Vita:Harcművészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Harcművészet, vagy közelharctechnika[szerkesztés]

Hogyan nevezhztjük a harcot művészetnek ?

Az angol 'art' szó fordítására számos szót mutat az MTA Sztaki szótár. A harcművészet szó nincs benne. A martial arts kifejezés azonban csakis párbajszerű közelharcra utal (de az is hiányzik). A harc szó azonban távoli és csoportos viaskodást is belefoglal Jó ez a szócikknév tehát, vagy talán egy más jobban megfelelő című lapra kellene átutalni ? LouisBB 2007. június 8., 06:14 (CEST)

A fogalom létezik, használják. Hogy az etimológiája tetszik-e vagy sem, az más kérdés. Szerintem. SyP 2007. június 8., 11:37 (CEST)

Helló. A harcművészet szó a Budo szóból alakult ki. Semmiképpen sem azt jelenti, hogy már-már művészien mesteri szinten verünk meg vagy gyilkolunk meg másokat. A művészet alkot, teremt - tehát nem pusztít. A harcművészet teremtő, építő módon oldja meg a konfliktusokat. Tehát igazából nem mondhatók harcművészetnek azok a módszerek, amelyek mások elpusztítására szolgálnak. A kínaiak ezeket kínai box-nak hívják. Sajnos már a japán stílusok közül is sokat harcművészetnek neveznek, holott inkább harci módszerek-ről vagy harci tanok-ról van szó. A nyugati kultúra pedig nem talált rájuk jobb elnevezést. Esetleg azt, hogy küzdősport. De valójában küzdősport pl. a 200-méteres gátfutás is... Vagy nem?? Az Aikidóban viszont éppen hogy nem szabad küzdeni, hanem a legépítőbb módon megoldani a helyzetet, mégis sokszor küzdősportnak hívják. Kristiano 2007. március 25., 12:08 (CET)

Áthelyezve[szerkesztés]

Ezt a részt a szócikk elejéről ide áttettem. --Adapa vita 2007. december 19., 18:19 (CET)

A Tai jutsu - különválasztható erőforrás. A Tai szó jelentése pusztakéz-erőlét, a jutsu művészet-technika, tehát a tai jutsu jelentése: pusztakezes technikák. 3 féle jutsu létezik: Tai Jutsu , Nin jutsu, Ken jutsu.,

És a Ju jutsu, Aiki jutsu, Bo jutsu, Iai jutsu? Kristiano 2007. december 25. 12:11 (CET)

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Az Egyes országok őshonos harcművészeti irányzatai részben az Egyesült Királyság mellett az szerepel, hogy box (OK, bár jobb lenne ökölvívásnak nevezni, de ne legyünk ennyire precízkedők), de a fencing az már tényleg sok. Simán lehetne vívás, annál is inkább mert van ilyen szócikk, de... Anglia soha nem volt vívó nagyhatalom, se a középkorban, se később, a modern értelemben vett vívás főleg Olaszországban és Franciaországban fejlődött ki, inkább oda kellene írni, illetve Németországhoz a közepkori vívást. --Ulrich von Lichtenstein vita 2013. március 1., 09:34 (CET)

Azért ez a box (!) tényleg fáj. Érdemes megnézni az angol szócikket.
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2017. január 3., 08:55 (CET)