Vita:Kalligráfia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt A történelem segédtudományainak műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Történelmi segédtudományokkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nem tudom, hogy kell-e ez ide, de elmondom:

Miklós Pál: A sárkány szeme c. könyvében (Corvina, 1973.) alaposan leírja, hogy a kalligráfia a kínai képzőművészet egyik önálló műfaja. Amikor Jankovics Marcell elolvasta ezt a könyvet, beindult az agya, és csinált egy animációs filmet: Sysiphos címmel az ott elolvasott technikával, ami aztán (mármint e film) komolyan szóbakerült Oscar-díj ügyben. (Kapott egy csomó díjat máshol). Alkalmasint a filmnek is szerepe volt abban, hogy később lett magyar rövidfilm-Oscar: Rofusz Ferenc: A légy. lábjegyzet: ha az emlékezetem mindebben nem nagyon csal. Ott voltam...
OsvátA. 2005. február 21., 09:11 (CET)Válasz

Hangzatos, de értelmetlen - Nyomtatott vs. folyóírás[szerkesztés]

"....A folyóírás különböző változatai a használt íróeszköztől függően a történelem különböző időszakaiban igen szép külalakot és fegyelmezett fogalmazást mutatnak, szemben a mai kommunikációs eszközként webfórumokon látható, egyéniséget nem tükröző gépelt szövegtöredékekkel...."

Nem igazán értem mire akar kilyukadni a cikk író. A folyóírás az nem garantálja minden egyes esetben a szép írást és a fegyelmezett fogalmazást, maximum egyes embereknél. Ugyanígy a gépi írás nem egyenlő azzal, hogy az mindenképp rossz fogalmazás lesz. A fórum és a chat műfaj az meg egy teljesen külön fogalmom, egy fajta társadalmi gyorsírás, amit kár keverni a kalligráfiával. A kalligráfia nem alkalmas tömeges jegyzetelésre vagy gyors vélemény cserére. Törlöm.

"...Európában és Amerikában ezért több helyen próbálkoznak a folyóírás visszahozásával, akár felnőttkorban is..."

Ez meg ugye megint nem igaz, számos amerikai állam pont megszünteti. Szerintem ez az egész szekció rossz így. Ráadásul az ún. nyomtatott betűk a kalligráfiában is léteznek.

--Szente vita 2011. december 7., 01:07 (CET)Válasz

A törölt résztől eltekintve is ez a szócikk inkább csonk szerintem. --Szente vita 2011. december 7., 04:42 (CET)Válasz