akarsz. Pasztilla 2017. július 23., 14:19 (CEST)
DoNotFeedTroll.svg

@Pasztilla: a kérdésedre a választ tulajdonképpen megadtad, amikor leírtad, hogy *feridiák magatartása „végtelenül idegesítő” -- *feridiák itteni tevékenységének szemmel láthatólag az a célja, hogy a szerkesztőtársakat idgesítse, és ezzel itt vitát gerjesszen. Ezt onnan is lehet látni, hogy gyakran explicit felhívást tesz arra, hogy vitatkozzunk. Ezt a típusú ártó tevékenységet részletesen a WP:TROLL lap írja le. Feltételezem, hogy ez a magatartása szándékos; az alternatíva, azaz hogy *feridiák a meg-megismétlődő figyelmeztetések dacára sem érti, hogy amit itt művel, azzal bosszant másokat és árt a Wikipédiának, annyira szomorú lenne, hogy abba bele sem akarok gondolni. – Malatinszky vita 2017. július 23., 15:09 (CEST)

11 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a magyar csapat végzett az éremtáblázat élén[szerkesztés]

Ez olvasható a 2017-es gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság szócikke élén. Van-e valami oka, hogy ez hiányzik az Aktuális rovatból? Vagy kitehető ennyi:

Kitehető ennyi, s ha igen, kitételét vállalja valaki? – *feridiák vita 2017. július 18., 16:34 (CEST)

Ami a Kezdőlap aktualitásai között mára az utolsó lett, itt, a Kezdőlap vitalapján az lett az első szakasz. Itt jelenleg „A Tour de France 2017-es győztese” szakasz az utolsó. Ha kitesszük a Kezdőlapra, onnan kivesszük a 2017-es gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság magyar győztesét. De a Győrben vasárnap elkezdődött hétnapos 2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválnak már megnyitóünnepén az olimpiai lángot meggyújtó olimpiai bajnok és világbajnok úszó Egerszegi Krisztina mellett többek között ott voltak a kajakosok is: a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán is vitte a lángot, míg az eskü szövegét az edzők képviseletében a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita mondhatta el. (Forrás: Kedden rajt a kajak-kenu pályán!) – *feridiák vita 2017. július 24., 23:59 (CEST)

Ellentmondások az Évfordulók rovat élén augusztus 7. és augusztus 8. között[szerkesztés]

1.
Az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 7. napján ez volt a Kezdőlapon:

2.
Az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 8. napján ez van a Kezdőlapon:

3.
A tegnapi és mai nap között az is közös, hogy a képsorban mindkettő élén Traianus egy és ugyanazon képe szerepel, jelzete a Wikimedia Commons képtárában Traianus Trajan-Xanten.JPG. Eldöntendő kérdés csupán az, hogy kerek 1900 éve melyik napon hunyt el: augusztus 7-én vagy 8-án? Ehhez elég rákattintani Traianus római császár szócikkére, amelynek így kezdődik a bevezetése:

Tehát augusztus 8. a helyes adat és 2017. augusztus 8-án, tehát ma van halálának 1900. évfordulója és akkor tegnap volt ennek hétkezdő hétfői előnapja. Az augusztus 8. napjának helyességét erősíti meg a német wikitárslap mai Kezdőlapja is, amelynek rovatai hasábjában nem a legalsó rovatban egy rövid sor szöveg és a képsorban egyik képe emlékeztet a nagy jubileumra, hanem a legfelső rovatban egyetlen főképpel Traianus/Marcus Ulpius Traianus cikkajánlója szerepel a Kiemelt cikk rovatban:

4.
Ha most a német társlap linkjére kattintunk rá, akkor az egyik probléma megoldása vele párhuzamosan egyúttal egy másik problémával szembesít. Ugyanis ma Traianus két különböző képe szerepel a magyar és német nyelvű wikiváltozatban. Ha az első kép mellé tesszük a másodikat, akkor az a két Kezdőlap kapcsolatától a két Traianus-szócikk párosához és a párhuzamosok probémájáhz vezet. A német változatban a szócikk címe Trajan és főképe a mai Kezdőlapon, valamint az infoboxban ugyanaz, jelzete a Wikimedia Commons képtárában Traianus Glyptothek Munich 72.jpg.

5.
Ha most a szócikkek szintjén interwiki hídon a német változatról az angolra megyünk át, akkor a szócikk címe ugyanaz: Trajan, de főképe az infoboxban már egy harmadik, amelynek jelzete: Traianus Glyptothek Munich 336.jpg. Innen az olasz változatra menve át - amelyet az is indokol s igényel, hogy a római birodalom császárral, neveivel és képeivel foglalkozunk - a szócikk címe Traiano, és a képben is új változatot láthatunk, melynek jelzete Traianus Glyptothek Munich 72b (cropped).jpg. Végül - mintegy egy kezünk öt ujján a kisujjhoz jutva - a magyar változatban a szócikk címe Traianus római császár és az infobox főképének jelzete Traianus (Museo del Prado) 01.jpg, és Traianus szobra a képaláírás.

A kérdések sorában szerintem itt és most nekünk először annak megvitatását javaslom, hogy az öt kép közül melyik legyen a nap végéig a Kezdőlapon? – *feridiák vita 2017. augusztus 8., 11:55 (CEST)

Kivettem Traianust a 7-ei évordulók közül. A jelenlegi kép szerintem megfelelő. – ✮ Einstein2 vitalap 2017. augusztus 8., 12:11 (CEST)

Folytatás az Évfordulók rovat élén augusztus 8. és augusztus 10. között Traianustól Hadrianusig[szerkesztés]

6.
A rohanó időben augusztus 7-től 8-án át már augusztus 10-én, e napnak is a végén tartunk. Innen visszatekintve már látható, hogy a „kivettem” magában elégtelen, mert egy műveletpár és képpár fele, melynek a párja szövegben és képben a „betettem”! Ha 1900 éve elhunyt egy római császár, helyébe 1900 éve trónra lépett egy újabb római császár. Kezdetnek a képsorba betettem a 6. képet, a Traianus halálát követően augusztus 10-én helyébe lépő Hadrianus római császárét. Majd folytatásként javaslatot teszek a beteendő szövegre:

7.
A nap befejezéseként az Évfordulók rovat élén 2017. augusztus 10. sablonba hiánypótlásként képben és szövegben betevés és ezzel a Kezdőlapon megjelenés következik.

A hiánypótló művelet végrehajtója: – *feridiák vita 2017. augusztus 10., 23:27 (CEST)

Traianus és Hadrianus a római császárok galériájában a magyar társlapba áthozva augusztus 11-én[szerkesztés]

8.
A német nyelvű társlapon a mai Wikipedia:Hauptseite/Archiv/11. August 2017 Kezdőlapon a Was geschah am 11. August? rovat az első sorában, az élen az szerepel, hogy 117 augusztus 10-én a római császárok sorában Hadrianus követte Traianust, miután halálos ágyán adoptálta

 • 0117 – Hadrian folgt Trajan als römischer Kaiser, nachdem dieser ihn auf dem Sterbebett adoptiert hat.

Az „adoptiert” szó mögé az Adoptivkaiser szócikk a belinkelt és benne a Herrschergalerie szakaszban Traianus és Hadrianus a római császárok galériájában látható Nerva és Commodus között, melynek ez egy nyers magyar változata:

Az augusztus 7-i évfordulós hiba észrevétele és kijavítása augusztus 11-re ilyen eredményhez vezetett. – *feridiák vita 2017. augusztus 11., 23:48 (CEST)


Ellentmondások az Évfordulók rovat élén augusztus 10. és augusztus 16. között[szerkesztés]

1.
Az Évfordulók rovat 2017. augusztus 10. sablonjában ez volt a tartalom az első szerkesztésben a fenti képpel és az alábbi szöveggel 2012. augusztus 4-én, amelyet @Andrew69. szerkesztett.

2.
Az Évfordulók rovat 2017. augusztus 10. sablonjában ez a tartalom maradt az élén a mai nap előtti utolsó szerkesztésben változatlan szöveggel, de már kép nélkül. Lásd itt.

3.
2017. augusztus 10-én *feridiák visszaállította a kezdetben ott levő képet.

4.
Az évfordulók sorában közvetlenül az Albert magyar király után következő helyen @Hkoala fontos hiánypótlással folytatta:

 • 227 éve, 1792-ben a francia forradalom eseményeként a párizsi nép ostrom alá vette a királyi palota, a Tuilerák épületeit, és így elkezdődött a girondista hatalomátvétel. (V.ö. Az angol nyelvű társlap mai Kezdőlapján a kiemelt évfordulók sorát ezen esemény nyitja meg: 1792 – French Revolution: Insurrectionists in Paris stormed the Tuileries Palace, effectively ending the French monarchy until it was restored in 1814.)

Jelenleg itt tart, ezen módosításokkal látható a mai Kezdőlapon a fordulat előtt az Évfordulók rovat. – *feridiák vita 2017. augusztus 10., 07:25 (CEST)

A déli harangszó kiemelt cikke Kezdőlapra kerülésének kérdése (a Kezdőlap vitalapjáról átemelve (az aláírások az ottani laptörténetben érhetőek el)[szerkesztés]

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen? – *feridiák vita 2017. november 16., 11:58 (CET)

Javasolni kell, de nem itt! Wikizoli vita 2017. november 16., 14:10 (CET)

Újabb:

A déli harangszó kiemelt cikke Kezdőlapra kerülésének kérdése[szerkesztés]

Percek múlva a nap közepén ma is felhangzik a déli harangszó, mint történik az nap mit nap több mint félezer év óta. Ezen hét közepén, csütörtökön percekkel a déli harangszó előtt ezt a kérdést tettem föl ugyanitt:

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy a déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen? – *feridiák vita 2017. november 16., 11:58 (CET)

A feltett kérdéshez Wikizoli volt az első hozzászóló. Ez a kérdés szerinte is aktuális, és javasolni kell, de kezdetnek nem arra kell javaslatot tenni, hogy mit tehetünk és mit tegyünk, hanem arra, hogy hol legyen erről vita:

Javasolni kell, de nem itt! Wikizoli vita 2017. november 16., 14:10 (CET)

Ebből adódik a következő kérdés: ha nem a Kezdőlap a vitalapján, akkor hol, melyiken igen? Szerintem a Kezdőlap a vitalapján is, meg a Déli harangszó szócikkének vitalapján is, véleményem szerint több helyen is futhatnak viták párhuzamosan ezen kérdésről:

Mit tehetünk és mit tegyünk, hogy a déli harangszó szócikke kiemelt csillagos, majd a Kezdőlapra kikerült legyen?

Azt javaslom, hogy elsőnek indítsunk eljárást a Déli harangszó szintre emeléséért. Ezt a déli harangszó szócikkének vitalapján már elindítottam (ITT). A többit pedig pár nap múlva, a Budapesten, 2017. november 25-én sorra kerülő Wikitalálkozón részletesen megbeszélhetjük. Mi a véleményetek? – *feridiák vita 2017. november 19., 11:51 (CET)

Mikorra érjük el az 500 000., azaz ötszázezrededik mérföldkövet a Magyar Wikipédiában?[szerkesztés]

Kezdőlapukon a jobb alsó sarokban a Magyar Wikipédia Magazin rovatban ez a legelső/legfelső esemény: 20 millió szerkesztés a magyar Wikipédiában. Ha erre rákattintunk, akkor az ötszázezrededik mérföldkő napirendre kerüt kérdéséhez jutunk. Ezt az alábbi képsorral is nyomatékosítjuk. – *feridiák vita 2018. április 14., 11:19 (CEST)

Április 13-ra a kínai lett a 14. wikimilliomos[szerkesztés]

Wikipedia-logo.png
1000000.png
English Wikipedia five million articles heading.png

Ha Kezdőlapukon a jobb alsó sarokban rákattintunk a További nyelvek (angolul, legfrissebb) linkre, akkor a 298 nyelvi változatú enciklopédiánkban a kínai „Statistics at 00:01, 13 April 2018 (UTC)" dátummal még 999,953 szócikkel rendelkezett, és 07:11-kor a szócikkszámláló már a milliomosok osztályában a 14. helyen 1,000,074 szócikket mutatott. - *feridiák vita 2018. április 13., 12:00 (CEST)

Szerintem belátható időn belül följön az első háromba (a spanyollal együtt). Zerind üzenőlap 2018. április 13., 12:15 (CEST)

Szerintem haladjunk felül és alul párhuzamosan. Fenn az enwiki, az angol nyelvű wikitárs a legelső, és már ötmilliónál is több szócikke van. Alul a „0 articles in language (other than main page)” nulladik osztályban a 297./Herero és 298./Kanuri nyelvek alatt a Grand total, az összegezés következik. A wikitörténet második dekádja második felében, a 2015 és 2019 közötti időszakban a mérföldkövek sorában 2015. április 26-án következett a 35,000,000., 2016. május 25-én a 40,000,000., 2017. június 4-én a 45,000,000. Ezzel az ötvenmillióból az utolsó ötmillió szócikk elkészítése került napirendre. Ha négy egyenlő részre osztjuk ezt az ötmilliós célfázist, akkor a négy mérföldkő a következő: I. 46,25M, II. 47,50M, III. 48,75M és IV. 50 000 000. A Grand total szintjén a „Statistics at 12:00, 13 April 2018 (UTC)” ellenőrzési ponton jelenleg a 47,803,543 millió után vagyunk. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy jó ütemben haladunk, s nagy valószínűséggel időben, még 2019. vége előtt elérjük az 50 000 000., azaz ötvenmilliomodik mérföldkövet. Hajrá, haladjunk! – *feridiák vita 2018. április 13., 16:16 (CEST)

Örömhír: a 400 000. és 500 000. között újabb jeles mérföldkőhöz közeledünk![szerkesztés]

 • A 400 000. mérföldkövet 2016. december 15-én értük el és haladtuk meg.
 • A 410 000. jeles mérföldkő 159 nap múlva, 2017. május 13-án következett.
 • A 420 000. jeles mérföldkő 181 nap múlva, 2017. november 10-én következett.
 • A 430 000. jeles mérföldkőre 165 napot kellett várnunk. A Kezdőlapon 2018. április 24-én 429 987 szócikket mutat a számláló. Kezdődhet a 430 000. mérföldkőhöz a visszaszámolás és a verseny:
Ki észleli és állapítja meg, hogy elértük a következő jeles mérföldkövet?
Ki állapítja meg a 430 000. szócikk címét/nevét?
Ki írja be a Jeles mérföldkővek helyre az első 2018. évi dátumot és a 420 000. fölé a 430 000. mérföldkövet?

Stephen Hawking és Pataki Márta találkozása enciklopédiánkban a Kezdőlapon[szerkesztés]

 • Ma, 2018. április 26-án a Kezdőlapon „A nap képe” rovatban a Napképe/2018-04-26 helyen a nap kezdettől végéig „Stephen Hawking fizikus a NASA mikrogravitációs repülésén” képaláírással Stephen Hawking képét láthatják a látogatók. Ez a rovat a globális Wikimédia Commons magyar része, amelynek képei egyszerre jelennek meg különböző nyelvi változatok sorában.
 • Ma, csütörtökön a déli harangszóig van kinn a Kezdőlapon a „Kiemelt cikk” rovatban az aktuális cikkajánló alatt a korábbi kiemelt cikkek linkjei sorában Nicholas Hilliard kiemelt szócikke, és Pataki Márta' róla írt szócikke lett világrekorder tizmilliomodik világenciklopédiánkban, a[Wikipédia|Wikipédiában]].
 • Itt és most Stephen Hawking és Pataki Márta linkjének összekapcsolásával szellemük találkozott, s ez mindkettőjük történetében új fejezetet nyitott.–*feridiák vita 2018. április 26., 12:00 (CEST)

48 milliomodik mérföldkő - áthozva a Vita:Kezdőlap oldalról[szerkesztés]

P.S. Ha jól számoltam, mostanra átléptük a 48 milliomodik mérföldkövet, melyet a Grand Total számlálója is rövidesen mutatni fog.

„Statistics at 00:01, 19 May 2018 (UTC)” keltezéssel a számlálón/számmutatón ez jelent meg: 48,001,574. Az év végére a 49M határt is átlépjük, és a 2010-2019-es évtized végére, 2019-nek is már az első felében az 50 milliomodik szócikket fogjuk köszönteni. „Long live Wikipedia!”*feridiák vita 2018. május 19., 08:28 (CEST)

2018. június 13-án a déli harangszó és akikért a harang szól[szerkesztés]

Időszámításunk az évezredektől a másodpercekig tíz szintre tagolt: 1. évezredek - 2. évszázadok – 3. évtizedek – 4. évek – 5. hónapok – 6. hetek – 7.napok – 8. órák – 9. percek - 10. másodpercek.

A déli harangszó egyetlen perc, amely 60 másodpercig tart, benne 40 harangütés hallható és 20 kép látható. Ebből az első másodpercben a harang szava az első harangszó, és a harang képe az első kép.

A köztévén mindenki hallhatja és láhatja, személyesen ellenőrízheti, hogy jó volt-e a korábbi megfigyelés és a fenti leírás, vagy még pontosítást kíván. Hallgassuk meg együtt, és utána folytassuk tovább. – *feridiák vita

A minőség forradalma nagy enciklopédiánkban[szerkesztés]

Nagy dolgok történtek/történnek Wikivilágban. Mivel Szent László ünnepnapjának nagyobbik része már mögöttünk van, nem várok tovább, felteszek egy újabb fontos fejleményt.

1. Világenciklopédiák valóban nagy: 301 nyelvi változatában már több mint 48 millió cikket tartalmaz. („Statistics at 00:00, 27 June 2018 (UTC) 48,210,399” > „Statistics at 12:00, 27 June 2018 (UTC) 48,213,349”.)
2. Ezen rendkívül nagy szócikktömegnek a 301 változat közötti megoszlása is rendkívül nagy. Legfelül a milliomosok osztályában 15 található, amely a 301-ből csak 5%. De a szócikk-milliomosok 5%-a több cikkel bír, mint a többi 95% együttesen! Mondhatni vannak a milliomosok, meg a többiek, köztük a magyarok is.
3. Így nagy eredmény a „maradékból” feljutni a milliomosok közé. Ez történt épp most a portugál változattal: a milliomosok osztályában lett a 15.
4. Előrelépések történtek a százezresek „második” osztályában is. A „szomszédok” közül például csoportelső lett a az ukrán (összetettben a 16.), 3. a szerb (összetettben a 18.)
5. Ezzel párhuzamosan történtek ellentétes irányú változások/változtatások is. Például a magyarok teljesítménye a rangsorban már nem volt elégséges addigi helyének megtartásához, a 24. helyről visszaestünk a 25. helyre, és lesznek még a rangsorban további hátrakerülések is.

Szerintem a magyarok felemelkedésének nem a mind nagyobb mennyiség, hanem a mind jobb minőség, a minőség forradalma az útja enciklopédiánkban is. Már csak -225 nap van hátra a Wikitábor július 5-i nyitónapjáig. Kiváló alkalom a többi között ennek megvitatására, s az addig a megvitatásra felkészülésére is. – *feridiák vita 2018. június 27., 19:52 (CEST)

Kezdőlap-vitalap 2018. augusztus 8-án. Miért hiányzik a vita, és mi a teendőnk? – *feridiák vita 2018. augusztus 8., 04:00 (CEST)

A párhuzmosok problémája a szabad enciklopédiában[szerkesztés]

Ezen lap vitalap, mégpedig az összes vitalap közül a Kezdőlap vitalapja. Rendeltetésszerű használata tehát a Kezdőlappal kezdődik, elődleges feladatai onnan erednek. Innen egyetlen kattintással több módon is odajuthatunk. Az egyik, hogy rákattintunk ezen szakasz egyetlen belinkelt és vastagítással kiemelt szavára. A másik, hogy a lap bal felső sarkban lévő mozaik-logóra, az „ezüst labdára” kattintunk. Közvetlenül ez mellett horizontálisan kis és vertikálisan nagy kezdőbetűvel a „Kezdőlap” és „kezdőlap” fülre kattintva is ugyanoda jutunk. Kezdőlapunkon pedig tudnivalók és tennivalók tömege vár. Mivel kezdjük az új szakaszt? Melyik a helyes második kattintás?*feridiák vita 2018. augusztus 8., 08:48 (CEST)

A második kattintás kérdése[szerkesztés]

A struktúrába tárolt program szerint az egyik irányba, horizontálisan a „kezdőlap” fül után a „vitalap” link következik. Erre kattintva oda érkezünk vissza, ahonnan indultunk. A másik irányba, vertikálisan a „Kezdőlap” fül után a Tartalom link következik. Ezen irányba haladva a következő szakaszban a tartalom kérdései kerülnek figyelmünk, tevékenységünk és vitáink fókuszába. – *feridiák vita 2018. augusztus 8., 10:02 (CEST)

Úgy vélem, a harmadik helyes kattintás ennek az újabb indokolatlan és feneketlen és funkciótlan agymenésnek a törlése lenne. Pasztilla 2018. augusztus 8., 10:14 (CEST)

Feridiák, azt hiszem, te fatálisan félreérted a vitalap fogalom wikijelentését. Nem arra való, hogy vitázz rajta a vita kedvéért, hanem arra, hogy felmerülő (és nem felmerített) valós problémákat tisztázzunk itt. Ha nincs valós probléma, nincs vita. – Pagony foxhole 2018. augusztus 8., 11:11 (CEST)

Az ötvenmillió cikkből az utolsó ötszázezer: 49 500 000[szerkesztés]

Jó reggelt Kedves Olvasók!
Jól, jóval kezdődik a mai nap. Reggel felébredve elsőnek azt néztem meg, hogy hol tart, mit mutat a "kilométeróra", a speciális cikkszám-statisztika. Ez a szám fogadott: 49 485 582. Ismerve a napi teljesítményt, látható, hogy még ma elérjük a 49 500 000., és már októberben az 50 000 000. mérföldkövet! Sietek hát, hogy mielőbb megosszam Veletek az örömhírt. Javaslom, kérem, hogy a déli harangszóig ki-ki fogalmazza meg a maga hozzájárulását, hogy elkészíthessük a Magyar Wikipédia Közösség rendkívüli sajtóközleményét. Tehetjük és tesszük ezt épp annak tizedik évfordulóján, hogy Pataki Márta társunk vezetésével elértük az első tízmilliót!
Üdv a párbeszédnek! – *feridiák vita 2018. szeptember 15., 07:39 (CEST)

APPENDIX

HÚSZMILLIÓ FELETT![szerkesztés]

 • "Ordítok": egyetemes enciklopédiánkban átléptük a húszmilliós határt! - De menjünk sorba.
 • A Magyar Wikipédiban időben kaptunk előrejelzést, hogy történelmi mérföldkőhöz, a kétszázezredik szócikk felé közeledünk. Időben kezdtünk felkészülni méltó megünneplésére, sajtóanyag készült, s Orsolyavirág és Glanthor személyében a szép győri ünnepség megszervezésére is lett vállalkozó.
 • Az Egyetemes Enciklopédia-történetben Pataki Márta társunk munkájával - 2008. március 27-én - a Magyar Wikipédián jelent meg a tízmilliomodik szócikk.
 • A Grand Total mutatta, hogy egyetemes szinten is nagy történelmi mérföldkőhöz közeledünk. A Nobel-díjak kihirdetése után már láttam,hogy a hónap végére meglesz. Október közepén már látható volt, hogy egy héttel hamarabb érünk a korszakhatárhoz. Október 23-án, vasárnap este 19 970 418-at mutatott a "'kilométer-számláló", ezért abban a biztos tudatban feküdtem le, hogy hétfőn, az ENSZ Világnapján arra ébredünk, hogy átléptük a húszmilliós határt!
 • Mi a legméltóbb módja a nagy esemény megünneplésének? Milyen kérdésekkel szembesít ez a tény? És milyen következtetések adódnak egyetemes enciklopédiánk jövőjére nézve ebből az új premisszából? --*feridiák vita 2011. október 24., 17:51 (CEST)

Battyhány Lajos miniszterelnököt a Károlyi-palotából vitték börtönbe 1849. január 8-án[szerkesztés]

Gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt, a magyar függetlenség vértanúját 1849. január 8-án fogták el a mai Károlyi-palotában, s innen vitték börtönbe. Ennek emlékét őrzi az épület falán található dombormű, amelyet 1941-ben Ispánky József szobrász készített. Erre emlékezünk 2019. január 8-án 18:00 órakor Budapest, V. ker. Károlyi u. 16. sz. alatt a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont Károlyi-palota déli falán lévő Ispánky József szobrász készítette domborműnél.

Tisztelettel hív és vár Közösségünk, s benne egyik íródeák: - *feridiák vita 2019. január 8., 16:50 (CET)

(Kezdő lap vitalapjáról átemelve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. január 8., 16:52 (CET))