Vita:Körút

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hkoala 1 évvel ezelőtt a(z) Körút vs körgyűrű + megjegyzés kivágva témában

Körút vs körgyűrű + megjegyzés kivágva[szerkesztés]

Az alábbi bekezdést a Kocsmafa/Egyéb-ről ide is átmásolom:

Ez a Körút így inkább csak egy lista, de így is nagyon zavaró. Miért? Mert a wd-ban ilyen cikkekhez kapcsolódik, mint en: Ring road, fr: Ceinture périphérique, es: Carretera de circunvalación, ru: Кольцевая автомобильная дорога, – ami mind körgyűrű. Igaz, ott van a német Ringstraße is, de az – a cikken belül – megkülönbözteti és külön-külön szakaszben ismerteti a körút-at, ami a városban van (Historische Ringstraßen) és a körgyűrű-t, ami a város körüli, azt elkerülő út (Ringautobahnen und andere Außenringe). Tudom, hogy ez csak cikk-kezdemény, de egyáltalán nem készülök belenyúlni. – Vadaro, 2022. december 10.

Eddig tartott. – Vadaro vita 2022. december 10., 13:45 (CET)Válasz

Átkötöttem a wikidatában a megfelelő helyre (Q54114). Az eddigi elemhez (Q510662) lehet majd kapcsolni a körgyűrűt. Hkoala 2022. december 10., 14:05 (CET)Válasz

@Vadaro: -- Vépi szerkesztőtárs tegnap a kocsmafalon felvetette, hogy problémás a Körút (egyértelműsítő lap). Ezzel egyetértve indítottam el a cikket. Ami a "cikk-kezdeményt" illeti, utalnék arra, hogy a cikkírás nem csupán annak a feladata, aki a cikket elkezdi. (Ilyen alapon én sem nyúltam volna bele a más által indított egyértelműsítő lap szövegébe, hanem egyszerűen hagytam volna, hogy törlődjön...)

Ugyanakkor köszönöm az értékes észrevételt a Körgyűrűvel kapcsolatban.Mindenesetre a körgyűrűként értelmezhető szövegrészt töröltem a Körút szócikkből. Terveim szerint elkezdem a külön Körgyűrű szócikket. (Láthatóan valami zavar van az interwikik körül, hiszen mindegyik interwiki körgyűrűre vonatkozik és nem a Körútra. Ez utóbbi tekintetben szakszerű segítségre lenne szükség.

@Solymári: Solymári szerkesztőtárs alábbi, lényegében egyértelműsítést szolgló szövegét kivágtam, mert nem tartom e cikk tárgykörébe tartozónak. Íme:

Megjegyzés[szerkesztés]

"A körút kifejezés használatos – eltérő jelentéssel – a turisztikában és a szórakoztatóiparban is. Turisztikai jelentése olyan – gyakran, bár nem szükségszerűen előre megszervezett – utazás, amely több célpont felkeresését is szolgálja, és az indulási útirányhoz képest (legalább részben) más útvonalon érkezik vissza a kiindulási pontjához. A szórakoztatóiparban előadóművészek, produkciók több fellépési helyszínt, nem ritkán több országot érintő, szervezett utaztatását, turnéját szokták érteni a korút fogalma alatt."

Bináris szerkesztőtárssal egyetértve, a Körút (egyértelműsítő lap) fenntartását nem tartottam szükségesnek, ezért a tegnapig létezett lap ma már nem létezik.(Meg lehetne kérni kedves adminjainkat, hogy bocsássák rendelekezésre a törölt egyértelműsítő lap teljes laptörténetét.)
Való igaz, hogy a "körút" előfordul, mint a "körutazás" szinonímája illetve együttesek, előadók esetén a turné szó szinonímája, ezek azonban, úgy gondolom, a közterületről szóló szócikkbe nem férnek bele.
Üdv mindkettőtöknek. --Linkoman vita 2022. december 10., 13:07 (CET)Válasz

Azt gondoltam, hogy egy arra való rövid utalás, hogy a szónak vannak más közhasználatú, de eltérő jelentései, elférhet a közterületről szóló szócikkben is. De ha ezt csak én gondolom így, akkor nem fogok vergődni az általad való törlése miatt. Üdv: Solymári vita 2022. december 10., 13:28 (CET)Válasz