Vita:Hidroxilcsoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Lektorálandó[szerkesztés]

Főbb észrevételek:

  • Vegyületek OH-csoporttal szakasz: kissé ad hoc felsorolásnak tűnik. Bár szigorúan véve a karboxilcsoportnak is része az OH, ezt nem feltétlenül érdemes a hidroxivegyületekkel (vagy akár az oxovegyületekkel) egy kalap alá venni. A DNS-alkotóelemek kiemelése sem feltétlenül szerencsés, lévén a ribóz és dezoxiribóz tkp. a korábban már említett cukrok (azaz szénhidrátok) közé tartozik, a foszforsav pedig nem szerves vegyület (és bármely más szervetlen oxosavban is van OH csoport). A fontos biomolekulák közül hiányolhatnánk többek között pl. az ATP-t, de mindenképp kellene valami forrás erre a listára.
  • Glikozidos hidroxilcsoport keletkezése szakasz: a leírásból nem derül ki, hogy mi is történik a glikozidos kötés kialakulásakor, mitől más a glikozidos OH. Valami rövid említése a gyűrűs félacetálnak jó lenne. Az, hogy "Vizes oldatban azonban a gyűrű felnyílhat és a glikozidos hidroxilcsoport visszaalakul oxocsoporttá." alapvetően igaz, de a szokásos cukroknál (pl. glükóz) azt hiszem inkább a gyűrűs forma a preferált oldatban (szilárd halmazállapotban nem tudom). Ezt valahogy pontosítani kellene.
  • Előállítás szakasz:az enolok előállítása is meg van említve, de aldehidből (vagy ketonból) hidrogénezéssel nem lehet enolt előállítani, hiszen azzal pont azt a kettős kötést redukáljuk ki, amely esélyt adhatna a keto-enol tautomer egyensúly eltolásával az enol előállítására.
  • Kimutatásuk szakasz: "Az alkoholos hidroxilcsoportot tartalmazó vegyületek általában édes ízűek, ilyen például a nádcukor." Ez a többértékű alkoholokra jellemző inkább, az egyértékűekre nemigen. Ebbe a szakaszba ("Kimutatásuk") egyébként sem illik ez a megállapítás.

Szaszicska vita 2014. augusztus 20., 21:58 (CEST)