Vita:Hutter Ottó (informatikus)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Garamond 2 évvel ezelőtt a(z) Apa és fia témában
Egy vagy két személy?
Az 1985-ben Állami díjas Hutter Ottó villamosmérnök azonos lenne azzal a személlyel, akiről a díjat elnevezték?
Az Origo cikke szerint 45 éves volt Hutter Ottó 2006-ban és nem 76!
Nem két különböző személyről van szó?----Linkoman vita 2014. október 9., 21:39 (CEST)Válasz
Két különböző személyről van szó, mindketten villamosmérnökök. Az idősebbik a TKI-ban, a fiatalabbik a SZTAKI-ban dolgozott. Az előbbi az Állami-díjas, az utóbbi a díj névadója. – Garamond vita 2021. február 18., 17:27 (CET)Válasz

Apa és fia[szerkesztés]

Előzmény. Regasterios szerkesztővel cseréltem véleményt a kérdésről. Történetesen levélben, ezért a kérdésemet itt összefoglalom.

A problémám lényege:
Van két szócikk, amit gondozok, mint végül kiderült egy család két tagjáról van szó.
A szócikkek: Hutter Ottó (SZTAKI) és a csak félkésznek tekinthető Hutter Ottó (TKI).
Mindketten villamosmérnökök voltak, mindketten kutatóintézetben tevékenykedtek, csak nem ugyanabban. Idővel sikerült levelező kapcsolatba kerülnöm a családdal. Így derült ki, hogy a névazonosság nem a véletlen műve, hanem apáról és fiáról van szó!
Így aztán most már tisztázni tudtam, hogy az adataik:
  • (id.) Hutter Ottó villamosmérnök, szül. 1930, elhunyt 2006 és 2009 között, a TKI kutatója, főosztályvezető, állami díjas. A halála időpontját nem tudom pontosabban megadni, egyelőre ennyire van forrásom. Sőt még ez a tág adat is csak akkor értelmezhető, ha tudjuk, hogy a fiatalabb Hutternek ő az apja, akkor a gyászjelentésből lehet igazolni.
  • (ifj.) Hutter Ottó villamosmérnök, szül. 1961, elhunyt 2006, a SZTAKI kutatója, halála után díjat neveztek el róla.
A forrásokból nem derül ki, hogy az egyik a másiknak gyermeke, de van egy olyan magánlevelem, amit az ifjabb Ottó özvegyétől (Hutter Mária) kaptam, és amiben szerepel a két személy rokoni kapcsolata. Erre nézve nem találtam más forrást, és feltehetőleg utólag monográfia sem fog készülni róluk. (A pályaívük már lezárult.)
Meg tudom-e tenni, hogy ezt a levelet elküldöm Nektek, hogy a Wikipédia rendszerébe felvegyük ilyen célból? A feladó címe magán-email, de nyilvánvalóan érintett személy. Mellékelem (forward jelleggel) a levelet. (Itt most nem mellékelem.) Ha használható ilyen módon ez a levél, akkor hogy tudok rá hivatkozni szócikkben?

Regasterios kolléga azt írta, hogy „Nem vagyok híve az ilyen megoldásoknak, de kérdezd meg nyugodtan más véleményét is”, és amikor a véleménye indoklására rákérdeztem, azt azzal pontosította, hogy idézte a WP:SAJÁT és WP:ELL oldalakat.

Természetesen magam sem vagyok híve az ilyen megoldásoknak, mert nem igazán lexikonszerűek. Az olvasónak becsszóra kell elhinni, hogy egy számára ellenőrizhetetlen információt a Wikipédia tárol, de az számára közvetlenül nem elérhető. Azonban jelen esetben egy olyan félmondatos, adatszerű megjegyzésről van szó, amit történetesen nem említettek a korabeli életrajzokban. (Mivel ott a szakmai tevékenységüket ismertették, nem a családra vonatkozó pletykákat.) Most azonban ez a tény fontossá vált, hogy a két személyt azonosíthassuk.

Időközben utánakerestem, hogy honnan rémlett nekem az OTRS-es megoldás, és találtam is egy hasonló esetet, elég régit (2010). A Kocsmafal archivált anyagai közt olvasom Timish útmutatását, valószínűleg ezt láttam. (Azt nem tudom, ez a gondolatmenet tovább lett-e gombolyítva, mert az érintett szócikkben és vitalapján nem látom nyomát.)

Szeretném, ha mások is elmondanák a véleményüket. – Garamond vita 2021. november 15., 14:27 (CET)Válasz

OTRS információ[szerkesztés]

A kérdésben 2021111610006921 azonosítóval továbbításra került az OTRS-rendszerbe az egyik családtag levele, mely megerősíti azt az információt, hogy a Távközlési Kutató Intézetből nyugdíjba vonult Hutter Ottó fia a szócikk alanya, Hutter Ottó. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. november 16., 14:25 (CET)Válasz
@Garamond ő akkor most informatikus vagy villamosmérnök? Xia Üzenő 2022. február 26., 22:11 (CET)Válasz
@Xia, forrás mind a kettőre van. A BME-n szerzett diplomája villamosmérnöki, a második oklevele ugyancsak (híradástechnikai szakmérnök), és az egyetemi doktori címét is a Villamosmérnöki kar adományozta. (Akkor még így hívták, csak 1992 óta „Villamosmérnöki és Informatikai kar”.) A foglalkozása azonban az első pillanattól informatikus. (Ebben nincs semmi különösebb ellentmondás, én magam is éppen ilyen végzettségű és szakmájú vagyok, villamosmérnök és informatikus.) – Garamond vita 2022. február 27., 00:10 (CET)Válasz
értem, köszönöm, csak az egyértelműsítő tag villamosmérnök, az infoboxban meg informatikus, esetleg lehetne ezt finomítani azzal, hogy az egyért tagban is informatikusként szerepeltetjük, ha ez a foglalkozása. :) Xia Üzenő 2022. február 27., 13:37 (CET)Válasz
Persze, nyugodtan. Gondolom a névjegyére is inkább azt írta. – Garamond vita 2022. február 27., 17:00 (CET)Válasz