Vita:Kínai konyhaművészet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Nemethz75 14 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Kínával kapcsolatos szócikkek (vázlatos besorolás)
Gasztronómiával kapcsolatos szócikkek (vázlatos besorolás)

A cikket kicsit még fűszerezni kellene (azokról például nem sok szó esik).

Jó lenne tudni, milyen éttermek vannak egy adott területen: csak az arra a területre jellemző konyhával rendelkeznek, vagy itt is a sokféleség a jellemző?

Mi a különbség egy utcai "büfé" és egy átlagos étterem kínálata, stílusa, elkészítési módja... között?

Mitől különleges a kínai konyha? Az eszközöktől? A felhasznált alapanyagoktól? Az elkészítés vagy fogyasztás módjától? ...

Mennyire egészséges, tápláló a kínai konyha? Milyen kímélő/fogyókúrás vagy egyéb speciális ételek/szokások vannak? (pl. betegeknek való diéta)

Milyen filozófia köthető egy-egy ételhez? (elkészítési mód, anyagok, ízek) (pl. "... ezt az ételt azért készítik így, mert a taoizmus szerint harmóniában van a... és az... egymással") misibacsi*üzenet 2009. július 30., 14:40 (CEST)Válasz

A felvetés jó, a cikken nagyon sokat lehet még dolgozni. Többek között a fűszereket is ki kellene fejteni. Ha lesz időm, írok még ezekről. Én kezdtem a cikket, de azért remélem mások is besegítenek és írnak egy-egy szakaszt, mindenki segítségét szeretettel várom!
Gyors válasz, amire tudok. Én Jiangsu tartományban éltem, ott mindenféle étterem volt, szecsuáni is, kantoni is, természetesen a legtöbb helyi (Jiangsu tartomány konyhája). Rengeteg Hot pot étterem volt, én nagyon szerettem ezt a fajta étkezést.
A kínai konyha, természetesen mindattól különleges, amit felsoroltál. Példa erre, hogy a kínai szakács tényleg szinte kizárólag bárddal dolgozik, azzal szeletel, aprít, puhít, stb. tapasztalatból tudom, láttam. De ugyanígy igaz ez a számunkra egzotikus alapanyagokra, mint a bambusz, bambuszrügy, szójababcsíra, tofu vagy a fűszerekre, mint pl. a szecsuáni bors (ez is egy csonka szócikk). Vagy a wok és evőpálcika, mind-mind innen ered. Mindettől különleges.
Egyszóval kell még ezen dolgozni, mert nagyon szép téma és szép cikk lehet még belőle (szerintem). Mindenki jöhet, és adhat hozzá!
Nemethz75Vita 2009. július 30., 23:51 (CEST)Válasz