Vita:Johann Pachelbel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 13 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Németország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2008. március 4.
Német témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A Bach-családdal később is szoros volt a kapcsolata, barátja volt Johann Ambrosius Bach. 1680-ban Johann Ambrosius Bach felkérésére keresztapja lett lányának, Johanna-nak. 1686-ban, hat évvel később szintén Johann Ambrosius Bach felkérésére tanította az idősebb Bach gyereket, Johann Christophot, valamint ez alatt az időszak alatt szintén tanította Johann Ambrosius Bach többi gyermekét is, köztük a fiatal Johann Sebastian Bach is. Amikor 1683-ban és 1684-ben a Bach-családban sokan meghaltak (Johann Christoph Bach, Johann Ambrosius Bach felesége Elisabetha, Johann Ambrosius Bach), akkor Johann Sebastian Bach először kuzinjánál, majd bátyjánál, Johann Christophnál lakott, akit ekkor Pachelbel oktatta Ohrdruf-ban. Itt Johann Christoph megtiltotta testvérének, Johann Sebastian Bachnak, hogy Pachelbel eredeti kéziratait olvassa, ezért a fiatal Bach hat hónapon keresztül minden este ellopta bátyjától a kéziratokat, és holdfénynél másolta le magának. Így Pachelbel zenéje indirekt, de direkt módon hatott Johann Sebastian Bach zenéjére is.

Nem értek a témához, és csak olvasóként botlottam bele ebbe a szövegbe, szóval ne haragudjatok, ha hülyeséget írok, de nekem úgy tűnik, valami itt nem stimmel. Valaki hozzáértő felvilágosíthatna, hogyan is van ez valójában. Ha csak félreértettem valamit, akkor talán csak egyértelműbben kellene fogalmazni.

Johann Christophot 1686-ban kezdte tanítani Pachelbel. De JC már meghalt 1683-84-ben. Ezután Johann Sebastian Johann Christophnál lakott. Tehát kb. 1684-től kezdve - pedig csak 1685-ben született.

"Ez alatt az időszak alatt" tanította Johann Sebastiant is. Melyik időszak alatt? 1686-tól kezdve? Akkor JS csak 1 éves volt.

Az angol szócikk azt írja, hogy JS legföljebb egyetlenegyszer találkozhatott Pachelbellel: JC esküvőjén, amikor JS 9 éves volt. Ha tanította volna, többször találkoznak.

Az mit jelenthet, hogy indirekt, de direkt módon hatott?– Kifo vita 2011. január 23., 18:07 (CET)Válasz

ami JC halálát illeti: folyton ismétlődtek a nevek a Bach családban, szinte minden férfit Johannak hívtak, ez talán egy nagybácsi lehetett, mondjuk olyat nem találok, akik 1683-84-ben haltak meg (Bach apja és anyja pláne nem halhatott meg ekkor, mert maga Bach 1685-ben született). ezeket a halálokat kihúzom, a lényeg az, hogy Bach a szülei halála után a bátyjával élt.

az angol és a német wiki szerint is csak JS Bach bátyját tanította, őt magát nem. ezt is kihúzom. Alensha 2011. január 23., 18:39 (CET)Válasz