Vita:Karragén

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 89.134.199.32 4 évvel ezelőtt a(z) gyulladást okoz ezért használata nem ajánlott témában
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szaszicska (vita), értékelés dátuma: 2009. április 7.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

gyulladást okoz ezért használata nem ajánlott[szerkesztés]

a 6. számú forrásra hivatkozva a cikk azt állítja, hogy "gyulladást okoz ezért használata nem ajánlott". ezzel kapcsolatban néhány kritikus észrevétel:

-a fentiek a szexuális síkosítóként való használata című szakaszban olvashatók, így nem világos, hogy milyen jellegű "használata" nem ajánlott - hiszen korábban szó esik arról, hogy jelentős az élelmiszeripari adalékként történő alkalmazása. élelmiszerben rendben van, de szexuális célra nem ajánlott? (ilyen különbségtételhez kellene hivatkozható vizsgálat.) vagy semmilyen célra nem ajánlott, de akkor miért csak ebben a szakaszban kerül említésre?

-túl azon, hogy az előző kérdés nem elég tisztázott a cikkben, a hivatkozott forrás nem kimondottan a hivatkozott gondolat körül forog: olvasatomban a forrás sehol nem számol be annak vizsgálatáról, hogy okoz-e gyulladást a karragén, hanem a különféle kiváltó okokkal előidézett gyulladások kezelésében alkalmazott nem szteroid hatású gyulladásgátló szerek hatását vizsgálja. eközben a karragénről csak egy-kétszer esik szó, mellékesen és készpénzként említve, hogy vannak gyulladások amelyek kiváltója a karragén, s ezen (és/vagy más eredetű)gyulladásos állapotok kezelésében a nem szteroid hatású gyulladásgátlók hatását és mellékhatásait vizsgálták a cikk szerzői. mindez nem támasztja alá, hogy a karragén (és hogy mit ért karragén alatt - ezügyben lásd az alábbi angol wikipédia linken írtakat) gyulladát okoz, csak azt, hogy valamiért a tanulmány szerzői már a cikkben ismertetett vizsgálat előtt úgy tudták, hogy van ilyen hatása a karragénnek.

- további megfontolandó adalék a témához itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Carrageenan#Toxicity_research 89.134.199.32 (vita) 2020. február 11., 23:10 (CET).Válasz