Vita:Kezdőlap/átmeneti

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Három javaslat.

Az egyik egyszerű: "Hogyan szerkessz egy lapot" -ból az egy törlendő. (Echte germanizmus.)

Nekem nem tetszik; én úgy hiszem, hogy helyesen beszélek, és mégsem mondanám hogy "hogyan szerkessz lapot". Mondhatnám, de nekem egészen mást jelent. --grin 2004 május 11, 13:41 (CEST)

A másik már kevésbé egyszerű. Már vagy egy hónapja forgatom a Wikit, de mind a mai napig gondot jelent, hogy megtaláljak egyes eligazításokat konkrét kérdésekben a Wikipédia használatáról vagy irányelveiről, úgyhogy többnyire kénytelen vagyok a Google-t használni, ha keresek valamit. Nagyon jó lenne valahogy úgy kigyűjteni a Wikipédia fontosabb oldalait a főoldalra, hogy egyikhez se kelljen kettőnél többet kattintani, hogy egyértelmű legyen, melyik cikk miről szól és mit foglal magában, és hogy kiderüljön, hogy ha valami nincs ezek között, akkor merre induljak el tovább. – Az olasz Wikipédia kezdőlapja például lehet, hogy jó kiindulás volna (mármint a jobb alsó sarkában lévő két db sárgás cellára gondolok).

Megnéztem, és tényleg tök jó dolognak tűnik. Szerintem tegyük fel! - Gaja 2004 május 6, 09:42 (CEST)
Csináljátok meg, és bealakítom a kezdőlapba. Amúgy szét akarom bombázni - angol mintára - kis, szerkeszthető darabkákra, de ehhez tudni kell a darabkák tartalmát. Ha megcsináltátok, igyekszem átalakítani, hogy később is szerkeszthető maradjon. --grin 2004 május 6, 15:32 (CEST)

Harmadrészt pedig megfontolandónak tartom Gaja felvetését, miszerint miért írjuk W-vel a magyar Wikipédiát? Látom, hogy más nyelveken is előfordul, hogy a szó alakját a meglévő hangokhoz/betűkhöz alkalmazták, és áttértek a szimpla V-re (pl. eszperantó, latin); a többi betű terén pedig számos nép fiai/lányai jóval bátrabban voltak – csakúgy, mint ti a magyar változatnál, hogy kitettétek az e-re az ékezetet. A mostani verzió kicsit „korcs” (félig magyaros, félig idegenszerű), nem?

Szerintem is lehetnénk bátrabbak. Ráadásul a minden lap bal felső sarkában lévő logón még az ékezet sincs rajta... :-( - Gaja 2004 május 6, 09:42 (CEST)
Még a hideg is kiráz erre a gondolatra! Szerintem borzalmas ötlet. (Azt hittem, hogy Gaja csak viccelt...) A "wiki" szó elterjedt, magyar és egyéb nyelvterületen. Ha te azt látod hogy "viki", mi jut eszedbe? Egy bárki által szerkeszthető weblap, vagy egy nagymellű muff az újságosbódé oldalának kevésbé látható részén? Én minden erőmmel ellenzem, kérem tisztelettel. --grin 2004 május 6, 15:32 (CEST)
Oké, igazad van, de azért egy ékezetet tehetnél a logóba, ha már mindenhol így használjuk! - Gaja 2004 május 7, 09:17

(CEST)

Nem én logóztam (az enyémet a userlapomon láthatod, az volt az eredeti, amíg ki nem tört a nagy szabványosítás), de intézkedtem. --grin 2004 május 11, 13:41 (CEST)

--Adam78 2004 május 5, 20:38 (CEST)

--Csak egy apró javaslat: szerintem az Átmeneti Kezdőlapra a Wikipédia társlapok linkjeihez nem azt kellene pl. írni, hogy Wikisource (angol), hanem hogy Wikisource (nemzetközi), mivel általában nem az angol nyelvű kezdőlapokra, hanem szándékosan a többnyelvű, nemzetközi elő-kezdőlapokra irányítottam a linkeket, és szerencsére még most is oda mutatnak. Ezekről az elő-kezdőlapokról el lehet jutni az angol nyelvű Wikitárslapokra is, persze, de a két lap mégsem uyganaz, hiszen pl. az eszperantó nyelvű Wikitárslapra is el lehet innen jutni. Én most átírom, de ha nem ért egyet valaki, szóljon, és visszaállítjuk. Gubbubu 2004 május 6, 17:08 (CEST)

Mostantól az a rész is birizgálható. Én Wikimedia projektekre írtam, mivel hát ugye azok, de ha a közhangulat úgy véli, hogy a "társlapok" szebb... (Megjegyzem: eléggé komolytalan ötlet a kezdőlapra kérdőjeleket meg hasonlókat tenni... Figyelj oda, hogy ha nem tudsz valamit, akkor azt inkább le se írd, legalábbis ha a Kezdőlapról van szó.) --grin 2004 május 11, 13:41 (CEST)
Kedves Grin, nem találok szavakat! Átírtad a "társlapok" szót a "projekt" szóra?!????!!!!!??????????!  ??????!!!! Szerintem (!!!?????) kerüljük azokat a szavakat, amelyek ennyire nem illeszkednek a magyar hangrendhez, mivel ritka csúnyán hangzanak (!!!!!!!!!), rombolják a zenei és esztétikai érzéket, azonkívül nem is fordíthatóak le pontosan; főleg ott kerüljük, ahol sokkal jobb magyar szavak is rendelkezésre állnak. Azonkívül a "projekt" (????!!!!!!) szó potenciális linkjelölt (!!!!), mivel sokan nem tudják, mit jelent (!). Ha sokáig ott marad, én bizony mondom meglinkelem! :-) Gubbubu 2004 május 11, 18:40 (CEST) (?????????!!!?)
Egyetértek, hogy ronda, de egyelőre nem tudom praktikusabban lefordítani, pedig biztos lehetséges valami frappáns szót használni rá. De ha jól rémlik már vissza is írtam, ugye? --grin 2004 május 19, 21:02 (CEST)

Namilyen[szerkesztés]

Sziasztok!

Egy pár napja csináltam itt néhány változtatást. Grin, hogy tetszik? Valaki? :)

--Szajd 2004 május 19, 17:37 (CEST)

Gubbubu: Csak nem a puritanizmus híve vagy? Le sem tagadhatnád :) De egyetértek. -korr.

-- Szajdnak: Jobb lett!!! :-)))
-- Korrektornak: Amíg meg nem tudom, mi az a puritanizmus, tényleg nem lenne értelme pofátlanul letagadni. (Hátha valami olyan dolog, amiért pénz jár??:-) Gubbubu 2004 május 19, 17:58 (CEST)
Egyébként nem az idegen szavakat utálom (pont én vagyok, aki még túl sokat is használ: terminológia, előadói kvalitások, didaktikai metódus stb., csak bizonyos idegen szavakat.)

Hmm, igyekszem bediffelni a jelenlegivel. --grin 2004 május 19, 21:02 (CEST)

Na, mosmá' egész jó! Csak majd az Ezen a héten-t aktualizálni, kellene időnként (pl. hetente, ugye...) :-) - Gaja 2004 május 20, 10:54 (CEST)

Eeegen, ez az oka hogy anno kivettem a lapról: nincs aki frissítse... Ha megint nem lesz, megint ki kell majd venni... --grin 2004 május 20, 14:04 (CEST)
Mivel a nyitólap zárolt, csak Te maradsz módosítani... - Gaja 2004 május 21, 09:24 (CEST)

---

Gubbubbu: Nyelvi értelemben puritanizmus az idegen szavak (túlzott) kerülése, a (túlzott) magyarra törekvés. Melletted állok :))))

- korr.


Kedves Grin! Létezik szlovák nyelvű Wiki is; javasolom, hogy a nyelvek közé vegyük fel.

Üdv --Millisits


Kedves májusi Witatkozók! Bátorkodom visszatérni a Wiki-Viki witához. Szerintem a Wikipédia nem idegen szó, hanem ennek az egész wirtuális világnak a newe, magyar írásmóddal. Szerintem ehhez kár lenne hozzányúlni. Vannak szerintem fontosabb kérdések is, pl. 1. Miért nem ajánlja fel a keresés az új szócikk lehetőségét, ha a keresett szót nem találja? Az angol Wikiben ez -úgy tűnik - bevált. Nem technikai kérdésről van szó, hanem a megirandó szócikk megválasztásának szabadságáról. Jelenleg igen nehézkes olyan szócikket kezdeni, amelynek címe nem szerepel egyetlen létező cikkben sem. Bízzunk magunkban, egymásban és a Wiki közösség szerkesztő erejében. 2. Miért nincsenek ugyanazok a gombok a Homokozó felső sorában, mint pl. az angolban? Hasznos segítség lenne.

Érdeklődéssel várom a véleményeket.

Üdv - Millisits