Vita:II. Mihály havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Coat of arms of Transylvania.svg Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2012. július 7.
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

En ugy tudom, hogy "csak" császári kormányzónak ismertek el, fejedelemnek nem ... vagy tevedek? --Fz22 2006. március 1., 22:10 (CET)

A Habsburgok valóban csak kormányzónak ismerték el, de az erdélyi rendek törvényesen (már ha leszámítjuk a rájuk gyakorolt fegyveres nyomást) fejedelemmé választották. – Szabi237 vita 2010. szeptember 1., 13:39 (CEST)

Az erdélyi rendek sem választották gyakorlatban fejedelemmé, csak 1599. november végén az országgyűlés kinyilvánította a neki mint császári helytartónak való engedelmességét. (Erdély rövid története. Szerk.: Köpeczi Béla, Barta Gábor. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1989. 261.) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Jenkiz (vitalap | szerkesztései)

Logikai bukfenc[szerkesztés]

A szócikkben szereplő következő mondattal valami nincs rendben, mert anakronisztikus állítást tartalmaz: "A Maros menti Miriszló melletti vereségét követően, májusban betört Moldvába, elűzte a lengyel hűbéres Ieremia Movila vajdát,[4] akit október 14-én a lengyel csapatok visszahelyeztek.[4]" Mivel a miriszlói csata 1600. szeptember 18-án volt,s csak azt követően tört be Moldvába, ez nem történhetett májusban. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 86.34.7.44 (vitalap | szerkesztései)

Megnéztem a hivatkozásként megadott lexikont, ott nem írja, hogy a miriszlói csata után, csak azt, hogy 1600. májusban. A cikket ennek megfelelően javítottam. Köszönjük az észrevételt! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. február 10., 14:38 (CET)

A név magyarul: Mihály vajda[szerkesztés]

Kiegészítés egy név posztmodern tükörfordítása ellen: „Mihály vajda – mert ez a románul Mihai Viteazulnak mondott fejedelem magyar neve, amint a kortárs krónikás Szamosközy István és mások is írják” Forrás: Asztalos Lajos, Kolozsvár legnagyobb helytörténésze napjainkban. Innen: http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/print,PrintScreen.vm/id/19060/mainarticle/false Capras Dávid vita 2017. február 8., 21:23 (CET)